Д-р София Ангелова: Безвредно пушене няма, опасни са дори електронните цигари

OFFNews 31 май 2023 в 09:50 1670 0

д-р София Ангелова

Снимка БГНЕС

д-р София Ангелова, пулмолог

Няма безвредно пушене, независимо дали се пуши конвенционална цигара, бездимна, електронна или наргиле. Това каза в интервю за БТА пулмологът д-р София Ангелова.

Днес се отбелязва Световният ден без тютюнопушене, чиято цел е да се повиши информираността на обществеността за вредните последици от употребата на тютюн и от пасивното тютюнопушене.

Българските момичета на 15-16-годишна възраст са на първо място в Европа по тютюнопушене, припомни д-р Ангелова. На второ място са българските момчета. Младите хора живеят с мита, че електронните устройства за пушене са безвредни, каза още лекарят. Цигарите и наргилето, съдържащи никотин, водят до пристрастяване.

Електронните цигари

Българският пазар е залят с тези устройства и те привличат не само младите хора, а и децата. Все по-често се срещат момичета, пушещи електронни цигари. Статистиката показва, че българските момичета на 15-16-годишна възраст са на първо място в Европа по пушене, а момчетата ни са на второ място. Те живеят с мита, че са безвредни. Науката показва обаче, че това не отговаря на истината, каза още лекарят.

В пълнителя на електронната цигара се съдържат пропиленгликол и глицерин, от които, поради нагряването на батерията на цигарата, се отделят токсични вещества. Откритите в парата акролеин и формалдехид, особено акролеинът, са силно токсични за дихателните пътища. Изследванията показват, че когато започва пушенето, съдържанието е 0,8 микрограма акролеин, но в края на пушенето, когато батерията вече е силно нагрята, то става 8,6 микрограма, посочи д-р Ангелова.

Пушенето въздейства върху ресничестия епител. Ресничките се намират в горните дихателни пътища – в носната лигавица и в дихателната лигавица на трахеята, чиято роля е очистваща и помагат белият дроб да бъде защитен от вируси и бактерии. Научно доказано е, че под влиянието на токсичните вещества ресничките се парализират и всички вируси и бактерии спокойно преминават в белите дробове. Това е и една от причините пушачите много по-често да боледуват или да страдат от хронични белодробни заболявания в по-късна възраст.

Бездимните цигари

Това са малки цигари, силно натъпкани с тютюневи листа. В тях има и доста добавки, за които официално не се съобщава. Нагрятата жичка в бездимните цигари води до нагряване на тютюна и температурата става около 384 градуса. В горящият край на обикновената цигара тя е 680 градуса. Оказва се обаче, че летливите вещества, които се отделят от бездимната и „конвенционалната“ цигара, са абсолютно еднакви. Установено е, че никотинът в бездимната цигара е 84 на сто, но всички тези токсични вещества, които се отделят от бездимните цигари, нямат пределна допустимост на концентрацията.

В Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация е посочено точно това – няма пределна допустима концентрация, което означава, че ако човешкият организъм е чувствителен към тези вещества, той може да се разболее, особено младият организъм, който все още се развива.

Белият дроб се развива до 25-годишна възраст на човек и след това започва да старее, но ако млад човек до 25 години пуши активно или поема веществата от бездимните цигари, това уврежда белия му дроб и го предразполага към по-чести инфекции и хронични белодробни заболявания. Авторите на проучване за електронните цигари, извършено през 2015 г., посочваха, че вероятно след години ще говорим за хронична обструктивна белодробна болест, предизвикана от електронните цигари, допълни д-р Ангелова.

Наргилето

Употребата на наргилета е другият начин на пушене сред младите хора, включително и сред децата. Обемът дим, който вдишват пушачите на наргиле по време на 2-3-часов престой в бара, е равен на обема дим на сто изпушени цигари. Поетият дим води до по-висок обем въглероден монооксид и се получава така, че въглеродният монооксид се свързва с хемоглобина, образува въглеоксихемоглобин и не позволява хемоглобинът да отнесе кислород до мозъка, до сърцето и другите тъкани и органи. Заради липсата на оросяване на мозъка с кислород може да се стигне до припадък, добави д-р Ангелова.

Наргилетата водят до пристрастяване, както и всички устройства и цигари, съдържащи никотин, посочи лекарят. Всички токсични вещества, които преминават през водата в наргилето, попадат в дихателните пътища, каза още д-р Ангелова и допълни, че водата не служи като филтър.

При горене на ароматни тютюни се отделят фталати, които също са изключително токсични за дихателните пътища.

Според д-р Ангелова достъпът на непълнолетни до електронни цигари трябва да бъде забранен.

Пари за една кутия цигари с благотворителна цел

Тази вечер, от 19:00 ч. пред стадион „Академик“ в столичния квартал „Гео Милев“ ще се състои благотворителен концерт „За живот без тютюнев дим“. По време на събитието ще бъде закрита дарителската кампания в подкрепа на храм „Св. Мина“, който се нуждае от сериозна реставрация. Инициативата започна по предложение на председателя на сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“ д-р София Ангелова, с активната подкрепа на кмета на район „Слатина“ Георги Илиев.

Концертът съвпада със Световния ден за борба с тютюнопушенето, като на място ще бъдат поставени четири кутии, в които желаещите ще могат да дарят сума, равняваща се на една кутия цигари. Средствата, събрани по време на събитието, ще бъдат обявени след концерта и ще бъдат прибавени към парите, постъпили в обявената сметка на храма „Св. Мина“. Целта на дарителската кампания е да започне реставрацията на храма.

По време на концерта ще се извършва безплатно изследване на въглероден окис в издишания въздух на пушачите. Инициативата е организирана от Министерството на здравеопазването чрез Регионалната здравна инспекция - София и Регионалната здравна инспекция - София-област.

Световният ден без тютюнопушене се отбелязва от 1988 г. по инициатива на Световната здравна организация, одобрена с резолюция 42.19 на Световната здравна асамблея, приета на 17 май 1989 г. по време на 42-ата ѝ сесия (8-19 май 1989). Целта е да се повиши информираността на обществеността за последиците от употребата на тютюн и от пасивното тютюнопушене. По данни на Световната здравна организация тютюневият дим убива повече от 8 млн. души годишно, от които близо 1,2 млн. души са т.нар. пасивни пушачи. Мотото на деня за 2023 г. е: "Имаме нужда от храна, не от тютюн".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови