Д-р Константинов: Зад протеста в онкоболницата стоят лични интереси

OFFNews 17 ноември 2020 в 10:06 2246 0

Снимка Архив

"Това беше един инсцениран протест, зад който стоят лични интереси". Такъв беше коментарът на директора на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) д-р Стефан Константинов за недоволството срещу създаването на инфекциозно отделение за лечение на ковид болни в здравното заведение.

Според проф. Панайот Куртев, който е сред протестиращите, сградата е стара, няма възможност за изолиране на инфекциозно отделение и онкоболните ще бъдат поставени в риск. Той уточни, че няма достатъчно персонал и не е възможно да се разделят потоците от пациенти.

"Това е малко жълто, но ще го кажа – в момента, в който камерите се прибраха, всички изчезнаха. Освен това като казваме "протест", трябва да имаме предвид, че имаше едни 20-30 човека, на фона на едно заведение с около 500 души персонал", каза от своя страна директорът на болницата.

"Защо ви казвам, че протестът е инсцениран – за да излезе човек на протест трябва много да му е накипяло, да е идвал при мен, да е търсил съдействие за разрешаване на проблема. Не можете ли да допуснете, че има 1-2 души с лични цели, които искат да покажат, че болницата има проблем, дори с цената да увредят на имиджа й и пациентите да се страхуват да идват в нея? Проф. Куртев и неговата съпруга проф. Куртева са сред тези хора. Аз съм изпратил писма до началниците на клиники за посочване на доброволци, и двамата предоставиха списък и нямаха никакви възражения", разказа Константинов.

Той уточни, че още с излизането на заповедта за отделяне на 10% от легловия фонд за лечение на коронавирус е провел разговори с директора на столичната здравна инспекция, здравния министър и председателя на здравната комисия. Получил е уверение, че в раковата болница няма да бъдат настанявани пациенти с COVID-19, които не се лекуват лечебното заведение

По думите му вече са подготвени промени в Закона за лечебните заведения, които ще бъдат внесени чрез Закона за бюджета на НЗОК. Новият чл. 94 а, ал. 3 гласи, че в специализирани болници ще се лекуват само хора, които са инфектирани по време на основното си лечение.

Д-р Константинов съобщи и че след излизането на заповедта е провел разширен медицински съвет, на който са били обсъдени притесненията на колегите му:

"Възможно ли е в онкологична болница да има инфекциозно отделение? Много трудно, не е хубаво. Нямаме никакъв спор относно риска. Но каква е ситуацията в момента? Ние имаме пандемия от вирус, който се разпространява по въздуха, с много заболели, една значителна част от тях са онкологично болни", коментира директорът на здравното заведение.

Той обясни и какви са били обстоятелствата по приема на единствения засега пациент с коронавирус в отделението с 30 легла:

"В момента в тази структура има само един човек с коронавирус. Самият факт, че се проявява търпимост и от РЗИ и от Спешна помощ показва, че ние сме последната резерва. Проблемът е в този един-единствен пациент, който беше докаран в лечебното заведение, в четвъртък сутрин. Той е с онкологично заболяване, не е пациент на нашата болница и трябваше да бъде приет по спешност, защото състоянието му беше тежко. Ние сме болница и помагаме на болните хора. Ако не го бяхме приели, след това щеше ли да има репортажи на линейки, които обикалят и биват връщани от болниците? Какво трябваше да кажем ние – отказваме? Приемаме го, защото точно затова сме направили тази структура", обясни Константинов.

Той увери, че няма абсолютно никаква опасност за пациентите, които се лекуват при тях, защото са взети всички необходими мерки. Потокът е 100% разделен. Болният постъпва в клиника, която е абсолютно затворена, уточни директорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!