Украйна ще преследва журналистите, отразяващи протестите

OFFNews 21 януари 2014 в 08:06 3533 4

Олена Коцева
Олена Коцева

Започналият през уикенда мирен протест е само върхът на айсберга. В четвъртък бомбата беше хвърлена в украинския парламент, когато правителството на управляващата Партия на регионите и украинските комунисти са прокарали закон, който въвежда на практика тоталитарна държава.

Това съобщи в интервю за "Нова телевизия" Олена Коцева, Председател на сдруженията на украинските организации в България.

Промените са получили одобрението на президента Виктор Янукович на следващия ден и предвиждат затвор за разпространяване на невярна информация за протестите от журналисти и големи глоби за медиите, които нямат държавна регистрация. Освен това присъдите ще могат да бъдат произнасяни задочно.

По думите на Коцева в неделя, освен сълзотворен газ, органите на реда са използвали и гранати, които могат да откъснат крайник, както и водометни машини при минусови температури – нещо, което се определя от ООН като изтезание.

„Мисля, че народът ще се вдигне заради последните законови промени. Благодарение на този закон всеки украинец е запалашен. Правителството е уплашено и затова го е приело, но украинците вече няма какво да губят”, коментира още Олена Коцева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови