Сарафов пред ВСС по аферата с Нотариуса: И да знаех, нямаше да ви кажа. Нямате правомощия да питате (допълнена)

Според журналиста от АКФ Николай Стайков Мартин Божанов е използвал клуба дни преди да бъде убит, имал е повече от откритите 2 телефона

OFFNews 13 февруари 2024 в 14:07 28665 6

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Без особен резултат приключи изслушването на и.ф. Борислав Сарафов по аферата с Мартин Божанов-Нотариуса. Той обяви пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, че засега не разполага с конкретна, проверена и достоверна информация за обвързаност на магистрати с Нотариуса, не знае и дали магистрати са членували в частния му "SS клуб".

Често прибягваше до реплики от рода на: "Конституцията не ми позволява", "Има наблюдаващи прокурори", "Не знам детайли от конкретни разследвания" и пр.

Според Сарафов сега "не е моментът за лов на вещици", освен това е много опасно изнасянето на имена на членуващи в клуба, защото в списъците могат да попаднат абсолютно невинни или неудобни хора, които да бъдат дискредитирани. Самият той не разполагал с подобен списък.

На въпрос на Вероника Имова защо прокуратурата е претърсила клуба доста след убийството на Божанов обвинител №1 отговори:

"Ритъмът на разследването и действията, които следва да бъдат извършени, са единствено от компетентността на разследващите по делото. Действията по разследване не следва да бъдат оповестявани пред настоящия форум и дори и да знаех, нямаше да ви кажа. Нямате правомощие да задавате такива въпроси."

Накрая Сарафов просто си тръгна.

Журналистът Николай Стайков за разлика от шефа на държавното обвинение бе далеч по-конкретен. Той обяви, че Мартин Божанов е ползвал клуба няколко дни преди да бъде разстрелян, но въпросният клуб се използвал предпазливо като място за срещи. През годините доста журналисти са се опитвали да проверят какво правят толкова много полицейски коли пред заведението. Според него те осигурявали охрана на клуба и затова призова СДВР да направи проверка.

"Имаме информация, че Божанов е ползвал син буркан и е влизал най-спокойно на паркинга на спецпркуратурата и спецсъда. Трябва да се провери дали е бил със статус на доверено лице или информатор, той е парадирал с такъв статус", добави Стайков.

Той препоръча и ДАНС да бъде питана, защото разполагала с информация за Божанов.

Заради опасността в списъците на магистрати от клуба да попаднат и хора, които нямат нищо общо, но ще се използват за дискредитирането им председателя на ВКС Галина Захарова настоя за повече информация от разследването на АКФ. 

Николай Стайков отговори, че разследване започнало след негова среща с Ивайла Бакалова и адвокати, притеснени от задържането на на мъжа й Веселин Денков. Веднага се появили данни за посредници, които да съдействат за промяна на мярката му за неотклонение. Стигнало се до решението всичко да бъде документирано.

Той и Андрей Янкулов изслушали десетки часове записи с посредници, които не публикували, защото им станало ясно, че става дума за измами. Но когато Ивайла Бакалова донесла записа с адвокат Емил Писков и Мартин Божанов, в АКФ разбрали, че работата е дебела и че става въпрос за професионалисти. И така се стигнало до решението за пускане на записите.

По думите на Стайков Емил Писков е бивш служител на ГДБОП и ДАНС, работил и като магистрат. Журналистът бил поканен в офиса на "колегите", както се наричали Писков и Божанов, на ул. "Парчевич". След излъчване на видеото в Антикорупционния фонд не получили заплахи, а даже закачки да станат приятели, но заплахи започнала да летят към Бакалова.

Някои от информациите, които достигали до тях, излезли след убийството на Божанов - като например за смененото ЕГН, за близки отношения с полицаи. На Стайков му направила впечатление за двата иззети телефона и попита къде са отишли другите. По негова информация Божанов имал четири-пет. 

По-рано се разбра, че съдия Владислава Цариградска настоява да бъде изслушана от Висшия съдебен съвет по аферата, заедно със Сарафов и журналиста от Антикорупционния фонд Николай Стайков.

В писмо до ВСС Цариградска отбелязва, че пъpвитe пyблични paзĸpития зa opгaнизиpaнa гpyпa зa oĸaзвaнe нa нaтиcĸ въpxy cъдии са били направени от нея със сигнал дo съвета oт 10 февруари 2020 г.

"Зaтoвa cчитaм, чe личнoтo ми yчacтиe и пpeдcтaвянe нa знaчимaтa инфopмaция, зa дa бъдe paзĸpитa цялaтa иcтинa пo cлyчaя, щe cпocoбcтвa зa paзĸpивaнe нa oбeĸтивнaтa иcтинa oт нeзaвиcим opгaн", пише тя.

Пред Съдийската колегия Цариградска каза, че в машината за натиск участват висши магистрати от прокуратурата и с активното съдействие на магистрати от специализираното правосъдие.

"Аз съм жертва на организирана престъпна група, за която имаме достатъчно данни, че се занимава с корупция в съдебната власт", заяви Цариградска и допълни, че е била заплашвана от убития на 31 януари Мартин Божанов-Нотариуса.

"За прокуратурата аз съм пречка. Г-н Сарафов ви обясняваше какви правомощия имате или нямате да питате. Аз съм пострадал съдия и не мога да разбера какво разследва прокуратурата, защото има прокурорски монопол. Когато разказах публично за Мартин Божанов, цялата империя на тази група се задейства спрямо мен. Как ще бъде изчистено името ми? Как хората, които влизат в съдебната зала по мои дела, ще са спокойни", отбеляза още съдийката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Борис Б

13.02 2024 в 16:32

Тъпи, корумпирани и нагли ченгета. Няма спасение освен всички да се изметат и да се почне наново... или с други думи, когато цъфнат налъмите.

800

5

д-р Хауссс

13.02 2024 в 16:23

Прави се на ощипана мома...

1042

4

danvan

13.02 2024 в 15:45

Нима някой е очаквал Сарафов, пръв помощник на Гешев и Еврото, централна фигура в осемте джуджета да се разприказва? Няма нито една причина да се обърне срещу мафията.

3700

3

опетков

13.02 2024 в 15:07

Ами прочети конституцията кой какви пълномощия има, бе незнайко.

400

2

демотиватор

13.02 2024 в 14:18

Че не иска да каже (засега) бих преглътнал, че не знае- не.

1005

1

Диоген

13.02 2024 в 14:15

гешефф,сарафофф...едно и също
и този започна с дежурните лафове..ни чул ,ни видял.
"И да знаех, нямаше да ви кажа. Нямате правомощия да питате"
та кой има правомощията???
тиквата,магнита,резидента?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика