Цачева обеща до края на месеца нови текстове за неизбежната отбрана

OFFNews 07 март 2018 в 14:05 8659 3

Цецка Цачева

До края на март се очаква да има готови текстове, с които да се преосмислят част от разпоредбите в Наказателния кодекс, отнасящи се до неизбежната отбрана и превишаване пределите на неизбежната отбрана и те да бъдат предложени за обществено обсъждане.

Това обяви пред журналисти в Министерския съвет правосъдният министър Цецка Цачева. Днес с нейна заповед е била създадена работна група, която да работи по тези проектопромени." Разчитам в рамките на идната седмица да получим становища от съответните ведомства, които поканим - ВКС, ВСС, Прокуратурата, НПО, експерти,граждански организации и граждани, каза министър Цачева.

От думите ѝ стана ясно, че лично премиерът е възложил да се преосмисли необходимостта от прецизиране на текстовете за неизбежната отбрана в НК, като се намери най-добрият баланс за защита на личността, имуществото на хората, без това да води до действия, които биха накърнили други правови принципи и норми.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев уточни, че необходимостта от прецизиране на съответните текстове се налага и заради това, че са настъпили промени в държавата през последните години, докато сегашните текстове са били прилагани, както и от необходимостта да се направи сравнение с други държави. Ако е имало някакви промени, тези, които са най-подготвени в тази област, да ни предложат решения, каза министърът на вътрешните работи, цитиран от БТА.

Министър Цачева съобщи още, че по европейски проект ще се даде отговор на въпросите дали има нужда от нов НК.

В отговор на въпрос по случая с пловдивския лекар вътрешният министър заяви, че на МВР, в началото, когато той е бил задържан, е било известно само, че той е имал незаконно притежавано оръжие. Изчакахме прокуратурата да се установят какви са фактите, допълни министърът.

От публикуваната стенограма от заседанието на Министерския съвет се вижда, че поръчението за промени в закона идва от премиера Бойко Борисов, който настоява Цачева и Радев "много внимателно" да седнат и да се разберат за новите текстове.

Не минавайте в крайности, защото утре може някой да застреля деца, които берат череши в двора му, не че е правилно, друг може да покани някого на кафе, да го застреля и да каже „нападна ме“. Сиреч, практиката съдебната в световен мащаб познава какви ли не инциденти и случаи, така че настоявам действително в този термин „неизбежна отбрана“ да бъде ясно формулирано, ако е неясно сега, при какви условия – при взлом, нощно време, затворен обсег…. Но ви моля, бъдете разумни, а не емоционални и не под натиска на това, което се случи в Пловдив. В спокойна обстановка с неправителствени организации, с юристи, с адвокатурата, с всички, които имат отношение, прокуратурата, със съдиите. Просто не бързайте, изпипайте го добре, защото е ясно, че е дошло времето, а и темата излиза периодично при всеки подобен инцидент, но да се поддаваме на крайности – не съм съгласен. Защото, да – в някои Щати всеки носи оръжие, но ако върнете в последната една година колко случаи на масови убийства на деца, на случайни хора се получават и какви протести там в обратната посока, виждате, че действително нещата никак не са прости за урегулиране, казва Борисов.

Той настоява в промяната на закона да се включат и от "Патриотичния фронт". "Молбата ми е и колегите от „Патриотичен фронт“ и нашите да седнат и в спокойна обстановка да разгледат, за да не се подвеждаме по настроенията на хората, защото след това ще стане обратното и тогава пък ще се връщаме назад да търсим други решения. Сиреч, молбата ми е спокойно да седнете и да внесем такова решение, което да има обществена подкрепа и да сме сигурни, че няма да създаде някакъв допълнителен проблем", допълва Борисов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък обяснява, че вече има примерен текст за промени в закона, включително и за неизбежната отбрана, който е раздаден днес и на парламентарните групи. По думите му текстовете не са радикални, а по отношение на неизбежната отбрана се позволява използване на оръжие, но само ако е законно притежавано. 

Вижте, съществува проблем. Вижда се в изказванията на всички хора, които първоначално, преди да знаят всичката истина, която вчера изнесоха прокуратурата. Няма българин, който да не подкрепи решение, в което, ако някой ти влезе в дома, когато семейството ти е там, да те обира, особено пък, ако е и въоръжен. Дори и да не е въоръжен, от стреса може да получиш и инфаркт да умреш, може всичко да се случи, че човекът не може да защити семейството си. Това дълбоко накърнява. И ние само да философстваме – не съм съгласен. Аз не искам повече дебата да се отлага. Но искам да се направи максимално разумно, а не под влиянието на конкретния случай. Защото сутрин бюлетините са пълни с битови убийства – баща-син, тъст-зет и подобни и ще каже „ми той замахна и аз в неизбежна самоотбрана го убих“. Въпросът е да прецизираме и съдебната практика да се провери. Затова казвам – трябва в спокойна обстановка, защото, това е закон, който касае много съдби. Действително много внимателно настоявам да се прецизира...

Седнете, ето тези неща в най-спокойна обстановка, с патриотите, с юристи, с неправителствени, с хора от правните среди, умове и ги оправете. Народът го очаква това. Нямаше изказване да кажат „онези в парламента или онези министрите там или държавата“, нямаше изказване, да не кажат, че държавата е виновна. И ние сега излизаме и им казваме „е, така е, ама понеже нали….“. Затова хората все по-малко вярват на институциите, затова почват да викат „гледайте там някъде как има здрава ръка, как всичко се решава. Хората искат справедливост и решения от нас, да чуят и да са сигурни, че като си легнат, ако някой им влезе, може да се защитят, подчертава още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12062

3

Pongo76

07.03 2018 в 20:34

Видяхме я Цеца каква декларация прие, като поправяше търговския закон - говоря за "декларирам, че са изплатени, дължимите, но неизплатени трудови възнаграждения" - та не искам дори да си помислям какви промени ще внесе в неизбежната отбрана, след писане на коленце за 2 седмици.

10571

2

Hissarion

07.03 2018 в 16:23

Съдебната реформа трябва да е в повишаване правната култура и критичното мислене на българина. За да не се приемат глупави поправки под обществен натиск.