Върховната Рада отстрани Ирина Венедиктова като главен прокурор на Украйна (допълнена)

OFFNews 19 юли 2022 в 14:04 3206 0

Венедиктова

Снимка УНИАН

Ирина Венедиктова

Върховната Рада на Украйна освободи Ирина Венедиктова от поста главен прокурор. За това съобщи депутатът Ярослав Железняк, цитиран от УНИАН.

Според него 264 депутати са гласували за това решение - 198 са от фракцията "Народни служители", 10 от "Отечество", 14 от групата "Платформа за живот и мир", 9 от "За Майбутне", 17 от групата "Довир" и 10 от "ВидноВленна Украйна". Шестима независими депутати също са подкрепили решението. "ЕС" и "Голос" не са дали нито един глас.

Както отбеляза Железняк, на срещата е присъствала и самата Ирина Венедиктова.

"Уволнението се състоя с обсъждане. Както и в комисията, нямаше гръмки изявления или обвинения", коментира Железняк.

Въпросът за назначаване на заместник на Венедиктова не е бил поставен за обсъждане.

Ирина Венедиктова заемаше поста от 17 март 2020 г., като преди това оглавяваше парламентарната комисия по правна политика като депутат от "Слуга на народа" и беше директор на Държавното бюро за разследване (2019-2020 г.).

За уволнението й съобщи и Би Би Си, като се позова на ръководителя на фракцията "Слуга на народа" в Радата Давид Арахамия.

"Искам да напомня на всички, че Ирина е в нашия отбор от първите дни. Ето защо ви моля да не се ръководите от слухове, които се разпространяват поради текучество на персонала в изпълнителната власт. Ирина Венедиктова остава в екипа. Нейният опит ще послужи на държавата в новата позиция, която се нуждае от укрепване с професионални мениджъри и юристи. Очакваме новини за кадровите назначения на дипломатическия фронт и й благодарим за работата", написа Арахамия в телеграм канала си. 

Предисторията

В неделя беше съобщено, че украинският президент Володимир Зеленски е подписал указ за уволнението на главния прокурор на страната Ирина Венедиктова и на ръководителя на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов. В понеделник обаче от Киев уточниха, че все още не става въпрос за тяхното уволнение.

"Става дума за това, че главният прокурор и ръководителят на СБУ са отстранени от длъжност, а не уволнени", заяви зам.-ръководителят на президентската канцелария Андрий Смирнов.

Според него и двамата служители ще бъдат подложени на вътрешен одит, след което президентът ще вземе окончателно решение.

"Това се дължи на факта, че президентът и всички ние от доста време чакаме по-конкретни и вероятно радикални резултати от ръководителите на тези органи, за да ги прочистим от сътрудници и държавни предатели", продължава Смирнов, цитиран от Би Би Си.

Украинското правителство е обезпокоено, че няколко десетки от двете ведомства сътрудничат на Русия по време на инвазията.

На другия ден, когато Зеленски подписа указа за уволнението на Баканов, стана известно, че Държавното бюро за разследване е задържало бившия ръководител на кримската дирекция на СБУ, базирана в Херсон след анексирането на Крим, Олег Кулинич. Той е заподозрян в държавна измяна и работа в полза на Русия.

Според Володимир Зеленски украинските правоприлагащи органи разследват много такива случаи.

"До момента са регистрирани 651 наказателни производства за държавна измяна и колаборационизъм на служители на прокуратурата, органите на досъдебното производство и други правоприлагащи органи. В 198 наказателни производства засегнатите лица са били уведомени за подозренията", каза президентът.

Днес Зеленски промени състава на Службата за сигурност на Украйна. Зам.-ръководителят на разузнавателната служба Владимир Хорбенко е загубил поста си. Нови ръководители на териториални служби бяха назначени в Сумска, Харковска, Полтавска, Днепропетровска, Житомирска и Закарпатска област.

Реакции

Някои наблюдатели отбелязват, че Баканов и Венедиктова са временно отстранени от длъжност по различни членове: Венедиктова - по част втора на член 11 от Закона на Украйна за правния режим на военното положение, а Баканов - по член 47 от Дисциплинарния правилник на въоръжените сили на Украйна.

Този член гласи: "Неизпълнението (неправилното изпълнение) на служебни задължения, които са довели до човешки жертви или други тежки последици, или които са създали заплаха от такива последици, е основание за уволнение на такъв военнослужещ от служба".

Според Андрей Смирнов решението за отстраняването им е взето, за да се направи невъзможно тези двама служители да влияят потенциално върху разследваните наказателни производства и служителите на СБУ, които са заподозрени в сътрудничество с Русия".

Според някои съобщения украинската опозиция, по-специално партията "Европейска интеграция" на Петро Порошенко, нарича решението на президента поредната стъпка към диктатура в руски стил и изисква Баканов и Венедиктова да се явят пред парламента, както постановява законът за ръководителите с такъв висок ранг.

Смирнов увери в понеделник журналистите, че Володимир Зеленски ще вземе окончателното решение едва след мултидисциплинарна проверка и след процедура, включваща одобрение от парламента.

Вместо Венедиктова главен прокурор ще бъде Олексий Симоненко.

В социалните мрежи

Депутатът от Партията на европейската солидарност Владимир Ариев е силно критичен във фейсбук към лицето, което заменя Венедиктова.

"Алексей Симоненко, който провали делото срещу Татаров, фалшифицира делото срещу Порошенко, наблюдаваше делото срещу Стерненко, беше назначен за изпълняващ длъжността главен прокурор...", пише Ариев. - Главният прокурор има награди от Янукович и бившия шеф на СБУ Хорошковски. Това е страхотна рамка! Точно това е необходимо, за да се обедини страната по време на войната...".

В коментар на решението за Баканов и Венедиктова членът на Херсонския областен съвет Серхий Хлан твърди, че отстраняването им от длъжност не е достатъчно и че всеки от тях трябва да носи отговорност за действията или бездействието си.

"Плъхове сред служителите на техните структури, предателство, сътрудничество с врага. Но е необходимо не само да отстраним, но и да накараме всички да носят отговорност за своите действия или бездействия. Разследването трябваше да се проведе спешно още от първия ден, ръководителите да бъдат отстранени, а всички плъхове в правителството да бъдат отстранени и тогава вече щяхме да сме направили изводи", написа той във фейсбук.

Ръководителят на Центъра за борба с корупцията Виталий Шабунин също има въпроси за подобни кадрови размествания.

"Президентът обяснява уволнението на Венедиктова и Баканов с голям брой предатели в СБУ и ОГП (Главна прокуратура). Тоест предатели има в СБУ и ГПУ, но не и например в Татаровското ГБИ (Държавно бюро за разследване). Правилно ли разбрах президента?", пише той.

Междувременно украински източници подчертават, че самите Баканов и Венедиктова не са заподозрени в нищо. И двамата са дългогодишни сътрудници на Володимир Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!