Заподозрян за неуспешния преврат в Черна гора руски шпионин е пътувал често до България

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2018 в 22:23 3492 1

Служител на руското военно разузнаване, издирван от Черна гора за подготовка на опит за преврат, е пътувал често до България в периода 2013 - 2016 г. Това показва разследване на международната група "Белингкат" и руското издание The Insider

Черна гора издирва чрез Интерпол двама служители на руското военно разузнаване за опита за преврат. Вече беше потвърдена самоличността на единия от тях - Едуард Шишмаков.

Вторият е известен досега с името Владимир Попов, но според разследването истинското му име е Владимир Николаевич Мойсеев - служител на руското разузнаване с чин полковник или подполковник.

Между 2013 и 2016 г. Мойсеев е пътувал често до Грузия, България и Гърция, но не е ясно какво точно е правил там.

Пътуванията му до България през 2015 г. обаче съвпадат с момента, в който поне двама сърби от паравоенни оотряди, сражавали се в Донбас и обучавани в лагери на ГРУ в Ростов на Дон, са установили своя база у нас.  

Един от тях - Братислав Живкович, е изгонен през 2017 г. от Румъния по обвинения в шпионаж "за чуждестранно военно разузнаване".

Според разследването на "Белингкат" Мойсеев е роден на 29 май 1980 г. в село Пивкино в Курганска област, учил е в селско училище, изкарал е казарма и е завършил като лейтенант Висшето военноинженерно командно училище в Тюмен. Част от обучението включва криптиране на радиокомуникации и дистанционно взривяване на експлозиви.

По-късно той се преместил в Москва, където е обучаван във воинска част №48427. Това според журналистите е основната дислокация на 45-и отделен гвардейски разузнавателен полк със специално предназначение. Именно спецназ части от този полк са участвали през 2008 г. във войната в Грузия.

Мойсеев живеел във военно общежитие, но след това се преместил в апартамент в района, в който живеел и един от заподозрените за отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания Александър Мишкин. 

Под фамилията Попов руснакът редовно пътувал със самолет до Полша, България, Украйна, Молдова и Сърбия, като понякога си е купувал билети с истинското си име.

Според разследването по време на пътуванията си той често минавал за кратко през София (пътувайки от Атина за Истанбул) и през Варна или Бургас (пътувайки от Тбилиси или Сочи до Москва). 

Мойсеев е бил в Полша по времето, когато в руското посолство е работил друг заподозрян за опита за преврат в Черна гора - Едуард Широков, разпознат от журналистите като агента от руското военно разузнаване Едуард Шишмаков.

Прокуратурата в Черна гора смята, че в Сърбия Мойсеев е подготвял опита за преврат от 6 октомври 2016 г., а в Молдова властите го подозират в участие в опит да предизвика безредици в Гагаузия - автономен район с етнически малцинства, сред които и българи.

Делото за опита за преврат е и срещу лидерите на проруски черногорски опозиционни партии Андрия Мандим и Милан Кнежевич, както и срещу няколко граждани на Сърбия.

Според "Белингкат" "Попов" е пътувал през 2012-2016 г. като "фотокореспондент" и "журналист" за списание "Морско застраховане" и дори под негово име излизат няколко статии. Издател на вече несъществуващото списание е Никита Минин, който потвърждава, че "Владимир Попов" е работил за списанието. По думите му пътуването на Попов до Белград било "за събиране на информация за участието на сръбската речна флотилия в Първата световна война", но до статия не се стигнало.

Депозирани в съда от черногорската прокуратура документи по делото за метежа съдържат разписка от хотел в сръбската столица, на която са личният телефон на Минин и името на полк. Едуард Шишмаков. Минин казва, че никога не е познавал такова лице, включително и под псевдонима му Широков.

Разследването на "Белингкат" обаче установява, че през 2000-2001 година той е служил в същото поделение на десантчици в Москва, където години по-късно служи и Моисеев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови