Бг лекар от Франция: Д-р Първанова, в ''Пирогов'' търсят санитари, може да Ви вземат

Кортикостероидите не предизвикват оток, а точно обратното, казва д-р Елена Николова

OFFNews 04 декември 2020 в 09:38 57469 8

"Вие сте опасна за обществото, защото проповядвате днес и отново, за Н-ти път дебелокожо, упорито и безсрамно на хората да не си пият лекарствата и да не изпълняват предписанията на колегите Ви с опит. И ако действително държите да придобиете такъв, съветвам Ви, мястото не е в телевизиите, а в болниците. Идете в Пирогов, с Вашите знания може би ще Ви вземат за санитар", това написа във фейсбук профила си д-р Елена Николова, лекар на първа линия в департамента Ойз, Северна Франция по повод вчерашното интервю на д-р Антония Първанова в bTV.

По време на гостуването си д-р Първанова обясни, че понякога общопрактикуващите лекари правят "свръхлечение" и неоснователно предписват кортикостероиди, които смъквали имунитета. Тя дори даде пример с преиера Бойко Борисов, който според нея имал "типичния фациес луната (лунообразно лице), което е характерно за хора, които много продължително време вземат кортикостероиди."

Ето и пълния коментар на д-р Елена Николова по повод твърденията на д-р Първанова: 

"Днес се събудих отново с доктор Антония Първанова Antonia Parvanova в ефира на БТВ. Не знам с какво се чувства тя призвана да раздава щедро мнения по национални медии, които кардинално противоречат на консенсусите за лечение на световни експертни СЪВЕТИ (медицината е плуридисциплинарна наука). Уморително е това поведение на “едно си баба знае, едно си баба бае” и друг е въпросът, в момент, в който медиците изнемогват и умират на работните си места, как други държат непременно да си разходят грима и тоалета в тв студията.

Чухме отново, че схемите на лечение са “тотално грешни”. Боже, как може да лекуваме с антибиотици вирусна инфекция, нищо,че CRP расте, температурата хвърчи или болният се дави в кашлица.
Защо ли трябва да вярваме и прилагаме централизирано лечение, предложено от интернисти, инфекциолози, вирусолози, алгоритъм, като един експерт по “обществено здраве” , политик, не практик ( който сведе всичко пак до политика в интервюто) , мисли много по-ефикасно от всички тях. Еврика!

Разбрахме също така, че д-р Първанова е излекувала (вече) 80 човека от Ковид - паралелно на личните им лекари с тяхното безумно лечение, иззела функциите им недекларирано! и уронила без задръжка авторитета им в очите на пациента. Интересувам се информирана ли е за тази легална ? декларирана? дейност НЗОК и какво мисли по въпроса Български лекарски съюз.

Стана дума и за кортикоидите, с които Премиерът Boyko Borissov е бил натъпкан до степен да развие фациес луната (окръглено като луна лице). Дали колежката си е дала труда да провери точните дози на кортикоида по директиви на МЗ (ако такъв орган изобщо съществува за нея и не е някаква шашмалогия, търсеща как да интоксикира и умори населението с ваксина, за разлика от нея самата).

На всеки редови лекар е известно, че кортикостероидите са МОЩНИ противовъзпалителни средства, които не предизвикват оток, дори обратно, освен в случаите, в които човек не се тъпче със сол и захар, като ги приема.
Фациес луната е израз на хроничен хиперкортицизъм, при който има висока продукция на хормон хронично, тоест дълго временно. Фациес луната не е ОТОК, доктор Първанова, а е тип ЗАТЛЪСТЯВАНЕ, но Вие си говорите открай време на зула, по спомени, непроверено и откъслечно каквото Ви хрумне, със самочувствието на всезнаеща.
Думата “колегиалност” и лекарска етика очевидно значат за Вас толкова, колкото и “лечение по правила” или препрочитане на учебник.

Вие сте още толкова и опасна за обществото, защото проповядвате днес и отново, за Н-ти път дебелокожо, упорито и безсрамно на хората да не си пият лекарствата и да не изпълняват предписанията на колегите Ви с опит.
И ако действително държите да придобиете такъв, съветвам Ви, мястото не е в телевизиите, а в болниците. Идете в Пирогов, с Вашите знания може би ще Ви вземат за санитар."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

8

Руми Лазарова

08.12 2020 в 15:14

До hristohh: И баба ви сигурно ви е казвала "Рибата се вмирисва от главата". На вас харесва ли ви "главата", просната напреко до кюлчетата, неговата безпросветност и селска хитрост.
Но в случая не търсех непременно връзка с Борисов. Невъзпитано е една жена отвън да говори толкова грозно за друга жена (дама). Това не е дама. Ако иска да помага, да дойде тя на първа линия в БГ, щом е българка и загрижена. Не е вярно, че д-р Първанова говори в този тон, за който я упреква жената във Франция. Странно, но тази Елена се обади, след като д-р Първанова изказа съмнения за поеманите от Борисов вещества. Все пак д-р Първанова беше успешен евродепутат на БГ в ЕП. Да се уважаваме! И днес е ТУК!

6136

7

WOW

06.12 2020 в 12:54

Тази д-р Елена Николова има злобно-махленски стил на изразяване. По-добре да си стои в Франция където явно можеш да обиждаш така нагло и персонално колегите.

3092

5

hristohh

05.12 2020 в 00:23

Това, че Първанова е "българка" и "жена" ѝ дава някакъв специален имунитет от критики и възмущение и ѝ позволява да хвърля лъжи във всички посоки ли?

3092

4

hristohh

05.12 2020 в 00:21

@Руми Лазарова

Освен да говорите за ББ, нещо друго можете ли? Всяка тема ли ще обръщате все натам? Всяко едно мнение ли ще бъде претегляно и пришивано съм темата ББ? Доктор Николова не пише злобно за Първанова, а с очевидно и обосновано възмущение, което няма нищо общо с ББ освен даването на напълно погрешен пример с лечението му. Коментарът на д-р Николова е за разпространяването на заблуди от самозван политик, който отчаяно се опитва да се намести пак под прожектора, яхнал всякакви конспиративни теории и който с действията си причинява щети на обществото.

2900

3

Руми Лазарова

04.12 2020 в 23:29

Аз следя всеки ден какво се говори за Ковид-19, включително и от д-р Първанова. Най-много слушам велия наш Борисов. Той скоро каза, че знае повече от двама лекари.
Нямам специално мнение за д-р Първанова. За нея госпожата д-р Елена Николова, лекар на първа линия в департамента Ойз, Северна Франция пише доста злобно. Първо, не прилича на дама да говори така за друга дама; второ, за българка, каквато е и тя; трето, определено не в този тон говори д-р Първанова. Тази д-р Николова от Франция се ядоса очевидно след репликата на д-р Първанова, "че премиерът е предозиран с кортикостероиди". Напълно си е заслужила д-р Николова да бъде поканена от премиера да я разкарва с джипката с 200, а Севда да снима с камерата! Особен жест към подходащи жени.

6589

2

stanimir_13

04.12 2020 в 13:04

Добре казано и много точно!

3092

1

hristohh

04.12 2020 в 11:25

Свалям шапка на доктор Елена Николова!