4-ма мними търговци на трюфели застават пред Темида, ощетили хазната със 765 хил. лв.

Диана Варникова, Пазарджик 26 юли 2023 в 15:45 1534 0

Съдът в Пазарджик

Снимка Архив

Съдът в Пазарджик

В Пазарджишкия Окръжен съд предстои да бъде насрочено заседание по дело срещу четирима мними търговци на трюфели, които са ощетили държавната хазна със сумата от 765 654 лв., съобщиха от прокуратурата.

Окръжната прокуратура в града е внесла обвинителен акт спрямо И.Л., на 48 г., В.Д., на 56 г., А.У., на 56 г., и Д.П., на 51 г. Те са предадени на съд за това, че в периода от месец март 2021 г. до 05.12.2022 г. на територията на област Пазарджик и на територията на страната са участвали в организирана престъпна група с цел да вършат съгласувано престъпления против данъчната и финансовата система, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години, като групата е създадена с користна цел - престъпление по чл. 321 ал. 3 т.1 вр. ал.1 пр. 2 от Наказателния кодекс. Спрямо Г.Л. е повдигнато обвинение като ръководител на организирана престъпна група.

По делото е установено, че за горепосочения период престъпното сдружение е функционирало, като е използвало контролирани търговски дружества с профил на „липсващ търговец“ и „буфер“, чрез които по документи са симулирани продажби и доставки на трюфели и гъби с цел формиране на данъчен кредит и неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет в особено големи размери. По този начин държавният бюджет е бил ощетен със 765 654 лева и е направен опит да бъде ощетен със сума от 823 672 лева, за което на И.Л., В.Д., А.У., Д.П. и на 48-годишната Г.В., управител на дружество, е повдигнато обвинение за извършено в съучастие престъпление по чл.256 ал.2,вр. чл.26 ал.1 и чл.20 от Наказателния кодекс.

Установено е, че „търговците“ били регистрирани без материална, кадрова и финансова обезпеченост. Те създавали документооборот с невярно съдържание за фиктивни доставки на стоки към контролирани от организираната престъпна група „буферни“ дружества, имитиращи търговска дейност по бране, добив и продажба на диворастящи гъби и трюфели. В тях фиктивно били назначавани работници, близки, роднини или доверени лица на четиримата обвиняеми. Чрез тези фирми привидно се наемали складови бази, офиси, автомобили и др., за да се докаже, че развиват „реална“ дейност. С фирмите четиримата обвиняеми извършвали пълна симулация на икономическа дейност. Така фиктивният документооборот за покупка на гъби и трюфели от буферните дружества бил представян от дружествата „брокери“ пред органите на приходите като реален и се създавала мнима представа за наличието на доставки по смисъла на Закона за ДДС. Дружествата „брокери“ генерирали значителни доходи от държавния бюджет, като получавали неследващи им се парични суми - неправомерно възстановен ДДС. Чрез мнимите покупки на трюфели и гъби се легализирали придобитите по престъпния начин средства и се прикривал техният незаконен произход, което е предмет на обвинение за извършено престъпление „пране на пари“, в което престъпление са обвинени двама от членовете на ОПГ – И.Л. и В.Д., както и управител на дружество-брокер Г.В. – престъпление по чл. 253 ал. 4 от Наказателния кодекс.

Всеки в организираната престъпна група е имал определена роля. И.Л. е бил ръководител, давал нареждания на останалите участници В.Д., А.У. и Д.П., които те изпълнявали, възлагал общи и конкретни цели за изпълнение, набелязвал схема за данъчна измама и свеждал и контролирал създаването и движението на документалния поток с невярно съдържание. Той контактувал с органите на приходната администрация.

Част от парите са били влагани в закупуването на имоти и автомобили, за което незабавно след повдигане на съответните обвинения е уведомена и КПКОНПИ.
По искане на наблюдаващите прокурори цялото установено движимо и недвижимо имущество на петимата обвиняеми е обезпечено чрез налагането на запори и възбрани, като гаранция за изпълнение на предвиденото кумулативно наказание конфискация.

По досъдебното производство Окръжна прокуратура – Пазарджик е извършила изключителни по обем действия по разследването – разпитани са над осемдесет свидетели, изготвени са сложни икономически експертизи и др. Внесеният обвинителен акт е от 425 страници. Делото е внесено в съда след проведено интензивно разследване само за осем месеца от задържането на лицата.

Спрямо четирима от обвиняемите са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Пазарджик и предстои насрочване на разпоредително заседание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки