1800 успешни трансплантации

OFFNews 19 септември 2018 в 09:00 9106 0

Съвременната медицина разглежда трансплантацията на стволови клетки като планиран метод на лечение, който превръща едни от най-зловещите редки заболявания в контролируеми болести.

С костно-мозъчна трансплантация се лекуват онкохематологични заболявания като левкемия, лимфома, миелома, аномалии на развитието на гръбначния мозък (миелодисплазии), автоимунни заболявания, както и солидни тумори на тестисите, рак на яйчниците, саркома на Юинг и др. Лечението на онкохематологични заболявания изисква висок професионализъм, иновационни решения и специфично модерно оборудване.

Програмата по хематологична онкология и трансплантация на костен мозък стартира през 2010 г. и през годините се превърна в една от най-успешните специалности на Анадолу Медицински Център. До септември 2018 г. центърът успешно проведе над 1800 успешни трансплантации. Ето защо заслужено се намира в Топ 5 на европейските клиники за трансплантации на костен мозък.

Изключителният успех се дължи на редица важни фактори, като изключителна квалификация и опитност на екипа, мултисциплинарен подход, специална инфраструктура и дизайн на центъра, което позволява създаването на оптимална атмосфера през целия процес на лечение на пациентите с минимален риск от инфекциозни заболявания.
Центърът за трансплантация на костен мозък е болнична единица, изолирана от останалата част на комплекса на Анадолу Медицински Център.

Специализираният център включва модерно оборудвани амбулаторна клиника, клиника за хоспитализация, лаборатории за HLA анализ и хемафереза, лаборатория за обработка и криоконсервация на стволови клетки. Клиниката за хоспитализация разполага с 22 легла на два етажа. Стаите са оборудвани със специално пречистващи HEPA филтри с цел да се намали рискът за пациента от контакт с инфекции. Стаите са проектирани така, че да осигурят нужния комфорт на пациента по време на престоя му, включително специално проектирано ортопедично легло, лична музикална система, кабелна телевизия и безжичен интернет. HEPA филтри са инсталирани и в останалата част от отделението, което позволява на пациентите да излизат извън стаите си.

Екипът на Центъра за трансплантация на костен мозък се състои от 6 лекари, 4 биолози, 35 медицински сестри и 2 специалисти по управление на процесите. Докторите са получили образованието си в престижни университети в САЩ и Турция, специализирали в John Hopkins Medicine САЩ. Центърът се ръководи от проф. Д-р Зафер Гюлбаш, специализирал в изследователски ракови центрове в САЩ и Канада, удостоен с множество международни награди, председател на международни бордове по хематологична онкология.

Центърът е посветен на диагностика и лечение на хематологични заболявания, на хематологичен и други видове рак, включително при пациенти в по-напреднала възраст. Извършват се автоложна и алогенна трансплантация както с донори роднини, така и с нероднини, хаплоидна трансплантация, трансплантация с намалена интензивност (мини трансплантация).

Ракът се диагностицира на молекулно ниво чрез поточна цитометрия и PCR (полимеразна верижна реакция), като се осигурява внимателно проследяване на ефективността на лечението. Специалистите проучват молекулярния рисков профил на пациента и изготвят индивидуален план за лечение. От особена важност за диагностиката и лечението на пациентите е съвместната ни работа със специалистите от отделението по вътрешна медицина. По този начин се използва широк спектър от технологии за осигуряване на най-доброто лечение на пациентите.

В специализирания център по трансплантация пациентите получават най-добрата грижа, внимателно отношение и индивидуален подход към проблемите им. Лечението на онкохематологични заболявания се осъществява чрез иновативни разработки, модерни медикаменти и съвременно оборудване за диагностика и лечение. Анадолу Медицинският Център стриктно се придържа към международните стандарти и подходи за лечение, които се одитират ежегодно от Johns Hopkins Medicine, САЩ.

Повече за процеса на трансплантация можете да научите от този видеоклип:


Повече за Анадолу Медицински център можете да прочетете на www.anadolumedicalcenter.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !