„Законът на диктатурата“, който взриви Украйна

Елица Мартинова Последна промяна на 21 януари 2014 в 09:25 15104 32

Протестът в Украйна, Снимка: Reuters
Протестът в Украйна, Снимка: Reuters

Въпреки опитите на протестиращи и опозиция да спрат тиража на „Украйна днес“, тази сутрин вестникът на властта обнародва официално приетите на 16 януари промени, станали известни като „Закона на диктатурата“.

Именно тези текстове доведоха до ескалация на напрежението в Киев през последните дни. Опитът за натиск върху демонстрантите се прокарва в текстовете от закона на Украйна за съдебната система и статута на съдиите и процесуалните закони, касаещи допълнителните мерки за защита сигурността на гражданите.

Наред с текстове, защитаващи сигурността и работата на съдиите и служителите в съдебната система, депутатите са прокарали и изменения, които оправдават натиска на протестиращите.

Един от спорните моменти в закона гласи следното:

„Лице, управляващо МПС, в колона от над пет коли, което не е съгласувало действията си с Министерството на вътрешните работи и по този начин води до затрудняване на трафика, се наказва с глоба от 40 минимални работни заплати или лишаване от право да управлява МПС за период между една и две години“.

Този закон, макар на пръв поглед да не касае демонстрациите, се отнася пряко до една от формите на недоволство на украинците. Откакто започнаха протестите, около жилищата на властта с автомобилите си „патрулират“ протестиращи. След тези промени се оказва обаче, че те ще трябва да съгласуват действията си с вътрешното ведомството, откъдето най-вероятно ще получат забрана.

Няколко текста затягат режима за организиране и провеждане на митинги, както и санкциите за нарушения.

При нарушаване на реда за организиране и провеждане на събрания, митинги, манифестации и демонстрации (...) се наказва с глоба в размер на 100-200 минимални работни заплати или административен арест за срок до десет дни“.

Наказание между 150 и 200 минимални заплати или 15-дневен арест се предвиждат за хората, които „участват в срещи, митинги, улични шествия, демонстрации и други публични събития с маска, каска или какъвто и да е камуфлаж, който пречи участниците да бъдат разпознати“.

Същото наказание е предвидено и за хората „които носят на събития пиротехника (осветление, сигнализация и пр.), оръжия, специални срещи за самозащита, съоръжения, заредени със сълзотворен газ, експлозиви или леснозапалими вещества, специално разработени за протеста предмети, предназначени за извършването на нападения“.

С промените си управляваща партия забранява и униформите по протестите.

С глоба между 150 и 200 минимални заплати или 15-дневен арест ще бъдат наказвани и протестиращите, които без разрешение на вътрешното министерство се обличат в камуфлаж или с каквито и да е униформи, наподобяващи военни екипи.

Властта посяга и на спонтанните форми на протест, като забранява „всякакви инсталации без разрешение на вътрешното министерство, поставени за провеждане на срещи, улични шествия или демонстрации“. За нарушения на този регламент се предвиждат глоби между 250 и 300 минимални заплати или 15-дневен арест.

Промените въвеждат особено тежко наказание от до пет години затвор за хората, блокиращи достъпа до държавни институции и общинските сдружения, с което пречат на работата им.

В закона се добавя и нов член, регламентиращ последиците от клевета. Специално място е отредено и за общуването в интернет:

За „клевета в продукт, който се показва публично, по медиите или в интернет“ са предвидени глоби между 50 и 300 минимални заплати, общественополезен труд от 150-240 часа или пробация за една година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2014 в 17:24

Бре, бре,опарна точка, кота 05-31, и как точно уважаеми телетъбиси, ще ни убедите, че понеже в Пиндостан, ставало нещо кофти, сньг падал извън мярка, то в Рашкастан ябълките разцъфнали посред февруари - таман за да заместят маслиновите клонки на венчетата, дето ще ги връчват на призьорите олимпийци ...
Балканджи по потник, разправи ги тия на новата ми плетена шапка, тя е нова и може и да ти поверва ...

21.01 2014 в 21:49

Същите закони в Англия, Америка, Германия и др. са доста по-сурови.Всички видяхме как натупаха окупаторите на Уол Стрийт, въпреки МИРНИЯ характер на протеста.

21.01 2014 в 19:58

Бе да влиза по-скоро Украйна в Еврогейския Съюз, за да се убедят сами украинците какъв ГОЛЯМ еврогейски *** ги чака. Разсипване на промишлеността и селското стопанство, високи цени, ниски заплати, безработица, неоколониален грабеж. После сами ще искат да се върнат при руснаците, ако тия искат да ги приемат обратно де...

21.01 2014 в 19:14

Баш съм си в консонанс, объркана ти е Аз концепцията на теб аверче, от високото самочувствие ще да е.
А ти можеш ли да ми покажеш поне един мой пост в който съм "изразил фенство по адрес" на Станишев или комунисти разни?
Аз лично мога да ти посоча твой пост, в който ти ме упрекваш в това, че съм червен и разни опорни точки.Твоя когнитивен дисонанс се проявява в схващането ти, че който симпатизира на Путин и Русия е комунист или враг на народа едва ли не.

21.01 2014 в 15:17

До 25 Ха-ха

Даже ти са малко. Реших да те поожаля малко. Ти какво искаш да получиш за дебилщината си? Да не би да очакваш баница да ти разточа или тутманик да ти омеся?

21.01 2014 в 14:14

до попотник
аз пък съм забелязал невероятната ти способност да изпадаш в когнитивен дисонанс.
страстно желая само един мой пост да ми покажеш, поне един в който съм изразил фенство по адрес на боко и цоко и тогава може би няма да те напляскам по дебелото дупе :)
освен това насилието и гадориите са есенциална част от съвременния свят и мисля, че няма какво толкова да се чудиш.

21.01 2014 в 14:09

КУРекторе,браво!Шест обидни думи в един отговор.Направо ме ласкаеш.Значи дълбоко съм ти бръкнал в кафявата точка.

21.01 2014 в 14:03

Забелязал съм, че Шит Лорд, Пастор, Аналния лизатор и още един двама гЕрПСки тРОлИ се появяват в форума по едно и също време.Те са там къде се пише за насилие или за гадории, които са на път да се случат ,опитват се да създават превес в мненията, което само по себе си говори за това, че са или платени от герП или са служители на съответната медия.
Ако сте просто папагали от ГЕРБ е ясно, там всички са глупави и скучни, но ако сте служители на медията-позор.Няма как една уважаваща себе си медия да разчита на такива глупави мнения в защита на своята насоченост.

21.01 2014 в 13:25

до старшина Стефчо
"Особено трогателно е, когато има мнение даже за декабристите, без да знае дори кои са тия:))"

може би това не са офицери които са участвали в наполеоновите войни и част от тях са стигнали до франция и са се нагълтали със свобода равенство и братство като пряко следствие от сблъсъка си с френската култура?

може би тия офицери не са си направили няколко кръжока в които обсъждали свободата равенството и братството и накрай решили така сравнително мирно да покажат на новия цар николай, че са видяли туй онуй по европата и съответно са си го отнесли от верните на царя части?

може би ако не бяха излизали по чужбината нямаше да им хрумнат такива глупости като свобода равенство братство?

стефчо, стефчо.. толкова си ми трогателен и ти с тоя ръб от фуражката