Адвокат и съдия изпълнител герои в нов случай на схемата "Запис на заповед"

Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат промени вместо наказания

OFFNews 20 февруари 2017 в 08:51 25921 6

Адвокат и съдия изпълнител герои в нов случай на схемата

Снимка bTV

Адвокат Симеон Миков и частният съдия изпълнител Иван Чолаков се оказват участници в нов случай от схемата "Запис на заповед", при който жена с психично заболяване се прости с 32 хил. лв., показва репортаж на bTV. 

Жената е под пълно запрещение от 2006 г., а през 2010 година е настанена от близките си в социален дом. През 2013 г. те продават къщата ѝ във Враца и внасят 32 хил. лв. на нейно име в банка. След по-малко от два месеца те научават, че парите ги няма. 

"От банката разбирам, че парите са изтеглени и няма нито лев от тия пари, които сме ги внесли", заявява Васил Георгиев, който е братовчед на потърпевшата жена. Основанието, на което сумата е изтеглена от сметката ѝ, е изпълнителен лист, издаден въз основа на представен запис на заповед от 2011 година. Оказва се, че психично болната жена дължи 23 хил. лв. на жител на костинбродското село Понор. Съдът разпорежда издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист. След запора на сметката парите са преведени на ЧСИ Иван Чолаков. 

Заедно с таксите и другите разходи по изпълнителното дело сумата достига 43 хил. лв. Братовчедът на жената се среща със съдебния изпълнител, който му обяснил, че има документи, показващи, че жената дължи сумата на Ангел Борисов от с. Понор. "Аз му казвам: "Тя никога не е работила с такива суми, бе, човече. Тя не работи с пари. Тя много отдавна е болна". И той като ме изпрати, ама така ме побутва лекичко, и като затвори вратата и като викна на ония секретарки и пита защо са ме оставили там да го чакам него та не са ме отпратили", разказва Васил Георгиев.

Той опитал да се види и с "кредитора" от костинбродското село, но не го намира. Подал жалба до прокуратурата, откъдето му отговорили, че Ангел не е получавал никакви пари и че са го подвели да се подпише върху документ за помощи. "Той е от малцинството, така ми казаха, и той се е подписал без да знае за какво се подписва", разказва Георгиев. 

Той разказа, че не се е виждал с адвокат Миков, но го видял по телевизията. "Аз го знаех още преди да отида при частния съдебен изпълнител, че това е измама, след като тя не е имала никога такива пари, а ги е дължала", обясни братовчедът на болната жена. 

От Камарата на ЧСИ отговарят на мъжа, че в работата на Чолаков е установен пропуск, но не и нарушения, които засягат дисциплинарната му отговорност. От камарата очакват съставянето на новия парламент, за да предложат съставянето на работна група, която да изготви законодателни промени, предотвратяващи възможностите за измами на хора в принудително изпълнение, включително и отпадане записа на заповед като документ, даващ основание за незабавно изпълнение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9038

6

stefan tcholakov

01.03 2017 в 22:28

ПОСЛЕ ЕДИН ДРУГАР КАЗА, ЧЕ ТО БИЛО НЕЩО КАТО НЕ ЕДНО, А ПАКЕТ, КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА СЕ ВЪРНА НА СТАТИИТЕ. ДНЕС ИЗБУМБАРИХА, ЧЕ ТЯ БИЛА ХВАНАТА ПРЕДИ ТРИ ДНИ НО СЕ ИЗМЪКНАЛА ИНТЕЛИГЕНТНО КАТО МОКРА ВРЪФЪ, ЗАПОЧНАЛА ДА ГОВОРИ С МАЙКА СИ ПО ТЕЛЕФОНА.- А, Бе тия поляци защо са снимали нашата друарка и тя защо не е рипнала на някой рапорт-терин фотографъ да му се скара, че е папара-кочев и ще я носи по света за срамоти я! ТОЗИ НОМЕР Е МИНАЛ И НАШАТА ОТГОВОРНА ДРУГАРКА - ДЪРЖАВНИЧКА ПРИ ТОВА ОТ ГОЛ-ЯМАТО "ДОБРО УТРО" ДЕТО СЕ СРЕЩА С ПРЕСТЪПНИЦИ , КАКТО ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ - БАРАК ОБРАНА ЛИ ЕБЕШЕ ТОВА ЧЕРНОТО КОПИЛЕ ДЕТО ВОДИ ВОЙНИ И НАПАДЕНИЯ НА ХОРА ПО СВЕТА. ДА ГО ОСТАВИМ "НОБЕЛОВИЯ МЕДАЛИСТ ЗА ВОЙНА" И ДА СЕ СЪСРЕДОТОЧИМ НА НАШАТА КУРВЕТИ-НА.НА НЕЯ И Е ХАРЕСАЛ НОМЕРА НА КИТАЙКАТА И ТЯ СЕ ВРЪЩА ПО СЪЩИТЕ ПЪТИЩА, НО ТИЯ ПОЛЯЦИ ИЗЛЕЗНАЛИ УЧЕНИ И УМНИ И ОБРАТНОТО И ПОСТАВИЛИ НА СЛЕДАТА НА "КОР-КО-ДИЛА" ЕДИН НОЖ, ТА КАТО МИНЕ ДА СИ РАЗПОРИ ТЪРБУХА ДЕТО Е ГЛЪТНАЛ ОТ ОТКРАДНАТОТО.

9038

5

stefan tcholakov

01.03 2017 в 22:23

"УМ-РА ЗА РАЗВРАТ, НЯМАМ СИ НА ИДЕЯ ОТ КЪДЕ СЪМ НАУЧИЛ ТОЗИ ИЗРАЗ, НО ТОЙ ИНТЕРЕСЕН ............................................. Нови разкрития! Поптодорова сътворила истински цирк на летището, пробвала да се измъкне с дипломатически паспорт ......................................................... http://www.blitz.bg/obshtestvo/novi-razkritiya-poptodorova-stvorila-istinski-tsirk-na-letishcheto-probvala-da-se-izmkne- s-diplomaticheski-pasport_news492399.html ........................................................... ТАКА ПО МАЛКО ТИ НАБУТВАТ ИНФОРМАЦИЯ И ТИ СЕ ДРАЗНИШ И СЕ ПРАЗНИШ .............................. ПЪРВО НАПИСАХА, ЧЕ ДРУГАРКАТА БИВША ПОСЛАНИЧКА В САЩ - ЕЛЕНА ПОП-ТОДОРОВА БИЛА ХВАНАТА С НЕЩО КРАДЕНО ЗА 400 ЕВРО................................ Е ДА МЕ ПРОСТИШ, АМА ЧАК ТАКОВА СКЪПО МАЗИЛО ЗА ТОЛКОВА ПАРИ НАДАЛИ ИМА ..................................... ПОСЛЕ ЕДИН ДРУГАР КАЗА, ЧЕ ТО БИЛО НЕЩО КАТО НЕ ЕДНО, А ПАКЕТ, КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА СЕ ВЪРНА НА С

13277

4

66

20.02 2017 в 13:57

Купчина лайна е камарата на ЧСИ ,
които се правят на улави и
отговарят , че в работата на Чолаков е установен пропуск, но не и нарушения, които засягат дисциплинарната му отговорност.

Все едно това го**о не е разбирало че КРАДЕ !

42249

3

Denis Rizanov

20.02 2017 в 11:04

Едно добро начало на общественото обсъждане на проблема с ЧСИ-тата е разстрелът на Симеон Миков и Иван Чолаков.
Първо това, пък после обсъждането.
Трябва да се прекрати жизнения път на тези две гниди тук, сега и веднага, за да е ясно на всички, че има обществена нетърпимост към подобни "законни, но не и морални" постъпки.

11866

2

кумчо вълчо

20.02 2017 в 10:23

Закривате я тази държава, няма смисъл да се плащат данъци щом никой не носи никава отговорност. Очевидно живеем в една джунгла, където единственият начин да оцелееш е саморазправата.

11058

1

piton

20.02 2017 в 10:00

Фалшив документ за измама - това си е документна измама. Къде е прокуратурата и МВР, за да установят и докажат кой точно е дал документа за подпис и кой го представил на адвокати и ЧСИ? Докато прокуратурата и МВР не си свършат работата, нищо не може да се направи.