Лекарският съюз ще съди Здравната каса, джипитата готвят протест

OFFNews 23 март 2016 в 18:32 2265 0

Българският лекарски съюз ще съди Здравната каса заради предложения от нея служебен рамков договор. В същото време от организацията на личните лекари обявиха, че джипитата имат готовност да излязат на протест следващата седмица заради начина, по който се финансира работата им. 

След като Лекарският съюз отказа да подпише Националния рамков договор, НЗОК обяви за обществено обсъждане служебен рамков договор, в който са заложени промените в здравната система, които бяха приети през миналата година. 

Лекарите обаче са категорични, че заместването на Националния рамков договор, под който те поставят подписа си, със служебен такъв е тежко закононарушение.

От съсловната организация настояват в сила да остане рамковият договор от 2015 г., докато не бъде приет нов рамков договор догодина, както е предвидено по закон. 

"Решението на Надзорния съвет на Здравната каса е незаконосъобразно и би могло да бъде атакувано пред съд, след като влезе в сила. Атакували сме самата концепция – заместването на Националния рамков договор с решение, което преповтаря неговата философия, замества самия договорен процес, който осигурява стабилността на системата и осъществява нормална комуникация на ниво лекар – пациент", коментира адвокатът на организацията, цитиран от БНР.

Председателят на БЛС д-р Веницислав Грозев обясни още, че увеличението на дейностите в извънболничната помощ - повече направления, по-голям брой изследвания и образна диагностика, няма да може да се реализира с посочените в служебния рамков договор стойности. 

Общопрактикуващите лекари пък обявиха, че имат готовност за протести от следващата седмица заради "абсурдния начин за финансиране" на тяхната работа, който ощетява и пациентите, и медиците.

Това обяви зам.-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров.

НЗОК е планирала средства за профилактични прегледи на 37% от пълнолетните граждани, а в същото време сме длъжни да извършим профилактични прегледи на всички граждани или ще ни санкционират, коментира той. 

Димитров допълни, че за тази година са предвидени 2,3 млн. прегледа на деца при 867 000 миналата година.

Смея да твърдя, че сме обхванали децата с профилактични прегледи почти на 100%. Тоест няма как да направим три пъти повече детски прегледи от сега, коментира лекарят.

По думите му това е начин да се затворят едни пари, които няма да бъдат усвоени в първичната помощ, и ще бъдат прелети най-вероятно в лекарствата. 

В събота личните лекари ще решат на коя дата и под каква форма ще протестират, като не изключи варианта джипитата да спрат работа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови