Прокуратурата повдигна обвинение срещу Цветан Василев. Интерпол го издирва

OFFNews 12 август 2014 в 14:46 23082 8

Снимка sxc.hu

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Цветан Василев. Издадена е европейска заповед за арест. Банкерът се издирва от Интерпол.

Това става ясно от прессъобщение на Прокуратурата.

Обвинението срещу председателя на Надзорния съвет и мажоритарен собственик на затворената от БНБ на 20 юни Корпоративна търговска банка е повдигнато на 28 юли 2014 г. То е за длъжностно присвояване в особено големи размери, съобщава Прокуратурата.

Началното обвинение е за това, че през периода декември 2011 - 19 юни 2014 г. "умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер) и Орлин Русев (изпълнителен директор) да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Василев е привлечен задочно, защото е извън страната, с неизвестно местоживеене.

"На 28.07.14 г., веднага след привличането като обвиняем, по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“, се казва в съобщението.

Дни по-рано - на 25 юли - са привлечени като обвиняеми изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и ръководителят на управление "Кредитиране" в банката Георги Зяпков. Те са привлечени като обвиняеми в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, пишат от Прокуратурата.

По отношение на Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са взети мерки за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на по 10 000 лв., а спрямо Зяпков – в размер на 5 000 лв. На петимата обвиняеми е наложено и ограничение да напускат пределите на страната.

Според Прокуратурата длъжностни лица при банката "са укрили от квесторите и разследващите органи" документи, сред които части от кредитни досиета.

"В помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст„да се махнат при проверка“, „да не се дават на одиторите“ и др. подобни. Иззети са и 14 броя чували с нарязани /шредирани/ оригинални документи, като е установено, че унищожаването им е извършено на 21.06.14 г. /ден след решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ АД под специален надзор/. Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване /след съответно разрешение на съд/ в помещение в сграда в столицата", се казва в прессъобщението.

От Прокуратурата са поискали от БНБ – управление „Банков надзор”, да предоставят всички документи, касаещи упражняването на надзора по отношение на КТБ АД, включително и в случаите на увеличаване на капитала на банката.

От държавното обвинение са категорични, че "действията на прокуратурата и разследващите органи по настоящото досъдебно производство се организират и изпълняват по начин, който не препятства текущата дейност на квесторите и банката.

Неоснователни са разпространените в публичното пространство твърдения за изнасяне на оригинални документи /вкл. кредитни досиета/ от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна. Всички действия с такава информация се извършват при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за кредитните институции и след съгласуване с назначените квестори. Резултатите от извършени претърсвания показват, че има изнесени и унищожени документи, но не от разследващите органи или от квесторите, а по разпореждане на длъжностни лица от КТБ АД, някои от които вече привлечени като обвиняеми".

"Разследването по делото няма отношение и по никакъв начин не влияе на осъществяването на специалния надзор спрямо банката. Разследването не е фактор, с който е необходимо да бъдат съобразявани решенията на компетентните органи за изплащане на депозитите. Това се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за кредитните институции и Закона за гарантиране на влоговете в банките, чиито процедури не са в зависимост от хода и продължителността на наказателното производство", категорични са от Прокуратурата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Юлиян Караджов: Нивата на употреба на райски газ са чудовищни