Сарафов: Гешев лично контролира делата 'Чекмеджегейт' и 'Барселонагейт'. Танцува с политиците

Снимките с Петьо Еврото били направени в ресторанта "Осемте джуджета", където главният прокурор бил чест гост, а заместникът му не толкова чест

OFFNews 28 май 2023 в 18:54 5378 0

Сарафов

Снимка АКФ

Скандалната снимка с ръкостискането между Сарафов и Петьо Еврото.

Разследването "Чекмеджегейт" със заснетите в шкаф на бившия премиер Бойко Борисов кюлчета злато, сериозно количество банкноти и пистолет, е от категорията като "Барселонагейт", които винаги са били само и единствено под личния контрол на главния прокурор Иван Гешев.

Разкритието направи неговият заместник и началник на националното следствие Борислав Сарафов в предаването "120 минути" на бТВ.

Вчера градският прокурор на София Илиана Кирилова съобщи, че делото за кюлчетата е прекратено на 10 май.

Досега Гешев винаги е казвал, че е само административен ръководител на държавното обвинение и не се занимава с конкретни дела. Декларира и че не се меси в работата на подчинените си.

Според Сарафов обаче независимо къде е разследването - в България или САЩ, то се съгласува, и е "дълбоко убеден", че е съгласувано с него (Гешев) персонално.

"Никога не съм имал представа какво изобщо се случва по това дело, то е далеч извън моята компетентност", обяви шефът на НСлС.

Неговата версия за "Чекмеджегейт" е, че Гешев е в танц с политиците - прекратява това и активизира другото скандално дело за къщата в Барселона, за която се твърди, че е свързана с Борисов.

"По едното дело прекратява, по другото активизира. Така той си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква той от тях. Така че доста наивно е да се мисли, че аз имам някакво касателство по този казус. Той добре е овладял този танц и го танцува откакто е главен прокурор, а може би и преди това", изтъкна Сарафов.

Той е на мнение, че такива дела трябва да приключват бързо и категорично, а не да се точат с години.

"В момента имам усещането, че се ползват за политически шантаж, за да не остава в обществото съмнение в обективността на институцията. Със сигурност поставянето на дела "на трупчета" е извън моето знание. Аз съм само административен и оперативен ръководител", посочи Сарафов.

И се ожали, че срещу него се води "мръсна, кална война". Снимките, на които се вижда как се здрависва с Петьо Петров, известен като Петьо Еврото", били от момент, в който Сарафов трябвало да се види с Гешев. Фотосите били направени чрез "частно външно наблюдение, което е незаконно". И бе категоричен, че Гешев разполага с такава наблюдение.

Днес до редакционните пощи на редица медии и до Антикорупционния фонд бяха разпратени анонимно снимки, на които се виждат Сарафов и Петров, а в пояснителен текст се уточнява, че те са резултат от прилагани специални разузнавателни средства по проверка на антикорупционната комисия, но проверката била спряна, а материалите - унищожени благодарение на близостта на Сарафов със зам.-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев.

Ето какво обясни днес Сарафов:

"Тогава, преди 3 г., още се опитвах да поддържам нормални, човешки отношения. Иван Гешев искаше да се видим и трябваше там, в този ресторант "Осемте джуджета" да го направим. Той не дойде. Подозирам всичко е направено с тази цел, да бъда заснет", обясни още Сарафов.

По думите му частното външно наблюдение е нелегална и нерегламентирана структура, която се е ръководила от Стефчо Банков - бивш ръководител на "Вътрешна сигурност" в МВР, уволнен от Бойко Рашков, и в момента прокурорски помощник към Иван Гешев.

"Той провежда такива действия, ръководи очевидно някакви хора, които провеждат нерегламентирано видео- и фотозаснемане. Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение и именно те правят тези записи. Това е скандално, но е вярно", заяви Сарафов и допълни, че е ясно кой натиска "ентъра".

По думите му скандалните снимки се появили, след като станало ясно, че ще е гост в предаването.

"Иван Гешев каза, че има над 150 записа. Явно той натиска на "ентъра" и пуска записи в подходящия момент, както казах - тези снимки излязоха в деня на участието ми във вашето предаване", добави зам. главният прокурор.

Според Сарафов Гешев е бил чест гост в ресторант "Осемте джуджета", ходил "доста по-често" от него самия и имал близки отношения с Петьо Еврото.

"Аз нямам никакво касателство с казуса "Осемте джуджета", декларира Сарафов.

Той обясни, че е повод за притеснение това, че някой следи него, жена му и малкия му син. Затова и му е била нужна охрана.

"Аз съм този, който първи депозира сигнал срещу Иван Гешев. За разлика от него, защото той се уличи във връзки с политици, аз не поддържам никакви връзки с политици", каза още Борислав Сарафов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови