Зверства: Дрогирани заложници, за да изглеждат щастливи. Простреляни в интимните части израелски жени

Видяхме отрязани глави, едната с голям кухненски нож все още забит във врата... пристигнаха овъглени останки...те не приличаха на нищо човешко, разказва армейската резервистка Шари Мендес

Кристина Минчева 05 декември 2023 в 19:27 15113 1

Заложници

Снимка IDF/X

Кадър от освобождаването на две от заложниците

Освободените от "Хамас" заложници са били дрогирани, за да изглеждат щастливи и спокойни след претърпяното физическо насилие, лишения и психичен тормоз повече от 50 дни в тунелите на Газа - това е картината, която описва израелското Министерство на здравеопазването. В същото време експертите, направили аутопсия на убитите от "Хамас" жени на 7 октомври, разказват, че те са умрели "с отворени очи, уста в гримаси, стиснати юмруци". Жените, част от израелската армия, са били простреляни в гърдите и интимните части.

Дрогирането на заложниците

Представител на здравното министерство съобщава пред комисията по здравеопазване, че на заложниците, освободени от плен на "Хамас", са дадени хапчета за успокояване, преди да бъдат предадени на Червения кръст за прехвърляне в Израел.

Д-р Хагар Мизрахи, ръководител на медицинския отдел на МЗ, споменава за специално лекарството Клоназепам, известно в Израел като Клонекс и продавано под марките Клонепин и Ривотрил на други места. Препаратът се използва за предотвратяване и лечение на тревожни разстройства, гърчове, биполярно разстройство, възбуда, свързана с психоза, и обсесивно-компулсивно разстройство.

Представителят на здравното министерство не разкрива дали упояването е потвърдено от кръвни тестове, направени на освободените заложници в израелските болници, от показанията им или и двете.

Семейства на заложници, които говориха по-рано пред комисията, бяха първите, повдигнали въпроса.

Депутатът Йонатан Машрики настоява МЗ да изпрати на здравните организации по света официален доклад, в който подробно се описват доказателствата за упояването и други медицински заключения след завръщането на освободените заложници.

Семействата на освободените вече разказаха за преживения ужас, докато са били в плен на "Хамас". Те са хранени само с ориз и малко боб от консерва, не са имали никакви прилични съоръжения като душ, а терористичната групировка е принуждавала деца да гледат видеоклиповете с кланетата от 7 октомври. Терористите са заплашвали децата с оръжията си, когато са плачели.

Освобождаването на заложниците беше част от примирието между "Хамас" и Израел, което продължи 6 дни (от 24 до 30 ноември). В този период терористичната групировка освободи 105 заложници, а в замяна Израел пусна на свобода 240 палестински затворници.

Брутално изнасилените и убити от "Хамас" жени

"Изразите на агония са останали след смъртта им", разказва армейската резервистка Шари Мендес пред израелски медии, докато описва какво са видели експертите, идентифицирали и подготвили за погребение женските тела от клането на "Хамас" на 7 октомври.

"Тези жени бяха с отворени очи, уста в гримаси, стиснати юмруци", допълва Мендес, чийто равинат на IDF работи с телата, докарани в базата на IDF "Шура".

Военният равинат е корпус в Израелските отбранителни сили, който предоставя религиозни услуги на войниците и взема решения по въпроси на религията и военните въпроси.

Мендес си спомня млада жена, чиято ръка е била счупена на толкова много места, че е било трудно да я положат в ковчега.

"Кракът ѝ също. В нейния случай цялата лява страна на тялото беше накъсана, разкъсана, най-вероятно от граната."

Насилие, основано на пола

На събитие на ООН в Ню Йорк, организирано от мисията на Израел към световната организация, за да даде гласност за случилото се на 7 октомври, Мандес съобщава, че много от телата на младите жени са докарани в "Шура" „в окървавени парцали или просто по бельо, цялото в кръв“.

„Командирът на нашия екип видя няколко жени войници, които бяха простреляни в интимните части или в гърдите. Това изглеждаше като систематично генитално осакатяване на група жертви“, казва тя.

В заснета препоръка, пусната на събитието, оцеляла разказа, че е гледала как терорист отрязва гърдите на жена и след това си играе с тях - след като я е изнасилил.

„Нашето звено е виждало тела, които са били обезглавени или с отрязани крайници, осакатени. Тялото на една млада жена беше без крака - те бяха отрязани. Видяхме няколко отрязани глави, едната с голям кухненски нож все още забит във врата. Пристигнаха овъглени останки и трябваше да бъдат идентифицирани и подготвени за погребение. Тези тела са изгорени до неузнаваемост, често без ръце и крака. Те не приличаха на нищо човешко. Понякога пресявахме купчини пепел, които се разпадаха, докато ги докосвахме. Тези войници бяха изгорени живи при много високи температури", описва още Мендес.

Тя споменава и че сред онези тела, които не са били изгорени, главите често са били силно обезобразени.

„Главите и лицата бяха покрити с кръв, те бяха простреляни в очите, лицето и черепа. Изглежда, че осакатяването на лицата на тези жени е било цел в техните убийства. Главите им бяха счупени толкова зле, че мозъците им излизаха навън“, казва още Мендес.

„В някои случаи това е правено след смъртта, просто от жестокост“, пояснява тя, обяснявайки, че липсата на кръв в раните показва, че в тялото не е останала кръв, за да изтече.

Мендес пристига в "Шура" на 8 октомври, ден след нападението на "Хамас", при което терористичната група уби над 1200 души, включително стотици войници, разположени на южната граница.

Тя става свидетел на сцената, "невъобразима по мащаб".

"Чувалите с трупове бяха натрупани до тавана, подреждайки коридорите във всяка стая. Отвън чакаха хладилни камиони, също пълни. Миризмата на смърт вече беше непоносима."

По време на събитието се включиха бившият главен оперативен директор на Фейсбук Шерил Сандбърг и бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която изпрати записано съобщение.

Сандберг споделя, че изнасилването е признато за акт на война само преди 30 години, но не е направено достатъчно.

"Ето защо мълчанието за тези военни престъпления е опасно. То заплашва да отмени десетилетия прогрес, да отмени цяло движение. Светът трябва да реши на кого да вярва. Вярваме ли на говорителя на "Хамас", че изнасилването е забранено и че следователно не би могло да се случи на 7 октомври, или вярваме на жените, чиито тела ни казват как са прекарали последните мигове от живота си? Тази истина трябва да се поддържа въпреки политиката на нашето време. Без значение на какви шествия присъствате, какво знаме развявате, какви религии изповядвате... има едно нещо, за което всички можем да се съгласим. Няма обстоятелство, което да оправдава изнасилването“, казва Шерил Сандбърг.

Спорд Хилъри Клинтън глобалната общност трябва да отговори на сексуалното насилие по време на война, където и да се случи, с абсолютно осъждане.

"Не може да има оправдания и извинения. Изнасилването като оръжие за война е престъпление срещу човечеството. Организациите, правителствата и хората, които са ангажирани с по-добро бъдеще за жените и момичетата, носят отговорността да осъждат всяко насилие срещу жени", смята тя.

Събитието под наслов „Чуйте гласовете ни: Сексуално и основано на пола насилие при терористичната атака на "Хамас" от 7 октомври“ се проведе, за да разкаже историите за изнасилвания и осакатяване от терористичната групировка по време на атаката.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш и ООН Жени осъдиха подобни действия едва миналата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

05.12 2023 в 20:46

"Според Хилъри Клинтън глобалната общност трябва да отговори на сексуалното насилие по време на война, където и да се случи, с абсолютно осъждане"

Какво осъждане, каква глобална общност, ма лельо?
Напалм и унищожение до крак за тези средновековни уроди. За руските им побратими също.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки