Пускат нова поръчка за медицински хеликоптер под наем

OFFNews 16 декември 2022 в 19:02 1132 1

Снимка

Снимката е илюстративна

Обявена е нова обществена поръчка за хеликоптер под наем за оказване на медицинска помощ. Това потвърди за БТА Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на дружеството „Хели мед сървиз“. Поръчката е обявена на 12 декември 2022 г. от дружеството и срокът й е до средата на януари следващата година.

Гвоздейков посочи, че в първата обявена обществена поръчка – през октомври 2022, са получени заявления от участници, които са искали да се преговаря за срок, по-дълъг от две години, както и участници, които не са отговаряли на техническите изисквания, тъй като са предложили по-стари хеликоптери. Това наложи рестартиране на процедурата.

Сега сме занижили критериите в поръчката, каза още Гвоздейков. В медийното пространство непрекъснато се твърди, че поръчката за хеликоптери е пропаднала, посочи Гвоздейков. По думите му „това са технически части на Закона за обществените поръчки и, за да я рестартираш и да се съобразиш с исканията на другите кандидати, трябва процедурата да се спре и да се пусне наново“.

В отговор на въпрос за обществената поръчка, която беше обявена през юли от Министерството на здравеопазването за купуване на хеликоптери за оказване на медицинска помощ и през ноември беше прекратена, Гвоздейков каза, че в нея имаше един участник, подал оферта, в която беше обявена по-висока цена и вероятно в момента страните са преминали към директно договаряне. По думите му, въпреки че обществената поръчка е била прекратена, заради единствения подал заявление, може да се премине към директно договаряне.

През юли 2022 г. Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за купуване на шест хеликоптера, но през ноември тя беше спряна, тъй като единственият явил се кандидат предложи оферта, надвишаваща заложените 162 711 735,86 лева с ДДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

1

редовно четящ

16.12 2022 в 19:52

Щом критериите в поръчката са занижени, със сигурност има много апетитен рушвет.