Лишават от права съдебния изпълнител с фалшивите записи на заповед

Юлиан Христов 27 февруари 2017 в 14:30 39248 9

Лишават от права съдебния изпълнител от случаите с фалшив запис на заповед

Снимка bTV

Частният съдебен изпълнител (ЧСИ) Иван Чолаков ще бъде лишен от права за срок от три години заради случаите с фалшивите записи на заповед, в които нищо неподозиращи хора се оказват длъжници. В поредица от разследвания на bTV стана ясно, че едни и същи действащи лица - ЧСИ Иван Чолаков и адвокат Симеон Миков, са участвали в няколко такива случая. 

На 9 февруари Съветът на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) се самосезирал след излъчен репортаж на bTV, в който граждани твърдят, че са станали жертва на измама чрез фалшиви записи на заповед, каза председателят на камарата Георги Дичев. От Иван Чолаков са изискани седем дела, които са споменати в разследването. По тях е назначена пълна проверка и на 24 февруари Съветът на камарата единодушно е взел решение да се образува дисциплинарно производство срещу Иван Чолаков и да се иска налагане на най-тежкото възможно наказание - лишаване от права за срок от три години. 

По думите му съветът е разгледал случаите не само в частност, но и в цялост, защото "така се вижда една по-различна картина". "Според нас са допуснати пропуски и нарушения най-вече по отношение на призоваването, които са довели до значителни щети и то на уязвими хора - някои от тях са в неравностойно положение, други са в чужбина и т.н. Констатирахме системност в нарушенията, която може да се дължи на непознаване на закона или на немърливост на призовкарите, но отговорността за тяхната работа се носи от ЧСИ. При определяне на исканото наказание взехме предвид големия обществен интерес, изключително тежкото уронване на престижа на професията, както и дисциплинарното минало на Иван Чолаков", обясни председателят на камарата. 

Оказва се, че срещу Чолаков от началото на неговата дейност - близо 11 години, е имало 17 дисциплинарни производства, като шест от тях са приключили с наложени наказания. Едно от тях е било предупреждение за лишаване от правоспособност.

Последната дума по новото наказание на Чолаков ще вземе Върховният касационен съд (ВКС), който е контролна инстанция по отношение дисциплинарната отговорност на ЧСИ.

Дичев обърна внимание и на гражданите, които не спазват масово задължението си да обявяват актуалния адрес, на който живеят. "Всички сме длъжни да посочваме актуалните си адреси в съответната община. Този адрес не е приумица на закона. Това е важно, защото това адресът, на който държавата и съответно - съдилищата, кореспондират с всички нас. И ако ние не сме посочили актуалния си адрес можем да бъдем осъдени не само в едно такова заповедно производство, но и в исково производство и то без да разберем", обясни председателят на КЧСИ.

От камарата ще предупредят всички частни съдебни изпълнители да проверят всичките си дела, образувани по запис на заповед и в такива случаи да не гледат само "буквата на закона", но и да направят "невъзможното", така че длъжниците да узнаят, че срещу тях има издаден изпълнителен лист от съда.  

От камарата ще предложат и законови промени за отпадане на записа на заповед в чл. 417 на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), тъй като всеки един човек може да стане жертва на измама заради фалшив документ. Би могло да се прегледат и нормите на призоваването, с оглед по-добрата защита на хората в изпълнителните производства. 

Председателят на КЧСИ обясни, че според ГПК съдът не проверява записа на заповед и неговата истинност, а само само дали е редовен от външна страна, разпорежда се да се издаде изпълнителен лист, а съответно държавният или частен съдебен изпълнител започва изпълнение въз основа на този изпълнителен лист. Съдебните изпълнители нямат право, нито могат да проверят редовността на един такъв документ, още повече, че той се съхранява в съда и не присъства по изпълнителното производство.

"Съдебните изпълнители не правораздават. Ние сме длъжни да изпълним всеки един съдебен акт, независимо на какво основание е издаден, независимо дали ни харесва или не", обясни Дичев. Той допълни, че законът предвижда "засилена защита" на длъжниците. "Едно голо твърдение без доказателства "Не дължа сумата", посочена в изпълнителния лист, респективно - в записа на заповед, по силата на закона спира самото разпоредително изпълнение", каза още той. 

Дичев обясни, че в последните две години са направени пълни проверки на всички кантори на ЧСИ в страната и за миналата година Съветът на камарата е поискал 30 дисциплинарни производства, а дисциплинарната комисия на камарата е постановила освен всички други наказания и шест наказания "лишаване от правоспособност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

9

Оказва се, че срещу Чолаков от началото на неговата дейност - близо 11 години, е имало 17 дисциплинарни производства, като шест от тях са приключили с наложени наказания.

......

Кенефистан фор евер!!

16193

8

SC

27.02 2017 в 20:09

Накривиха му капата.
Друго ще е ако приятели или симпатизанти на жертвите се захванат да го лишат от някои други работи. Ще бъде поука и за следващите кандидат-далавераджии.

9011

7

Todor Todorov

27.02 2017 в 17:50

Такива хора трябва да лежат в затвора , колко ли души са изгорили , а човека до сега трябва да е събрал достатъчна сума , та да не работи до края на живота си. Заедно и с адвокатите и съставителите на закона по който се вършат своеволията на подобни "юристи"

17439

5

мнение от IP

27.02 2017 в 16:43

Рядко се срещат ЧСИ, които да спазват буквата на закона. Изобщо не изпращат писма дори за присъединяване на кредитор. Не издават документ за разноските, събират неправомерни такси и много други "дребни" прегрешения. Нелепо е КЧСИ да се самоконтролира. Само ако случая много се раздуе, нещо ще направят. Стандартния им отговор е има пропуски, но няма нарушение.

11866

3

кумчо вълчо

27.02 2017 в 15:37

Това не е ли престъпление по НПК - документна измама?

Няма лошо - 3 години, 3 да са, без права да практукува, но една осъдителна присъда за 15 години ... и да си пракитикува щом камарата им на тия уруди така е решила - в централния при бай Сраври.

Но това би се случило е една бяла еропейска държава, не тук.

29216

2

Лопе де Вега

27.02 2017 в 15:31

А нещо пандиз, конфискация на откраднатото нема ли? Е що? Еми за три години тоя ще огладнее, представяте ли си как ще краде после?

Поздрав!

42249

1

Denis Rizanov

27.02 2017 в 15:03

Съветът на камарата единодушно е взел решение да се образува дисциплинарно производство срещу Иван Чолаков и да се иска налагане на най-тежкото възможно наказание - лишаване от права за срок от три години.

НАЙ-ТЕЖКОТО

ВЪЗМОЖНО

НАКАЗАНИЕ?!

Лишаване от права?! Не изключване от гилдията и забрана да практикува, а само лишаване за 1000 дни от права?!

Значи и той и вие от тоя "СЪВЕТ" трябва да бъдете изправени до стената! Сега. Веднага!
Разбирам да е бил единичен случай, да е имало "въвеждане в заблуда"... разбирам тогава временно да е лишен от права.

НО ДНЕС

СЛЕД КАТО СТАНА ЯСНО НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

как този... чси е извикал в кантората си един от мнимите получатели по "запис на заповед" на сума, да го уговаря той уж фиктивно да си оттегли "иска", пък съд-изпълнител, понеже бил "човек с име" и да се не раздухвал случая... щял да го "обезщети"...
Ало, съвета, СМЪРТ ЗА ВАС!
Бавна и мъчителна смърт! На живо, в нет-а! За да е ясно какво ще ви се случва когато участвате в такива схеми!