Аз да чувствам вина? Това е абсурдно: лекарката от катастрофата във Враца смята, че положителната проба за алкохол не е нейната

OFFNews 12 януари 2023 в 08:45 10673 3

Димова

Снимка Стопкадър

Д-р Димова

“Нямам никаква представа (как се е получила тази положителна проба). Предната вечер бях с хипертонична криза и ми бяха направени инжекции по повод сваляне на кръвното налягане и пия постоянно лекарства, които са съвместими с повишаване на кръвната проба, да речем.” Това заяви д-р Диана Димова пред bTV. Лекарката от спешния център във Враца беше обвинена, че се е отзовала пияна на катастрофата във Враца, при която загина 3-годишно дете.

Лекарката отказа да даде кръвна проба. Пробата ѝ с дрегер отчете 1,44 промила алкохол в кръвта. Директорката на спешния център д-р Галина Лещарска обаче заяви категорично снощи, че д-р Димова ще бъде уволнена дисциплинарно.

Лекарката обаче се съмнява, че пробата, за която се казва, че е нейната, е действително нейната.

"Дрегерът, който е направен в центъра, отчита и стари проби. Това дали е моята?", попита тя. Дала я, защото била сигурна, че няма нищо, и заради близките на загиналото дете.

"Бях сигурна, че няма нищо. Самата аз бях сигурна, че нямам абсолютно никакъв проблем по повод самото естество на работата ми, отговорността. Факт е, че се движа с автомобил. Как може да се даде такава кръвна проба?"

На въпрос от журналистката, касаещ обвинението на близките, че лекарката е била пияна, д-р Димова отвърна: "Точно обратното. Не е вярно. И се потвърди от самите ми колеги, че няма такъв проблем. Освен това самата проба не е фактор за нищо. Въпросът е адекватността на действията".

Тя разказа какво се е случило въпросната вечер:

"Моето работно време е от 19:30. На работа постъпих в 19 ч. Сигналът се подаде в 19:03 и ние тръгнахме моментално с момичето, което работи с мен в съответната смяна. 19:04 линейката буквално излетя. Пристигнахме на място в 19:09. След нас беше полицията и след полицията дойде пожарната. Видяхме какво е положението. Момчетата от полицията помогнаха колата да бъде вдигната и детенцето да бъде извадено от колата, отдолу, беше смазано буквално. Някои, предполагам близки, го издърпаха и го буквално хвърлиха в линейката и ние потеглихме за секунди.

Детето беше без жизнени показатели. Опитахме да направим реанимация в линейката, в движение, но беше невъзможно. Детето беше мъртво. Пристигнахме за четири, пет минути в спешния център, нямаше начин да бъде... то беше мъртво, и то не от момента, в който беше извадено, а според мен много преди това.

Заради близките се съгласих да направя пробата с дрегер. Сега съжалявам, защото нещата ескалират и то в моя "полза".

Не се съгласих да дам кръвна проба, защото просто не исках. Не може някой да ме притиска. Това е причината. Резултатът на дрегер може да се повлияе от лекарства, от много лекарства, включително и от морфин, да кажем трамол, трамалгин - това са морфинови производни, които се използват примерно при инфаркт, при тежка бъбречна криза, това са лекарства, които повлияват".

Попитана дали лекарствата, които приема заради заболявания, може да повлияят на отчетеното, тя потвърди: "Да, може" и отново каза: "Но самият дрегер не съм сигурна, че е мой".

Лекарката има 30-годишен стаж, а в Спешна помощ - Враца е от 4, 5 месеца. "Исках да съм при сина ми, затова дойдох", казва тя.

Попитана дали чувства вина, тя възкликна:

"Аз да чувствам вина? Това е абсурдно! Това просто е абсурд! Колегите ми в спешния център направиха всичко възможно да стабилизират майката. Другите момчета са без проблеми, но аз да чувствам вина? Това е абсурд. Ние бяхме на момента, което е доказано по минути. Кога сме били, защо сме били там. Детенцето беше просто мъртво, за съжаление. ... Под никаква форма не чувствам вина. Няма как да имам вина при положение, че целият ми екип, първо, беше извън работно време на място, и ситуацията беше неспасяема".

"Нашите дежурства са много тежки. Не знам дали знаете какво значи Спешна помощ. Мелница. Това е денонощно", добави тя. Според нея е чудо, че останалите участници в катастрофата са живи: "Имаше три дървета, които бяха помлени от колата. Наистина е чудо, че останалите са живи. Съжалявам, че се е случило това, съболезнования на близките, на бащата и на дядото, но доколкото разбирам, вината е в бащата". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

3

Propaganda

12.01 2023 в 11:38

Родителите - бащата, заради безумната си скорост, майката, заради липса на столче, понесоха най-тежкото възможно наказание, убиха собственото си дете.
Аз лично не вярвам да е имало и минимален шанс то да бъде спасено. Не и при тези обстоятелства.

В този смисъл лекарката не е застрашила живота и здравето на детето.

Но лекарката трябва да бъде задължена и подложени на изследвания. Докаже ли се, че е била на дежурство и интоксикирана - уволнение и забрана някога да практикува.

345

2

Джендо Джедев

12.01 2023 в 09:05

Тук ще се съглася напълно с [Katz">. Но ако излезе, че лекарката наистина е била пияна, това би било не по-малко смущаващо (макар и без някаква пряка връзка с трагедията).

Дрегерът дава резултат веднага след пробата, за какви "стари проби" говори лекарката? И защо е отказала кръвна проба след като е била сигурна, че не е употребила алкохол? Навремето ме отчетоха с 2.8 промила с дрегер, а бях пил една бира и то преди няколко часа. Явно имаше някакъв проблем с дрегера (предполагам, че ме пуснаха по пързалката с памучето с водка в мундщука, тогава им беше редовен номер), та отидох на кръвна проба. Е, отиде ми цялата вечер и немалка част от нощта, но пък отървах доста тежки последствия (макар че тогава още не се ходеше в затвора за такива работи). Та ако лекарката си е знаела, че е шиста, не е било редно да отказва кръвна проба.

305

1

Katz

12.01 2023 в 08:55

Значи бащата кара с над 100, убива сина си, който се вози в скута на майката, последната е с тежки травми, но накрая лекарката е най-черна? Тез по-нагли и от Московски.
 
X

Да помогнем на украинските деца!