Коктейли "Молотов" и гумени куршуми летят в Киев

OFFNews 20 януари 2014 в 19:59 9981 25

Около стадиона на Динамо отново има размяна на камъни и шумови гранати между полиция и протестиращи.
Около стадиона на Динамо отново има размяна на камъни и шумови гранати между полиция и протестиращи.

В центъра на Киев практически има военно положение: хиляди протестиращи са готови на нови стълкновения със силите на полицията, съобщава кореспондентът на gazeta.ru.

Малко по-рано специалните части „Беркут“ получиха разрешение да стрелят срещу демонстрантите с гумени куршуми. Митингуващите нямат намерение да отстъпват, защото, по думите им, вече няма накъде.

Цял ден продължава играта на нерви и демонстрацията на сила между протестиращи и полиция. „Беркут“ размахва оръжия, заредени с гумени куршуми и полива ул. „Грушевски“ (която се превърна в епицентър на стълкновенията) с вода от противопожарните кранове в центъра на града – целта е протестиращите да не могат да бягат бързо по мигновено заледяващата се улица.

Трябва да се отбележи, че в следобедните часове се заговори за отстъпки и от двете страни, които да съберат враждуващите им представители около масата за преговори. Първо се разбра, че властите са се съгласили да не публикуват в Държавен вестник приетите миналата седмица от парламента и подписани от президента закони, налагащи строги ограничения на правото на протест в страната. "Условието за началото на преговори е да бъдат отменени "драконовските закони" за цензурата и преследванията. Предварително те ни дадоха съгласие, че няма да отпечатват законите. Така те няма и да влязат в сила. След това ще ги анулираме всичките във Върховната рада (парламента - бел.ред)", каза опозиционният депутат Андрей Павловски. От страна на опозицията също има отстъпки - от партията "Баткивщина" на масата ще седне не радикално настроеният Арсений Яценюк, а "друг уважаван човек от парламентарната група". Готовност да се включи е изразила и националистическата партия "Свобода".

Демонстрантите се готвят за нощен щурм на полицията. Засега сблъсъците се изчерпват с взривове на шумови гранати, хвърляне на камъни и епизодични сбивания.

Вижте по часове какво се случи снощи в Киев

23,15 часа - Виталий Кличко обеща амнистия на полицаите, които "минат на страната на народа" и ги призова да не изпълняват престъпни заповеди.

23,00 часа - Лидерите на опозицията за пореден път призоваха властта да отмени антипротестните закони от 16 януари и поискаха спешна среща с президента Янукович. "За задълбочаването на кризата, ескалацията на напрежението и влошаването на положението в страната ще е отговорен президентът, който се поставя над преговорите, протака и не иска да се вслуша в думите на народа", заяви лидерът на партия УДАР Виталий Кличко.


Множеството е блокирано на ул. "Михаил Грушевски", а протестиращи са се качили по покривите на околните сгради.

22,30 часа - С гумен куршум в главата е ранен журналистът от "Украинского тыжня" Роман Малко, съобщава Обозреватель. „Половината от лицето му е бинтована, но той се чувства добре”, съобщават негови колеги.

22,15 часа - Полицията се опита да излезе от прикритието си да настъпи към демонстрантите, но бе засипана с камъни и коктейли "Молотов". "Беркут" отговори с гумени куршуми. Стигна се до физически сблъсъци, при които бяха задържани няколко демонстранти.


Катапултът, който протестиращите сковаха по-рано през деня, вече се използва срещу полицията.

21,00 часа - Опозиционни депутати от националистическата партия „Свобода“ блокираха една от киевските печатници. Целта им е да спрат разпространениято на утрешния брой на вестник „Голос Украины“. В него са публикувани антипротестните закони, приети на 16 януари 2014 г., провокирали размириците снощи.


Броят на вестник "Гласът на Украйна", който е блокиран в печатницата.

19,30 часа В Киев започнаха преговори между представители на опозицията и управляващите за търсене на изход от тежката криза, в която изпадна страната. Това съобщи Ана Герман, депутат от „Партията на регионите“. По нейните думи на срещата от страна на опозицията присъства бившият вътрешен министър Юрий Луценко, а властите са представени от министъра на правосъдието Елена Лукаш и съветика на президента Андрей Портнов.


Протестиращи строят катапулт, който да използват срещу полицията.

18,30 часа – Група протестиращи хвърля коктейли „Молотов“ по кордона на „Беркут“, който отговаря с шумови гранати и сълзотворен газ. Сблъсъцте са около стадион „Динамо“, в подстъпите към правителствения квартал.

17,00 часа - Главният прокурор на Украйна Виктор Пшонка предупреди протестиращите да преустановят „масовите бунтове” в Киев.Според Пшонка, последните антиправителствени акции са „престъпление срещу държавата” и представляват „опасност за националната сигурност”. Междувременно, лидерът на партията „Наша Украйна” Виктор Ющенко призова украинските власти и опозицията незабавно да започнат диалог. По думите на бившия президент на страната, не бива да се допуска безредиците в Киев да прераснат в гражданска война.


Live streaming video by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!