Това е война: Ракетен обстрел между Израел и Ливан, има убити и ранени

Президентът на Палестинската автономия призова ''Хамас'' "бързо да сключи споразумение" с Израел

Кристина Минчева 14 февруари 2024 в 16:10 5850 0

Ракетен обстрел

Снимка Х

Рано тази сутрин Израелската армия (ЦАХАЛ) потвърди, че от Ливан са изстреляни ракети по централата на Северното командване. "Множество изстрелвания" са извършени в райони на север, като това включва база в Северен Израел, в Сафед, недалеч от границата с Ливан. В отговор на нападението Израелските отбранителни сили започнаха ракетен обстрел в редица ливански градове в южната част на страната, включително райони в провинция Набатия навътре в Ливан.

В същото време президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас призовава "Хамас" по-бързо да се съгласи на сделка с Израел, за да спаси Ивицата Газа от израелската военна офанзива, а палестинците, приютили се в главната болница в град Хан Юнис в южната част на Газа, започнаха да се евакуират по заповед на израелските военни.

Взаимният ракетен обстрел

Ракети са изстреляни от Ливан по централата на Северното командване в Сафед, недалеч от границата с Ливан. В съобщение от болница в Сафед се казва, че осем души са ранени, а един е в критично състояние.

Това става ден след съобщенията за френско предложение за намаляване на напрежението между шиитската група "Хизбула" и Израел по общата граница и решаване на спора за нея, след като четири месеца продължава обстрелът от двете ѝ страни след началото на войната между Израел и "Хамас".

В изявление министърът на националната сигурност на Израел Итамар Бен Гвир казва, че ракетна атака срещу Сафед е обявяване на война. Той призова за коренна промяна в начина, по който Израел управлява баланса на силите на ливанската граница.

"Това не са просто последователно изстреляни ракети, това е война".

В отговор на атаката ЦАХАЛ заяви, че изтребители ще извършат "широко разпространена" вълна от въздушни удари в Ливан. Кадри от Ливан, споделени онлайн, показват серия от израелски ракетни удари в редица градове в южната част на страната, включително райони в провинция Набатия, по-навътре в страната от повечето предишни удари.

Призивите на президента на Палестинската автономия и евакуацията на палестинците 

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас призовава "Хамас" по-бързо да се съгласи на сделка с Израел, за да спаси Ивицата Газа от израелската военна офанзива. Той изразява надежда, че сделката ще спаси град Рафа в Газа от предстояща израелска атака.

"Ние призоваваме движението "Хамас" бързо да приключи споразумението със затворниците, за да пощади нашия палестински народ от бедствието на друго катастрофално събитие с тежки последици“, казва Абас в изявление, разпространено от палестинската агенция Wafa.

Източник от "Хамас" казва пред АФП, че делегация се е отправила към египетската столица, за да се срещне с египетски и катарски посредници, след като израелската страна е провела разговори с посредниците във вторник.

Междувременно видеозаписи показват десетки палестинци, които носят вещите си в чували и излизат от болничния комплекс Насър. Въпреки че на медицинския персонал и пациентите е казано, че не трябва да напускат помещенията, те са водени от лекар, а част от тълпата носи бели знамена.

Израелските военни наредиха евакуацията на болницата и околните райони миналия месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!