Три свидетелства пред ВСС за емоционалното състояние на Гешев

Ние, мъжете, сме много раними същества, каза Тодоров за него и за главния прокурор

Рени Петрова 08 юни 2023 в 19:30 4976 0

ВСС

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

ВСС

Висшият съдебен съвет изслуша трима свидетели - Марчела Пантелеева от пресцентъра на главния прокурор, зам.-главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и зам.-директора на НСлС Ясен Тодоров.

На заседанието, продължаващо повече от 13 часа, тримата свидетели описаха емоционалното състояние на Гешев преди и след изявлението му от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви, че трябва да бъде изметен политическия боклук.

Заради тези думи четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС поискаха предсрочното му освобождане. Преди това шестима членове пък поискаха да бъде освободен заради присъствието на "израелския експерт" на мястото на взрива на 1 май. Днес, изненадващо, вносителите на първото предложение - за взрива, оттеглиха предложението си. 

Преди изслушването на свидетелите членовете на ВСС изгледаха пресконференцията, дадена от Гешев на 15 май. 

Гешев поиска да бъде разпитана Марчела Панталеева - старши експерт в дирекция "Публична комуникация" към прокуратурата, защото е била с него на 13 май, когато той се прибра от САЩ, а на аерогарата получи писмо, което той нарича "заплашително" и в което е призован да подаде оставка.

Първо бе изслушан зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

Той донесе и раздаде описание на академията, където преподава израелският експерт. Тодоров разказа, че Гешев му е споделил (на 14 май - ден преди пресконференцията), че почти не е спал заради шока и от адреналина. 

В разговори пред ВСС с един от служителите на НСО Тодоров пък придобил още по-пълна яснота какво е станало на 1 май.

Изненадващо за Тодоров, Гешев му се е обадил на 14 май и го е попитал дали може да се видят. Изненадващо било, защото зам.-директорът на НСлС мислел, че Гешев не е в България. Тогава Тодоров отишъл в дома на главния прокурор, където го поканил Гешев. Според него главният прокурор е със здрава психика, но "няма как да не показва емоции след това". 

Гешев разказал, че е говорил с члена на Прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев, с когото обсъдил подаването на оставката си. Споделил, че се упражнява натиск в тази посока и че е имал предложения за дипломатически постове. Казал: "Нямам избор. Опрян съм до стената. След като се опитаха да ме убият, докато съм главен прокурор, няма гаранции какво ще се случи с мен, ако съм утре на улицата. Защита за живота ми е да стоя на тази позиция". Показал и заплашителното писмо, което му е дадено предния ден.

Когато се видели на 14 май, Гешев бил хаотичен, скачал от тема в тема. Бил нервен, но това е "заради емоционалния шок".

Тодоров се оплака, че не може да си обясни защо независимата българска журналистика се е занимавала дали децата на Гешев са били вътре и как се е появил израелският експерт.

Било ненормално Гешев от жертва на атентат да стане жертва на медиите, смята Тодоров.

На 1 май зам.-шефът на НСлС разбрал за взрива от медиите, след като е получил обаждания от журналисти за взрива, а експертът бил учуден, че като шеф на следствието Тодоров не е уведомен официално. 

"Добре съм, но се притеснявам за децата", написал Гешев до Тодоров. Зам.-шефът на НСлС предполага, че sms-ът е изпратен до няколко души и затова е цитиран от журналистите. 

По време на разказа си Тодоров многократно повтори, че взривът е целял да убие Гешев.

Олга Керелска от своя страна попита защо Гешев е заявил, че се чувства сам. "Значи ли това, че преди това е имал подкрепа и не е се чувствал сам и от кого е имал подкрепа", попита още тя. 

Според Тодоров Гешев казал, че се чувства сам заради внесеното предложение за освобождаването му.

"Хората, с които аз общувам, одобряват казаното от Гешев на брифинга", каза Тодоров.

Той призна, че има двама души сред близките му, които са в йерархична зависимост от главния прокурор. Тодоров не ги назова, но е известно, че една от тях е дъщеря му. Тя премина през пресслужбата на Гешев без конкурс, а после стана и прокурор. След взрива на 1 май Теодора Тодорова беше и в първите редици на прокурорите, излезли да демонстрират на стълбите пред Съдебната палата, припомня в. "Сега".

Ние, мъжете, сме много раними същества, каза още Ясен Тодоров - този път в отговор на въпрос от Керелска. 

"Помня, че на 14 май прекарах около половин час в дома на господин Гешев. Беше доста студено и бях леко облечен. Наложи се г-н Гешев да ми даде една връхна дреха", допълни той.

Зам.-шефът на следствието обясни, че не само не е имал нареждане от Гешев да отиде на мястото на взрива с израелския експерт, а това е било по инициатива и по предложение на самия експерт. "Изпратих на главния прокурор sms. Чухме се час по-късно. Никакво нареждане не съм получавал", посочи Тодоров.

Той каза, че писмото, което Гешев му е показал, най-вероятно е писано от познат на главния прокурор. "Ако аз бях писал това писмо, определено щях да се притесня", каза Тодоров.

След Тодоров бе изслушан зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който обясни, че получил sms за оперативка на 15 май в 9 ч. На оперативката Гешев посочил кой къде трябва да седне, като до Сарафов не трябвало да сяда никой.

На тази оперативка Гешев пуснал записа, а Сарафов слушал записа 3 минути. Оттогава не е виждал и не е комуникирал с Гешев. Емоционалното състояние на Гешев било негативно – към Сарафов, защото му показал, че трябва да седне на „стола на мъченията“ срещу него. Според него Гешев бил войствен и агресивен.

Не сме разменяли комуникация. На 14 май ми се обади, но връзката не беше много добра. Говорихме общи приказки. Впоследствие чух разговора ни пуснат в една медия. В момента съм изключен и от чат-групата на главния и зам.-главния прокурор, каза Сарафов и отрече да е записвал разговора.

Той разкри, че на мястото с т.нар. опит за атентат освен израелския експерт, е имало и преводач. Експертът е получил информация къде е бил взривът и огледал дърветата – на около 8-10 метра от самото място.

Той не е доближавал веществените доказателства, а от близко разстояние огледал местопроизшествието.

В отговор на прокуратурата до Антикорупционния фонд се казва, че мистериозният израелски експерт, който най-неочаквано се оказа на произшествието с колата на главния прокурор Иван Гешев, е гледал мястото на ескплозията от разстояние 20-30 метра.

"По отношение мястото на експерта, не бих могъл да си позволя да кажа нещо друго, освен това, което реално се е случило. Там имаше 20-30 човека и това е изключително лесно да се установи къде е бил експертът. Към онзи момент възприех думите на Гешев и като нареждане, и като молба да бъде допуснат експертът. Доверявайки се на Гешев, приех, че може да е преценил, че неговата експертиза ще допринесе за разследването", каза Сарафов. 

По думите му в една такава ситуация, когато се работи на терен, може би не е толкова лесно да се разсъждава и да се вземат решения.

"Към момента отчитам, че може би е допусната грешка да се допусне експертът, но със сигурност не е осуетил и не е попречил на процесуално-следствените действия. В онзи момент не съм се замислял дали е правилно. Думите на Гешев приех и като нареждане от главен прокурор, и като молба от приятел", обясни Сарафов.

Зам.-главният прокурор припомни на Гешев, че дори в отпуск главният прокурор не губи функциите си и от своя страна Сарафов не става главен прокурор, защото може да изпълнява само административни функции. 

На 15 май Гешев признал, че е записал Стоев.

"От него струи сила и решителност. Той е последователен в действията си", описа Сарафов шефа си. 

Олга Керелска припомни на Сарафов думите му, че това е атентат срещу държавността. Тя каза, че е останала с впечатлението, че двамата са в близки отношения. „Не мога да кажа с точност за колко дни вашето мнение се промени и казахте, че сте подведен и че Гешев ви е заблудил“, допълни тя. Керелска попита какво е променило отношението му към Гешев.

„Мнението ми е обективно и безпристрастно. Думите ми бяха повлияни от известна емоция (за атентата срещу държавността). Може би погрешно съм възприел думите на главния прокурор, че се притеснява за децата си. Моята емоционална реакция след атентата е чисто човешка“, каза още той.

"Промениха се обстоятелствата заради това, че Гешев не излезе и не каза кой е бил в колата. За мен това не е от значение, но не трябваше да мълчи. Това може би беше политическо експлоатирано, но той трябваше да го разсее още същия ден. Трябваше да каже „Претърпях атентат, но оцелях. Пътувах с този и този“, каза Сарафов.

По думите му срещу него е имало нечестни и незаслужени медийни атаки, защото той си е изпълнил задълженията.

Атанаска Дишева попита дали на 14 май двамата с Гешев са обсъждали оставката на главния прокурор. Сарафов отговори, че са говорили с главния прокурор, докато е бил в САЩ, а още на 12 май Гешев е казал на Сарафов, че има намерение да подаде оставка. На 14 май Сарафов уверил Гешев, че няма никакво значение кой къде ще работи.

„Наистина не разбирам какво взриви нашите чисто човешки отношения. Той може би вижда нещо в мен и аз виждам нещо в него, което ни пречи да останем приятели. Трябва да го приемем“, допълни Сарафов.

Междувременно Гешев заяви, че част от изнесените неща не са истини и той държи неговите заместници също да бъдат изслушани, за да чуе цялата общност. 

Марчела Пантелеева: Гешев получи писмото от шофьор на прокуратурата

Придружавах г-н Гешев в Турция и Америка. Той беше притеснен, малко объркан. В Америка напрежението ескалираше с всеки изминал ден, върхова точка беше получаването на това писмо на аерогарата, донесено от шофьор на прокуратурата. Иван Гешев се притесняваше за семейството си и за самия себе си, каза Марчела Пантелеева, старши експерт в дирекция "Публична комуникация" към прокуратурата.

Когато прочете писмото, Иван Гешев замръзна. Ядоса се, вбеси се, което е нормално. Повиши тон. След това той скъса писмото. Аз попитах: кой Ви праща това, защо е това? Не ми бе отговорено, заяви тя.

Шофьорът се казва Йордан, Данчо, той ми даде обяснение как е получил писмото, добави Гешев.

Пленумът на ВСС прие да изслуша на следващото си заседание и заместник главния прокурор Даниела Машева по процедурата за освобождаване на главния прокурор от длъжност.

След дълги дебати, чак в 23:35 ч., пленумът на ВСС реши процедурата за предсрочното освобождане на главния прокурор да продължи в понеделник в 9 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови