Четиримата задържани за боя в "Орландовци" остават в ареста (обновена)

Владислава Тричкова 16 юни 2015 в 22:05 8460 3

Софийският районен съд остави четиримата задържани за боя в "Орландовци" в ареста. 

Тримата братя - 19-годишният Жони Коцев, 22-годишният Асен Коцев и 25-годишният Георги Коцев, както и непълнолетният 16-годишен Даниел Колев са обвинени заради това, че по време на размириците в столичния квартал в събота са участвали в бой, като са използвали брадва, секира, метални прътове и бухалки. По време на въпросното сбиване са ранени Валентин Радков и Стефан Манолов, които са били прегледани и без опасност за живота, както и Никола Петков, който е с гръдна травма и е бил с временна опасност за живота. 

И четиримата обвиняеми са с основно образование, като единственият, който учи в момента, е непълнолетният Колев, който е ученик в 10-ти клас. Обвиняемите са от квартал "Бенковски". Най-големият от тримата братя Георги Коцев е баща на две деца - на 3 и на 4 г., а най-малкият Жони Коцев е осъждан за кражба през 2011 г. 

Прокуратурата поиска и за четиримата най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Според прокурорът обвиняемите са се саморазправили с пострадалите на публично място без да са провокирани и без лична причина за това престъпление. Също така обвинението е категорично, че въпреки непълнолетието си Даниел Колев е осъзнал постъпката си. 

Защитата на Даниел обаче посочи, че няма налице изключителни обстоятелства, които са необходими, за да се задържи под стража непълнолетно лице. Няма и опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Адвокат Маданлиева напомни и че подсъдимият е с чисто съдебно минало и че евентуалното му задържане под стража ще попречи на образованието му. Според защитата клиентът им е "вкаран като обвиняем по това дело, тъй като се вдигна много медиен шум". Адвокатът смята, че Даниел е в съда за "привкус", тъй като останалите трима са роми, а той е българин.

Адвокатът на Жони, Асен и Георги Коцеви представи пред съда медицински, според които Жони Коцев има хронично заболяване на нервната система, а Асен Коцев има поставена диагноза хипертония.

Адвокатът им поиска при вземането на решението съдът да има предвид тяхната възраст, фактът, че Георги има две малки деца, представените медицински, както и обстоятелството, че преди задържането Асен не е взимал лекарствата си. 

Съдът даде право на обвиняемите на последни думи преди да се произнесе. И четиримата помолиха да бъдат освободени и казаха, че съжаляват за действията си.  

Въпреки това съдът наложи най-строгата мярка за неотклонение - "задържане под стража". Съдът постанови това решение, тъй като счете, че има потенциална опасност обвиняемите да извършат и друго престъпление, като до това заключение се стига не на базата на съдебното минало на Коцеви и Колев, а на базата на конкретната обществена опасност на вменените им престъпления. Според съдията не съществува опасност от укриване на обвинените. Фактът, че едното от момчетата е непълнолетно и учи и че един от братята има малолетни деца, за които да се грижи, не е предпоставка да се наложи по-лека мярка за неотклонение, категоричен е съдът. 

След боя между българи и роми в събота жителите на "Орландовци" излязоха на протест срещу ширещото се беззакония е квартала.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!