Вашингтон обмисля нови санкции за Турция: Не се държат като съюзник

OFFNews Последна промяна на 20 януари 2021 в 07:57 2055 0

Номинираният от избрания за президент на САЩ Джо Байдън за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Турция не се държи като съюзник и че Вашингтон ще обмисли дали не са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руски противовъздушни системи, предаде "Ройтерс".

Блинкън каза това по време на изслушването си комисията на Сената на американския Конгрес за външните работи.

Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "голяма грешка".

"Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива", заяви пред сенаторите Блинкън.

"Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още", изтъкна номинираният за държавен секретар Блинкън.

Той направи тези изявления броени часове преди встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън, който ще стане приемник на президентския пост на Доналд Тръмп, с когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган имаше близки отношения.

"Турция е съюзник, който в много отношения не се държи като съюзник и това е много сериозно предизвикателство за нас", каза Блинкън.

Санкциите срещу Турция бяха подкрепени и от двете партии в американския Конгрес, като това бяха първите санкции в историята, въведени от Вашингтон срещу държава членка на НАТО.

Сериозните разногласия във връзка с покупката на С-400 са най-сериозното предизвикателство, с което ще се сблъска правителството на Байдън по отношение на Турция. Вашингтон и Анкара имат разногласия и по отношение на политиката за Сирия, дейностите на Турция по изследване на залежите на петрол и газ в Средиземно море, а също така и във връзка с намесата на Турция в Нагорнокарабахския конфликт, отбелязва "Ройтерс".

В изслушването Блинкън каза още, че правителството на Джо Байдън ще ще положи усилия за удължаването на срока на договора Нов СТАРТ с Русия и ще трябва да реши какъв да бъде срокът на удължението.

"Ще работим за удължаването на срока на договора. Президентът Байдън ще трябва да вземе решение за това какъв да бъде срокът на удължението", каза Блинкън.

Срокът на договора Нов СТАРТ, по силата на който за САЩ и Русия се въвежда задължението да не разполагат повече от 1550 ядрени бойни глави, изтича на 5 февруари, отбелязва "Ройтерс", цитирана от БНР.

"Мисля, че трябва да преразгледаме и имаме намерение да преразгледаме цялостния подход и политика по отношение на Северна Корея, защото това наистина е сериозен проблем, с който се сблъскват правителство след правителство. И в същото време това е проблем, който не се подобрява, а се влошава", каза още Блинкън.

По отношение на Венецуела той каза, че САЩ ще продължат да признават лидера на опозицията Хуан Гуайдо за президент на страната и ще се опитат с нови санкции да принудят президента Николас Мадуро да се оттегли от поста.

Блинкън изтъкна, че президентът Доналд Тръмп е постъпил правилно, като е възприел по-твърд подход по отношение на Китай, но подчерта, че не одобрява всичките му методи. Освен това Блинкън изрази съгласието си с твърдението на правителството на Тръмп, че политиката на китайските власти по отношение на уйгурите в региона Синдзян е геноцид.

Блинкън бе категоричен пред комисията на Сената по външните работи, че Китай безспорно е държавата, която представлява най-голямо предизвикателство на Съединените щати, и че има сериозна основа за двупартийно сътрудничество между републиканците и демократите за изграждането на обща политика по отношение на Пекин.

Той каза още, че политиката на САЩ относно Тайван ще остане непроменена и че би искал непризнаваната от Пекин държава да играе по-сериозна роля на международната сцена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови