Прокуратурата прекрати наказателното производство по делото Nexo

OFFNews 22 декември 2023 в 16:51 3697 2

Nexo

Снимка БГНЕС

Nexo

Софийската градска прокуратура прекрати наказателното производство по делото „Нексо“.

В хода на разследването бяха привлечени четирима души в качеството на обвиняеми - К. Кънчев, А. Тренчев, К.Методиев и Т. Николов. Обвиненията са за това, че в периода от 2018 г. до януари 2023 г. четиримата са участвали в организирана престъпна група, създадена с користна цел.

Кънчев и Тренчев са привлечени като обвиняеми и за това, че в периода от юни 2018 г. до януари 2023 г. без съответно разрешение по Закона за кредитните институции са извършвали банкови сделки чрез онлайн платформата Нексо, а именно - кредитиране и влогонабиране, като предоставяли парични кредити в щатски долари, британски паунди и евро на физически лица и търговски дружества, срещу получаване на лихва, както и влогове срещу изплащане на лихва.

В хода на разследването са извършени редица разпити на свидетели, сред които и свидетел с тайна самоличност. Изготвени са две експертизи – техническа и банкова, като са изследвани и анализирани движения по разплащателни сметки на физически и юридически лица. Също така са изготвени комплексна съдебно–изкуствоведска и оценителна експертиза, комплексна аудиовизуална и съдебно–икономическа експертиза, извършени са различни процесуално–следствени действия, свързани с претърсвания, изземвания и огледи на веществени доказателства. Изготвени са Европейски заповеди за разследване и са приобщени отговорите по тях.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до заключение, че не е необходимо назначаването на експертиза, за която от Висшия съдебен съвет беше дадено разрешение на Прокуратурата да извърши разход в размер на 500 000 долара.

Към 2018 г., както и към останалия инкриминиран период, а и към настоящия момент, в България липсва съответен правен режим на дейността, свързана с услуги с криптоактиви. Тази дейност не е регулирана и дружествата от групата Нексо не подлежат на разрешителни, регистрационни или лицензионни режими. Виртуалната валута не е регламентирана в страната като законно платежно средство и дейностите с нея не попадат в класификацията по чл. 4 от Закон за платежните услуги и платежните системи, съобщават от прокуратурата.

От показанията на свидетели се установява, че виртуалните валути нямат регулация на територията на България. Според доклад от 09.01.2019 г. на Европейския банков орган криптоактивите не са признати като парично средство, депозити или други възстановими средства в нито една държава от ЕС.

След анализа на разпитаните по делото свидетели се установява още, че дейността на Нексо е реализирана чрез онлайн платформа, вероятно управлявана извън страната.

Междувременно разследването е установило, че регулаторните органи от щатите Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са започнали административни действия срещу компанията Нексо, поради извършване на банкова дейност и предоставяне на финансови услуги без лиценз. В същото време на 19.01.2023 г. между Nexo Capital Inc., Nexo Financial LLC, Nexo Inc. и Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон е постигнато окончателно споразумение. Според споразумението компанията Нексо не е участвала в измама или подвеждащи търговски практики, не са налице данни клиенти на Нексо да са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Със споразумението се прекратяват всички административни производства по отношение на компанията в осем американски щата.

На базата на така установената фактическа обстановка екипът от наблюдаващи прокурори е стигал до извода, че "не са налице доказателства за извършени престъпления. Така възприетата фактология не обуславя наличието на престъпно сдружение, което да сочи структурираност и трайност".

Не са налице доказателства за престъпна деятелност в различни форми на съучастие с цел извършване на банкова дейност по занятие без съответно разрешение. Също така не са събрани доказателства за пране на пари. Спрямо обвиняемите не са събрани доказателства и за извършени данъчни престъпления или компютърни измами.

"В заключение може да се достигне до извода, че предлаганите от Нексо продукти не представляват финансови инструменти. Предоставянето на услуги на клиенти по отношение на тези продукти не попада в обхвата на инвестиционните услуги. Предвид това, че криптоактивите към настоящия момент не са финансови инструменти, търговията с тях също не е обект на регулацията. Според Закона за мерките срещу изпирането на пари виртуалните валути са цифрово представяне на стойност, която не се емитира или гарантира от централна банка или от публичен орган. Поради изложеното наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че няма извършено престъпление и са прекратили наказателното производство." - съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

22.12 2023 в 19:56

Настимир Рамзес Ананиев Нексо-шепсут, син на Ра:
(ジ)
https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/653/Image_13521653_40_0.jpg

1199

1

Nevend12

22.12 2023 в 17:23

Тези от прокуратурата не са просто пълни нещастници. Те са престъпници. Престъпници облечени с власт!
 
X

Да помогнем на украинските деца!