Сидеров: Искат да получа присъда, за да ме извадят от политиката

Владислава Тричкова 10 юли 2015 в 13:18 11841 24

"Сидеров да бъде притиснат, да бъде изваден от политиката, да бъде направено дело" - това, според лидера на "Атака" Волен Сидеров, е желанието на френското и американското посолство. "И в момента тече този сценарий - да получа осъдителна присъда, за да могат да ме извадят от политиката", допълни той. 

Днес се проведе седмото съдебно заседание на делото, по което Сидеров е обвинен за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай.

На последното заседание бяха разпитани 13 свидетели, сред които пилотите и стюардите на полета София-Варна на 6 януари 2014 г. Разпитите продължиха и днес, като трябваше да се явят общо 8 свидетели. Присъстваха 5-ма - 4-ма от тях са от компанията, с която Сидеров е пътувал, така че през цялото време са били с него и са свидетели на цялата случка, а другият свидетел е Тихомир Бахнев, баща на Димитър Бахнев, който е летял със същия самолет и за когото се твърди, че е влязъл в пряк конфликт с лидера на "Атака". 

Припомняме, че на предишното съдебно заседание Олга Маринова, която също е била на борда на самолета, сподели пред съда, че е видяла как цялата компания на Сидеров, която, по думите й, е била от около 8 души, са удряли с ръце и крака Димитър.

Първа, заради факта, че е бременна, съдът разпита Деница Гаджева, с която Сидеров съжителства. Разпитът ѝ продължи около час, като по средата на разказа й съдията даде почивка, за да може Гаджева да се успокои, след като се разстрои и започна да плаче.  

По думите ѝ спорът в самолета между Волен Сидеров и френския дипломат Дьо Мортие започнал след като госпожата без причина се обърнала към лидера на "Атака" и обидила значката, символ на партията, която била закачена на сакото му. Дьо Мортие нарекла значката "мръсна, гадна значка". Според Гаджева Дьо Мортие е псувала на английски, а също така е казала и че "не заслужаваме да сме в Европейския съюз".

Гаджева е категорична, че повишаване на тон в самолета не е имало. Припомняме, че на предишното съдебно заседания Сидеров призна, че е помислим френското аташе за терорист. "Предположих, че може да е терористка, защото тя започна да сменя езици. В днешно време човек може да предположи всичко", заяви тогава той. Днес Деница Гаджева също коментира пред съда "смяната на езиците". Според нея не е нормално на височина от 7-8 000 метра през 21-ви век някой да сменя 4-5 езика.

След самолета споровете между Сидеров и пътниците не спират. Качвайки се в автобуса, който откарва пасажерите до сградата на летището, един от тях обидил Сидеров с думите "Ей, простак". Според Гаджева това породило нови реплики и от двете страни, но до физическо спречкване не се стигнало. Точно за тази случка на предишното съдебно заседание разказа Олга Маринова, според която бой е имало, но от страна на Сидеров и компанията му, а не на момчето, обидило лидера на "Атака".

По думите на Тихомир Бахнев пък синът му Димитър Бахнев не е направил нищо, с което да провокира вниманието на групата на Сидеров. Бащата, който е бил със сина си през цялото време, заяви пред съда, че не е успял да види дали някой нанася удар, тъй като Димитър е бил напълно обграден от компанията на депутата. След това обаче видял, че под едното око на сина му има белег от удар.  

Следващото съдебно заседание ще се проведе октомври, когато ще бъдат разпитани още свидетели. 

Припомняме, че в началото на 2014 г. срещу Сидеров бе повдигнато обвинение за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай. Случката се разигра на летище Варна. Тогава лидерът на "Атака" и компанията му (около 10 човека) стигнаха до скандал с Димитър Бахнев. Противоречията започнали още в самолета, но когато кацат във Варна народният представител се опитал да вземе личните данни на Бахнев, за да го съди. Тогава в спора се намесват и полицаите Недко Недев и Милен Кателиев, като по техните думи през цялото време Сидеров е бил агресивен и е крещял: "Боклуци, ще ви уволня, мръсни ченгета".

От показанията на свидетели стана ясно, че те се намесили, за да обяснят на Сидеров, че няма как той да изземе личните данни на Бахнев. Тогава лидерът на "Атака" се разгневил още повече, избутал полицая Костадин Колев и го ударил по лицето.

Народният представител отрича да е удрял някого, но пък Колев има медицинско, изкарано минути след инцидента.

По време на скандала на летището лидерът на "Атака" през цялото време е показвал картата си на народен представител, крещейки на полицаите, че са длъжни да му съдействат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!