В отсъствието на Даниела Талева съдебните кадровици се питаха къде да е кабинетът й и кой да назначи чистачката

Според и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов храсталакът на прокуратурата не бива да обраства с паралелна структура

Даниела Добрева 02 ноември 2023 в 11:44 1844 0

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Чиновнически проблеми застигнаха ad hoc прокурорът, който трябва да разследва ръководителя на държавното обвинение, още преди да е започнал работата, за която бе създаден с промени в Закона за съдебната власт. Кадровиците на Темида затънаха в спорове къде да е бюрото му, дали да има отделна администрация към него, кой да я назначава и как да се еманципира тя от разследвания, но не стигнаха до решение.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов се обяви срещу "обрастването на храсталака на сегашната прокуратура със създаването на паралелна структура", други смятат, че ad hoc прокурорът няма как да бъде независим, ако над него е разследваният шеф на обвинението, накрая всички се разбраха, че има законодателен вакуум, но не е ясно как да бъде запълнен той.

Днес ВСС трябваше да изслуша първия разследващ прокурор Даниела Талева. Тя обаче не се яви по здравословни причини, била е настанена в болница, обяви председателстващият ВСС Боян Магдалинчев още в началото на заседанието. Възпрепятствана беше и зам.-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова. Изслушването на двете бе отложено за следващото заседание на съдебните кадровици.

Съдия Даниела Талева е в отпуск, за да приключи 7 дела. Останалите 12 наказателни дела от общ характер, с които се е занимавала тя, ще трябва да започнат отначало, обяви зам.-председателят на Софийския градски съд Руси Алексиев. 

Така се стигна до решаването на административните въпроси.

"Обърнахме се към пленума на ВСС, защото това е органът, който Законът за съдебната власт казва, че определя състава и организацията на работа, обезпечава финансово и технически и съдилищата, и прокуратурите. Ние, чисто организационно, имаме капацитета да се справим с въпросите, които сме поставили за дейността на този специфичен орган, но е добре да бъдат въведени правила, които да важат за всеки следващ ad hoc прокурор", обясни Руси Алексиев.

Борислав Сарафов бе категоричен, че е "неразумно, нередно и ненужно" назначаването на нова администрация на подчинение на ad hoc прокурора. Чисто хипотетично Сарафов предположи, че може да няма сигнали срещу ръководителя на държавното обвинение и това ще направи администрацията излишна. Освен това неясно е и кой ще я назначава. Затова Сарафов предложи разследващият главния прокурор да е част от държавното обвинение, а той се ангажира да създаде нормални условия за труд на Даниела Талева.

"Очевиден е огромният публичен интерес към този прокурор. Всички тези въпроси могат да се уредят с правилника. Не считам, че е възможно и целесъобразно да се създаде нова администрация. Ще отнеме и много време - може би година. Конституцията е такава, че наказателната функция на държавата се осъществява от прокуратурата и не може да съществува още една структура. Тъй като съм обект на проверките, според мен целта на законодателя не е била всеки главен прокурор да бъде разпънат на кръст. Трябва да има достатъчно механизми, които да го възпират (да прави нарушения). Готов съм да бъда обект на всякакви проверки, но ad hoc прокурорът не може да е извън закона", обяви Сарафов.

Атанаска Дишева обаче го контрира, че идеята на законодателя за въпросния прокурор не е да има сплашващ ефект, а да бъде създадена възможност за ефективно разследване.

"Ще е конфликт на интереси, ако главният прокурор инициира дисциплинарно производство срещу разследващия го. Няма как да се случи с дописване в правилата. Как вашите подчинени ще бъдат независими от вас, след като вие стоите на върха на пирамидата? Как ще бъде проведено независимо разследване", запита тя.

"Аз бих бил истински щастлив да направите предложение за ефективни механизми. Към момента аз не съм готов да отговоря", посочи Сарафов.  

Предложението на Дишева бе Пленумът на ВСС да изработи промени в правилника, но не получи подкрепа от останалите членове на съдебния съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика