100 ранени при поредните сблъсъци в Киев

Владимир Йончев 21 януари 2014 в 07:59 1811 2

Протестите в Киев, Снимка: Reuters
Протестите в Киев, Снимка: Reuters

Над 100 протестиращи са ранени и половината от тях са откарани в болница, след като напрежението в Украйна ескалира и нощта в Киев бе белязана от сблъсъци.

Сред пострадалите протестиращи има и мъж, който е загубил ръката си след експлозия, съобщава The Guardian. Журналист на "Украинского тыжня" също е пострадал, след като е бил улучен от гумен куршум.

Полицията обяви, че през изминалото денонощие са пострадали над 60 служители на реда.

Напрежението на протеста се покачи около 18.30 ч. вчера, след като демонстрантите започнаха да хвърлят коктейли „Молотов“ по кордона на спецчастите.

Малко по-късно полицията опита да настъпи към прикритието на протестиращите, но срещна отпор от летящи камъни.

Малко преди полунощ лидерите на протеста за пореден път призоваха властта да отменят антипротестните закони от 16 януари, които разгневиха демонстрантите и разпалиха отново недоволството на украинците. Виталий Кличко обеща амнистия за всички полицаи, които преминат на страната на демонстрантите.

Междувременно депутатите от опозицията се опитаха да спрат транспортирането на изданията на вестник "Гласът на Украйна", в който са публикувани антипротестните законина правителството.

На фона на напрежението в центъра на Киев президентът Виктор Янукович инициира преговори с опозиционните лидери. Той излезе с изявление, в което подчерта, че сблъсъците в столицата застрашават сигурността на цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews