Нови правила за здравно осигуряване, джипита излизат на протест

OFFNews 25 март 2016 в 08:14 7007 0

Нови правила за определяне на здравните права могат да оставят много хора без възможност за безплатно лечение от 1-ви април. 

Това става след промени в Закона за здравно осигуряване, които бяха приети в края на миналата година. Промените ще засегнат хората, които са с прекратен трудов договор, но без работодателят да е уведомил НАП за това. Здравните осигуровки на работника обаче са спрени. Ася Попхристова – директор „Обслужване“ - НАП-Пловдив, обясни пред БНТ, че "към момента тези хора се водят със здравни права само на основание на сключен трудов договор. Сега задължително трябва да има декларация образец 1, която показва отработените дни, колко процента е осигуряването, на какво се осигурява, за да има здравни права".

Застрашени от отнемане на здравни права са и тези, чиито приходи са по граждански договор или от хонорари и се осигуряват под 420 лева. В тази група попадат много от хората със свободни професии.

От Агенцията по приходите препоръчват на хората да следят здравния си статус. И напомнят, че с неплатени осигуровки за 4 месеца се губят здравните права.

От понеделник общопрактикуващите лекари излизат на протест в Кюстендил, Разград, Ямбол и Велико Търново, обяви шефът на сдружението им доц. Любомир Киров. "На нас ни е трудно да защитаваме пациентите от недомислиците в системата. Промените ще рефлектират върху направленията - за първични прегледи са предвидени около 408 хиляди направления за 8 месеца. За всеки здравноосигурен пациент от април до края на годината са предвидени 9 хилядни от направлението на месеца - 0,009", обясни доц. Киров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови