Фирма без дейност и служители е блокирала поръчката за доставка на медицински хеликоптер под наем

OFFNews 31 януари 2023 в 13:35 18419 4

Георги Гвоздейков

Снимка Фейсбук/Георги Гвоздейков

Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз"

"Жалба от фирма за техническо обезпечение на семинари, без дейност и служители, блокира обществената поръчка за доставка на хеликоптер (HEMS) под наем". Това съобщи във фейсбук Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз". Дружеството трябва да осигурява въздушната спешна помощ.

Жалбата срещу решението от декември 2022 г. за обявяване на обществената поръчка е внесена от УИЛИНК ООД два дни след крайния срок за това, на 11 януари 2023 г.

Тя е регистрирана в деловодството на "България хели мед сървиз" и в Комисията за защита на конкуренцията под №60/11.01.2023. Въпреки просрочието КЗК допуска разглеждането ѝ.

"Странно и мистериозно е как Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) допуска разглеждане на жалба, подадена от фирма УИЛИНК ООД, която е с предмет на дейност: отдаване на аудио-визуална техника под наем; техническо обезпечение на семинари и други събития; организиране на събития; търговия със стоки и услуги; търговско представителство, посредничество на местни и чуждестранни физически и юридически лица в страната и в чужбина; внос, износ и реекспорт", коментира Гвоздейков.

Справка показва, че УИЛИНК ООД е основана на 13 юни 2013 година, с френски и български съдружници. Седалището на компанията се намира в  София, а началният капитал е в размер на 200 лева.

По думите му жалбата е подадена "абсолютно умишлено, целенасочено, тенденциозно, манипулативно с цел саботаж и да не бъде доставен този така необходим хеликоптер, който трябва да спасява човешки животи и да продължаваме да бъдем единствената държава в ЕС без спешна въздушна помощ".

В коментара си Гвоздейков посочва, че въз основа на информацията от публикуваните финансови отчети, въпросният жалбоподател не упражнява дейност, която да предполага извършване на услуга идентична или сходна с предмета на поръчката (нито е извършвал подобни сделки – видно от публикуваните отчети).

От подадената декларация по чл. 38, ал.9, т.2 от Закона за счетоводството, считано от 2020 г. УИЛИНК ООД не упражнява каквато и да било дейност, камо ли предоставяне на лизинг на и/или опериране с поне едно въздухоплавателно средство осигурено с медицинско оборудване. Освен това към момента в УИЛИНК ООД не се осигурява нито едно лице, посочва още директорът на "България Хели Мед Сървиз".

Кой може да подава жалба според закона?

Според Закона за обществените поръчки (ЗОП) позволява да бъде подадена жалба от всяко заинтересовано лице, а заинтересовано е "всяко лице, което има или е имало интерес от получаването на определена обществена поръчка и на което е нанесена или може да бъде нанесена вреда от твърдяното нарушение.

Член 63, ал. 1 от ЗОП дава възможност възложителят да може да определя критерии, въз основа на които да установява, че кандидатите или участниците разполагат с необходимите човешки и технически ресурси, както и с опит за изпълнение на поръчката при спазване на подходящ стандарт за качество. Възложителят може да изисква от кандидата или участника, да е изпълнил дейности с предмет и обем, идентични или сходни с тези на поръчката, за последните определени в закона години.

В тази връзка ние спазихме стриктно закона и определихме дейности с предмет и обем, сходни с тези на поръчката, което е: предоставяне на лизинг на и/или опериране с поне едно въздухоплавателно средство осигурено с медицинско оборудване. На основание чл. 63, ал.2 от ЗОП, с оглед естеството на поръчката и съобразявайки, че подобни услуги не се извършват регулярно и често, както и с цел предоставяне на възможност на по-голям брой лица да участват в процедурата, с оглед необходимостта от осигуряването на достатъчна степен на конкуренция, ние приехме опит за период, по-дълъг от определения по ал.1, т.1, б. „б“ от същия член на ЗОП.“ Това на теория и практика означава заинтересовано лице, което трябва да отговаря на критериите за подбор, пише Гвоздейков.

От дружеството очакват КЗК да се произнесе с мотивирано определение по искането за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“ по възлагане на обществената поръчка до седем дни, какъвто е срокът по закон. 

"И да, това ще забави съвсем умишлено доставката на хеликоптера до приключване на процеса и вземане на окончателно решение от КЗК", допълва Георги Гвоздейков.

Обществената поръчка за доставка на медицински хеликоптер под наем бе обявена от "България Хели Мед Сървиз" на 12 декември 2022 г. и срокът ѝ бе до средата на януари тази година.

Тогава Гвоздейков коментира, че в първата обявена обществена поръчка – през октомври 2022 г., са получени заявления от участници, които са искали да се преговаря за срок по-дълъг от две години, както и участници, които не са отговаряли на техническите изисквания, тъй като са предложили по-стари хеликоптери. Това е наложило рестартиране на процедурата.

В началото на януари 2023 г. директорът на Държавния авиационен оператор Златко Златев прогнозира, че до края на годината страната няма да придобие медицински хеликоптер. Тогава предположи, че шансът това да се случи е обществената поръчка за наем на хеликоптер. Златков каза още, че в противен случай ще се стигне до обяваване на нова поръчка и процесът ще се забави.

OFFNews е в готовност да публикува и гледната точка на УИЛИНК ООД, ако такава ни бъде предоставена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

4

dolivo

31.01 2023 в 18:53

Отвратителни, да си опраят процеса с проучването на фирмите

Деба и тъпите апаратчици

110

3

Перпендикуляр

31.01 2023 в 16:28

КЗП много често се позиционира като Комисия за Защита на Производителите или на Партиите! Безкористно, разбира се.

2051

2

Propaganda

31.01 2023 в 15:39

Само мога да се надявам на близките на тия да им трябва мед хели. Но само у нас, а къде да е. И то да не дойде.

1930

1

Муню

31.01 2023 в 13:49

Интересно е кои са собствениците на фирмата жалбоподател?