Частните и общинските болници излизат на протест срещу реформата на Москов

OFFNews Последна промяна на 25 март 2016 в 14:54 2852 1

Частните и общинските болници излизат на протест срещу здравната реформа на Петър Москов. Те се обявиха против Националната здравна карта и служебния рамков договор, предложен от Здравната каса. 

Предупреждаваме и нека се разбере ясно от всички, че сегашната здравна политика от типа проба-грешка, насочена основно срещу лекарите, ще се отрази най-лошо на пациентите, заявяват в декларация Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България и Българската болнична асоциация. 

Според тях приетата окончателно преди дни Национална здравна карта отнема правото на пациентите да изберат болница, в която да се лекуват, и ги принуждава да се лекуват само по местоживеене. С нея ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти по критерии, създаващи само условия за корупция, категорични са те.

Частните и общинските болници се обявяват и срещу служебния рамков договор, който НЗОК предложи, след като Българския лекарски съюз отказа да подпише Националния рамков договор. 

Намалените цени на НЗОК в редица дейности ще доведат до увеличение на плащания на пациентите и трупане на нови дългове на болниците, подчертават медиците.

"Чрез нови и нови стандарти вкараха медицината в наредби, отнеха правото ни да лекуваме според науката и опита си.
Новите правила за административен контрол превръщат медицинския одит в министерска бухалка за саморазправа с лекарите, недоволни от водената политика. В амбицията си си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат на здравната ни система до сега", подчертават те. 

"Повечето от тези нови правила са въведени в грубо нарушение на законите и Конституцията на страната. Доказателство за това не е само решението на Конституционния съд. И Националната здравна карта, и проектът за така наречения служебен Национален рамков договор, и проекта за Наредбата за основния пакет здравни дейности - са все примери за погазване на принципите, процедурите и ограниченията на закона", смятат още медиците.

Усилията ни да защитим правата си по законов ред чрез съдебната власт не дават резултат, защото макар в крайна сметка съдът да отсъжда в наша полза, здравната администрация превръща процесите в игра на котка и мишка, в нечестно състезание с времето, необходимо за издаване на съдебните решения, в резултат на което нанесените вреди на лекари и пациенти, остават за тяхна сметка, се казва още в декларацията.

Частните и общинските болници призовават правителството "да предприеме истинска реформа на здравеопазването за повишаване на качеството на медицинската помощ и улесняване на достъпа на пациентите до нея".

"Искаме здравна система, която да е финансово обезпечена. Призоваваме правителството да вземе решение за 100% заплащане на здравните вноски от държавата на подопечните си здравно осигурени. Искаме здравна система, свободна от монополна зависимост и зависимост от политически партии. Искаме здравна система, в която контролът на медицинската помощ да се осъществява от най-заинтересованите – пациентите и техните осигурители. Искаме свобода за нашите пациенти да избират къде, при кого и как да се лекуват. Искаме справедливи и честни условия за работа, свобода за нови инициативи, свобода да практикуваме медицина така, както сме я учили и в което сме се заклели", категорични са те.

Общопрактикуващите лекари също обявиха, че излизат на национален протест от понеделник. Желание за участие вече са заявили личните лекари в Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2016 в 16:07

Няма по голяма мафия от болниците
Как няма да стачкуват , като им отнемат правото да крадат.
Досега пишат фиктивни болни да източват здравната каса.
Примери много болници без да работи един ден без назначени лекар -, лекувала хиляди болни на година Как ??
Що ли най големите престъпници направиха частни болници , защо когато са на загуба се откриват нови и нови болници, а лекари няма
Що викат срещу пръстовия отпечатък, защото няма да могат да си измислят болни
Изписват лекарства от здравната каса на фиктивни болни и след това ги изнасят на вън

Защо парите отпуснати за здраве вече са на европйско ниво, а здравето ни на африканско