В 9-ия ден на войната: Пожар в най-голямата АЕЦ в Европа, руснаците го превзеха

Зеленски предупреди: Москва прибягва до ядрен тероризъм

OFFNews 04 март 2022 в 07:09 7209 25

Снимка БТА/АП

Моментна снимка от видео запис, разпространен от Запорожката АЕЦ

Пожар избухна в най-голямата АЕЦ в Европа - Запорожката, след като руските войски започнаха атака срещу близкия град Енергодар на левия бряг на р. Днепър. 40 пожарникари и 10 машини са допуснати в района на пожара, той е бил потушен в 5.20 българско време.  Кметът на Енергодар уточни, че бойните действия в района на централата са прекратени.

Дмитрий Орлов заяви, че има ранени. 

Малко по-късно украинските власти съобщиха, че руски войски са превзели атомната електроцентрала. "Оперативният персонал следи състоянието на енергоблоковете", съобщиха местните власти в социалните мрежи, цитирани от агенция Ройтерс. Персоналът на централата продължава да работи и да следи състоянието на енергоблоковете, се казва още в съобщението.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен терор и иска да повтори катастрофата от Чернобил, след като атомната електроцентрала беше подложена на обстрел по време на руското нашествие, предаде АФП.

"Привличаме вниманието на целия свят към факта, че нито една страна, освен Русия, никога не е стреляла по атомни централи. Това е първият случай в нашата история, първият случай в историята на човечеството", подчерта Зеленски. "Тази терористична държава прибягва в момента до ядрен терор", добавя той във видеозапис, публикуван от украинското президентство, съобщи БТА. 

"Преживяхме нощ, която можеше да спре хода на историята - историята на Украйна, историята на Европа, каза Зеленски.

"Украйна има 15 атомни реактора. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това означава евакуация на Европа", подчерта украинският президент. Той припомни, че катастрофата в украинската АЕЦ Чернобил засегна стотици хиляди и наложи евакуацията на десетки хиляди. "Русия иска да повтори това и вече е на път да го повтори", предупреди Зеленски. 

"Директорът на централата съобщи, че ядрената сигурност е гарантирана", заяви във Фейсбук Олександър Старух, началник на военната администрация на украинската Запорожка област.

При пожара не е засегната жизненоважна техника, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), като цитира данни на украинските власти.

Руското военно ведомство, от своя страна, заяви, че пожарът в Запорожската атомна електроцентрала вероятно е резултат от "чудовищна провокация" от украински диверсанти, които са подпалили сградата след престрелка с руски войски.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря със Зеленски по повод пожара в централата. Американският държавен глава се присъедини към призива на Зеленски към Москва "да спре всякаква военна дейност в района и да позволи на пожарникарите и службите за спешна помощ достъп до обекта", съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

Още акценти от нощта на 3 срещу 4 март

- Русия засилва инвазията си в южната част на Украйна, където се приближава към ключовия град Мариупол, след като преди два дни превзе Херсон.

- Над един милион бежанци вече са напуснали Украйна. И Русия, и Украйна се съгласиха да създадат "хуманитарни коридори" за евакуация на цивилното население.

- Русия е изчерпала по-голямата част от оперативните си ресурси, твърди Украйна. Според украински военни това е станало в опитите си да превземе Киев и сега получава подкрепления от други дивизии. В публикация във Фейсбук Генералният щаб на въоръжените сили допълва, че руските войски са успели да обкръжат пристанищния град Мариупол. Жителите на Мариупол описват непрестанен обстрел, докато руските сили се опитват да превземат града. Украинските военни добавят, че група руски войници са се изтеглили от военноморските бази в Черно море, въпреки че продължават "да се подготвят за десанта на морските пехотинци в Затока".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

32

В Русия въведоха ограничения за покупките на брашно, мляко и захар

23293

31

Стефан

05.03 2022 в 02:24

В Куев взеха за заложници 3 000 индийски студенти и 200 китайци. В Харков малко по-малко, не помня колко.

В момента Молдавия пищи от "бежанците" им. Ядат, пият по кръчмите, вместо да платят си показват укропаспортите, и крещят на келнерките що им говорят на руски. Чунким могат да се разберат на друг език. Като се изнесат от квартира в която са ги приютили, от там са изчезнали ценните вещи.
Изкупуват коняка, ходят по улиците, реват слава украине, и налитат на бой на гражданите.
Нападнаха полските граничари още в първата нощ, когато ги пуснаха.

-8580

26

То расийски газ и Петрол ще има само в Китай и Индия на цени в пъти под пазарните заради бъдещото ембарбо. Май ще стане като със златото.

-2175

23

IvanGrozn

04.03 2022 в 17:39

Лебедово езеро не беше ли символ за нещо друго? Да не се окаже Путин между изгърмялата перушина. Мале какви невероятни приказки виете, българските про руски тролове. Как Зеленски се оказва толкова умел измамник като му се подигравахте преди две седмици какъв клоун бил. Как можело някакъв си комедиен артист да стане президент. Какво недоразумение за вас.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки