Българите са в златната среда по здраве в света и първи по смъртност в Европа

OFFNews 30 май 2023 в 12:25 1275 0

хора

Снимка Pixabay

В София се провежда конференция „Науката в действие: Преосмисляне на фактите за намаляване вредата от рисковите фактори"

Българите са в златната среда сред най-здравите страни в света и първи по смъртност в Европа. Противоречивите на пръв поглед данни посочи проф. д-р Борислав Георгиев - началник на клиника по кардиология към Национална кардиологична болница, на конференцията „Науката в действие: Преосмисляне на фактите за намаляване вредата от рисковите фактори" в София, предаде БТА.

Специалистът отбеляза, че високата смъртност у нас се дефинира от високата честота на сърдечносъдовите заболявания. "Голямата натовареност на системата няма да създаде условия на медицинския персонал толкова активно да се занимава с пропагандирането на здравословния начин на живот", коментира той.

България е сред държавите с най-обездвижено население - 82 % от хората нямат онова физическо натоварване, което се препоръчва. Делът на пушачите намалява, но още сме сред водещите страни по този показател. По консумация на алкохол се доближаваме до средните нива в Европа. Българите не се хранят с достатъчно плодове и зеленчуци. 

Проф. Георгиев посочи, че сме с най-ниска продължителност на живота, която се понижава през последните години, спрямо другите европейски държави. Той заяви, че 7 % от брутния вътрешен продукт отива за здравеопазване, което е като процент, колкото в много други държави, обаче с най-малка абсолютна стойност.

От гледна точка на тютюнопушене в България намалява делът на пушачите, но пак сме сред водещите, само италианците са малко по-близо до нас и то на младите пушачи, посочи той. При консумация на алкохол се доближаваме до средните стойности на Европа. Проф. Георгиев отбеляза, че сме имали хубаво земеделие в миналото и успоредно с това сме държавата, която относително малко консумира пресни плодове и зеленчуци ежедневно.

По отношение на физическата активност сме сред държавите, които са най-обездвижени и имаме най-малко физическо натоварване. По думите му 82 % нямат онова физическо натоварване, което се препоръчва. От гледна точка на наднормено тегло и затлъстяване сме доста сходни до средните стойности на Европа, малко над тях.

В България имаме един проблем – че смъртността, предотвратима с добра профилактика, е почти 1,5 пъти повече от средната за Европа и смъртността, предотвратима чрез лечение е два пъти по-висока в България в сравнение с Европа, коментира проф. Георгиев.

За цигарения дим докторът обясни, че действа на всички нива – от устата през дихателната система, през сърдечно съдовата система, имунитета, репродуктивните възможности намаляват, повишава се рискът от захарен диабет. Въвежда се преди около пет години третичното пушене – в задимената среда вие отнасяте вкъщи вредни химикали и молекули, които падат на пода ви и ако детето лази, всичките тези вещества влизат в устата му, обясни той.

Проф. Георгиев коментира и употребата на електронни устройства - ново предизвикателство пред всички нас и всички ние имаме някаква форма на участие в него. Той добави, че прекомерната употреба на дигитални устройства е свързана с много други проблеми, които оказват влияние върху здравето на населението.

Излъчен бе видеоклип във връзка с доклада „(не)Победимите пандемии“, който е инициатива на ПанЕвропа за подобряване на качеството на живота и здравето чрез намаляване на вредата на рисковите фактори – нездравословни храни, прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене и модерните дигитални зависимости.

По думите на председателя на ПанЕвропа България Гергана Паси по същество това са пандемии, които могат да бъдат преборени тогава, когато всички заедно участват в тяхното разгласяване и превенция.

Конференцията събира български и международни учени, представители на експертни и бизнес организации, за да дискутират приложими подходи за намаляване на вредата от нездравословното хранене, прекомерната употреба на алкохол, тютюнопушенето и прекомерната употреба на електронни устройства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews