‘’Хамас’’ принуждавали деца да гледат на запис кланетата от 7 октомври. Заплашвали ги с оръжие, ако плачат

Тя си мислеше, че е била в плен една година. Преди него лицето ѝ беше пухкаво, момичешко. След него - изсечено като моето. Само шепнеше - беше приучена да не издава шум - разказва Томас Хенд за освободената си 9-годишна дъщеря

Александра Маркарян 28 ноември 2023 в 17:29 4013 3

Ейтан и леля му

Снимка Мосад

Ейтан и леля му

От „Хамас“ са принудили дете да гледа видеоклиповете с кланетата от 7 октомври – разказва пред BMF лелята на Ейтан Яхаломи след освобождаването му. Когато са отвели 12-годишното момче в Газа, цивилни палестинци са го били. Понякога то е било само, понякога с други.

Терористите са заплашвали децата с оръжията си, когато са плачели, разказва още жената.

Ейтан е освободен на 27 ноември като част от споразумението за временно прекратяване на огъня между Израел и "Хамас,", постигнато с посредничеството на Египет и САЩ. Предполага се, че баща му Охад остава в плен в Газа.

Неговият разказ е един от многото на заложниците, които започнаха да споделят какво са преживели след връщането им у дома.

"Погром" - така го описва майката на Ейтан Батшева Яхаломи на пресконференция. "Мечтаехме за мир с Газа, а бяха убити цели семейства, бебета."

Наред с убитите бебета, има и пленено бебе. Взет от дома си в Израел, когато е на 9 месеца, 10-месечният вече Кфир Бибас е някъде в тунелите под Газа. 9 бебета, деца и младежи на възраст до 18 години са в ръцете им. Има информация и за бебе, родено от пленена чужденка, но не и за състоянието му.

При нападението от 7 октомври терористите плениха повече от 240 души, част от които бяха освободени в рамките на споразумението.

При връщането на част от пленниците маскираните тежко въоръжени бойци на "Хамас" им махат с ръка, даже изглеждат дружелюбни.

"Не оставяйте "Хамас" да ви заблуждава - предупреждават Израелските отбранителни сили (IDF). - Същите тези терористи убиха техни близки и насилствено ги отвлякоха от домовете им. Виждате терористите да им помагат (на заложниците - бел. ред.) (да се настанят) във вана на Червения кръст, но същите тези терористи са отговорни за куцането и недохранването им (на заложниците). Виждате терористите да сътрудничат за освобождаването на заложници, но същите тези терористи принуждават своите пленници да махат с ръка и да се усмихват под дулата на оръжията им."

За върнатата от плен на "Хамас" 9-годишна Емили разказва и баща ѝ Томас Хенд. Тя е смятала, че е била държана като заложница от... една година, казва той пред CNN. Сега плаче насън. Мъжът предполага, че възстановяването на дъщеря му ще отнеме време. "Тя се възстановява бавно, малко по малко - казва той. - Ще разберем какво наистина е преживяла, едва когато ни се открие. Искам да знам толкова много, но трябва да ги оставиш, когато са готови."

Бащата признава, че е шокиран от трансформацията на дъщеря си.

"Когато се отдръпна (след първата им прегръдка след освобождаването), видях, че лицето ѝ е изсечено като моето. Преди това беше пухкаво, момичешко, лице на малко дете. Най-шокиращата, тревожна част от срещата с нея беше, че тя просто шепнеше, не можеше да я чуеш. Трябваше да сложа ухото си на устните ѝ. Тя беше приучена да не издава никакъв шум."

Попитал я колко време смята, че е била заложник, а тя отговорила "една година".

"Освен шепота, това беше удар в стомаха. Една година."

Той също така казва, че нощем тя плаче, за да заспи.

"Снощи плака, докато лицето ѝ не стана червено и на петна, не можеше да спре. Не искаше никаква утеха, предполагам, че е забравила как да бъде утешавана - казва Хенд. - Влезе се под завивките на леглото, под одеялото, покри се и тихо заплака."

По време на нападението над Хамас на 7 октомври Емили е била у приятел с преспиване. Първоначално е съобщено, че е убита. Впоследствие се разбира, че е заложница в Газа.

Майка ѝ умира от рак преди няколко години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

29.11 2023 в 10:59

Трогателни истории, гадни по своята същност, но все пак е очевидно, че и на двете страни, извън рекламния шум, не им пука за цивилните жертви...

8769

2

flatko

28.11 2023 в 17:53

Къде са сега ООН да кажат нещо за хуманизъм и мир? Къде са нашите копейки с палестински знаменца?

-1650

1

ob1

28.11 2023 в 17:49

Няма надежда, кретените ще мирясат само когато бъдат избити...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки