Ангелов: Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?

Здравният министър покани Ицо Хазарта на среща, за да го убеди в приоритетите си

Янка Петкова 27 януари 2021 в 09:20 3123 0

Снимка БТА/Христо Касабов

"Озадачен съм от насрочения протест на ресторантьорите. Споразумяхме се да им бъдат изплатени компенсации, което ще се случи до края на януари." Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по Нова телевизия в коментар за насрочения днес протест на собствениците на заведения.

"Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният проблем, който изтъкнаха е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги - министърът на труда и социалната политика - Деница Сачева, министърът на икономиката г-н Борисов, вицепремиерът Николова. Уверихме колегите от асоциациите, че до края на този месец те ще си получат парите. Това вече се случва. Вчера разбрах, че днес ще протестират. Не мога да разбера логиката на протеста. Протестират за какво? За проявен разум. А ако проявя безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?", коментира още Ангелов относно насрочения за днес протест на собственици на заведения и служители. Те не са съгласни с идеята да отворят на 1 март, както гласи заповедта на здравния министър от вчера.

По думите на Ангелов истината е следната:

Асоциацията, с която имах вчера среща каза, че държавата прави срещи с удобни на властта организации. За мен няма удобни и неудобни организации. Готов съм да говоря със всеки, поканих и г-н Алибегов. На срещата казах, че имам среща и с представители на Асоциацията на заведенията. Чакахме да дойдат, но те не дойдоха. След това изпратихме мейл, че сме отворени за разговор", поясни министърът на здравеопазването.

Според него насроченият протест прилича на уличен бой. „Пръв посяга този, на когото му свършват аргументите. Отговорността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването. Първо освободихме мерките в сектора на здравеопазването, след това е образование, след това култура и спорт и чак тогава отварят ресторанти, заведения, барове, нощни клубове, дискотеки. В момента сме на предпоследни места по заболеваемост. Не може с лека ръка да зачеркнем досегашните усилия на всички. Преди ме питахте защо хора умират в линейките и няма места в болниците. Няма да допуснем отново такова нещо. Връщането към нормалния живот трябва да става с разгул, коментира още проф. Костадин Ангелов.

За ваксините и ваксинационния план

По повод данните, че у нас ваксинирани до момента са 0,39%, което ни отрежда последно място в ЕС министърът обясни, че всяка ваксина, която дойде у нас, веднага се поставя на желаещите според фазата, в която се намират имунизациите. По думите му получените количества ваксини са договорени от ЕК, която е била упълномощена да го направи с решение на Народното събрание.

Ако бяхме поставили всички налични дози, без да запазим за втората имунизации, сега щяхме да говорим защо има 17 000 българи които не са получили втора доза, коментира Ангелов и допълни, че е невярна информацията, че след първа доза се постига 80% имунитет. Няма нито едно проучване с крайна цел изследване на имунитет след първа поставена доза, уточни той.

Към момента са поръчани 12 млн. дози ваксини от 6 фирми, количествата са индикативни, поясни Ангелов. По думите му най-голямата поръчка е от "Астра Зенека", тъй като това е първата ваксина, за която е сключил договор ЕС.

"На тази ваксина заложи целия ЕС, поръча най-много дози, тъй като логистиката на РНК ваксините е сложна", каза Ангелов. Той посочи, че в момента има разговори между Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и производителя на руската ваксина Спутник V. Ако ЕМА одобри ваксината, няма проблем да бъде поръчана, увери той. Ангелов съобщи, че планира среща с колегите му в Брюксел, които отговарят за разпределението и доставките на ваксини, за да постигне "максимална яснота".

Документацията при ваксиниране

Здравният министър съобщи, че ще разговаря с представители на общопрактикуващите лекари, за да се намери вариант да бъде облекчено попълването на документация при поставяне на ваксина. По думите му напълно реалистично е джипитата да правят по 10 ваксинации на ден и даде пример с ваксинационен кабинет където вчера са били поставени 40 ваксини. Документите, които личните лекари попълват, не са изискване на МЗ, а на НЗОК, уточни министърът. Той каза още, че информацията за желаещите да се ваксинират граждани ще се събира до края на февруари, от личните лекари.

Първа фаза вече се изчерпва, от днес започва ваксинирането на възрастни в социални домове, до края на седмицата ще започнат имунизациите на учителите, първи са Бургас, а по-нататък ще може едновременно да се ваксинира от 3 и 4 фаза, обясни Ангелов.

Здравният министър коментира и задочния конфликт с Ицо Хазарта:

"Не съжалявам за всичко, което съм казал – епидемията пренареди приоритетите –  първо е здравето, после образованието, спортните и културните дейности и тогава идва ред на ресторантите и нощните заведения. Изключително много харесвам творчестото на г-н Петров и искам да го поканя на среща. Ще използвам възможността да го убедя в моите предложения. Още като изляза от студиото ще му пусна есемес, каза министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!