Володимир Зеленски: Преговаряме с три държави за самолети и обучението на летци

OFFNews 24 февруари 2023 в 19:26 5838 0

Снимка Офис на президента на Украйна

Володимир Зеленски

Украйна е в напреднал стадий на разговори и преговори с три европейски държави за предоставянето на самолети, съобщи украинският президент Володимир Зеленски на специална пресконференция „Февруари. Годината на несъкрушимостта“, посветена на годишнината от руското нахлуване в Украйна. 

„Днес ние говорим за самолети. Това е част от ПВО. И нашите партньори разбират, че това е нещо, което искаме да използваме за защита на нашето небе, а в края на краищата и инфраструктурата и цивилното население. И затова ние предприехме сериозни, сериозни стъпки напред. Моята среща с министър-председателя на Великобритания дава отговор на въпроса има ли шанс Украйна да получи висококачествени самолети“, коментира Зеленски.

„Ние започваме обучение на летци с Великобритания. Днес имах среща премиера на Полша Матеуш Моравецки, откриваме възможност за обучение на летци на F-16. Имаме разговори, преговори и реално усещане, още не искам да кажа от кои три европейски държави ще имаме възможност да получим обучение и самолети. Знаете, че дим без огън няма. Затова започваме обученията, за които е нужно време. Ние искаме да отрепетираме тези процеси, те не са сложни, но са комплексни за защита на небето“, каза президентът на Украйна.

Володимир Зеленски беше помолен да коментира изявлението на Еманюел Макрон, че Русия трябва да бъде победена във войната си с Украйна, но не и да бъде разгромена. Киевският лидер коментира, че въпросът какво ще се случи с Украйна след победата е информационно полезен, защото това означава, че тези, които го задават вярват в победата. "А какво ще стане тогава с Русия? Честно казано, не ме интересува. Вярвам, че те имат своя държава, трябва да мислят за държавата си. И ако мислеха за държавата си, нямаше да има война", каза Зеленски. Президентът допълни, че трябва да се засили натискът и санкциите, за да се принудят руските елити да възстановят реда в страната си.

„Ако международните партньори намалят активната подкрепа за Украйна във войната, това ще доведе до Трета световна война, тъй като след това Русия ще атакува страните от НАТО, за да окупира други държави“, обяви Володимир Зеленски в отговор на въпрос от американския телевизионен канал АВС какво може да каже на американците, които според социологическите проучвания все повече вярват, че Съединените щати оказват твърде голяма подкрепа на Украйна.

„За процента на американците, който, както казахте, се увеличава, мога да кажа само едно: ако не променят мнението си, ако не ни разберат, ако не подкрепят Украйна, те ще загубят НАТО. Ще загубят влиянието на Съединените американски щати, те ще загубят лидерските си позиции, които са абсолютно справедливи, които са по света, и ще загубят подкрепата на държава, в която има 40 милиона души, в която има милиони деца. Наистина ли сме толкова различни? Сигурен съм, че не", подчерта Зеленски.

„Не можеш да бъдеш толкова невнимателен. Кой иска Трета световна война? Нима искат да рискуват? Америка никога няма да изостави държавите от НАТО. Никога. И, ако се случи така, че Украйна не издържи заради едно или друго мнение, заради намаляването на една или друга помощ, Русия ще дойде в държавите от НАТО. Това ще се случи. Те ще дойдат в Прибалйските републики. Ще нахлуят и ще завладеят Прибалтика. Това ще се случи. И тогава Съединените американски щати ще изпращат синовете и дъщерите си по начина, по който изпращаме нашите днес. И те ще се сражават,защото това е НАТО. И ще умерат. Не дай, Боже, защото това е ужасна скръб. Пожелавам на Съединените американски щати само мир и подкрепа за Украйна“, подчерта емоционално Зеленски.

Украински репортер попита държавния глава кой го е разочаровал най-много през тази година война. "Кой ме разочарова... Всички, които заминаха на 24 февруари. Всички, които заминаха от Киев. Тези, които напуснаха градовете и селата, които трябваше да управляват държавата или да я защитават, да се борят за нея. Всички тези хора ме разочароваха“, каза Зеленски. На въпроса за това, кой е бил най-ужасният му ден през тази година, той отговори така: "Вероятно Буча. Това, което видях. В момента, когато го освободихме от окупация, беше много страшно... Видяхме наистина, че дяволът не е някъде си там, а е на земята“, подчерта Зеленски.

Володимир Зеленски се показа в добър дух и с добро чувство за хумор и си позволи на няколко пъти шегички в пълната със зала журналисти. В един от случаите думата взе журналист от германската ZDF получи думата и попита:

„Г-н Президент, преди една година вие не се появявахте публично и всички искаха да ви видят. А сега вие пътувате по целия свят. Някак си по-сигурен ли се чувствате, намаляла ли е опасността да сте мишена за Путин?“

„На мен винаги ми се е струвало, че що се отнася до мислите на Путин, вие германците сте по-добре информирани, отколкото аз“, отговори Зеленски, видимо намеквайки за честите разговори на канцлера Олаф Шолц с Владимир Путин. По-късно в отговора си обясни, че е изключително благодарен на Германия за подкрепата, която оказва на Украйна – военна, финансова и политическа.

Журналист от SBS Австралия зададе въпроса: „Големите съюзници откриха посолства в Киев. Австралия има някои страхове за сигурността. Вие бихте ли искали австралийският посланик да се върне в Украйна в Киев?“ „Приятно е да си имаш работа с такъв журналист, на чийто въпрос може да се отговори с „да““, отговори Зеленски, а от въпроса си разсмя и младият репортер на SBS.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews