Цар Путин и неговото кафкианско шоу

Инго Мантойфел, Дойче веле Последна промяна на 17 април 2015 в 19:43 7475 33

Снимка kremlin.ru

Както всяка година по това време, вчера руският президент Путин прекара няколко часа в телевизионното студио, откъдето беседва на живо с народа си. Този ритуал става все по-абсурден, твърди Инго Мантойфел в коментара си.

В Путинова Русия това вече е традиция: един път в годината, в продължение на няколко часа, президентът отговаря на живо по телевизията на въпроси, които му задават в студиото, по телефона и в интернет, както и със СМС-и и по видеоконферентни връзки. На пръв поглед този вид комуникация с народа изглежда съвременна и демократична. Но ако човек се вгледа по-внимателно, бързо осъзнава, че не гражданите разговарят с избрания от тях най-висш политически представител, а владетелят говори със своите поданици.

Всичко е под контрол?

И този път шоуто следваше строг сценарий. Първо президентът направи оценка на социално-икономическата ситуация в страната, като същността на преценката му може да се сведе до следното изречение: Времената са тежки, но той, Путин, държи всичко под контрол. След това думата бе дадена на бившия министър на финансите Алексей Кудрин, който направи разбор на руската икономика. С умни, но предпазливо поднесени аргументи той посочи недостатъците на руската икономическа политика. Путин парира критиката със забележката, че Кудрин бил едва ли не безсърдечен, защото апелирал за прекомерни съкращения в социалната сфера.

В следващите часове от телевизионното шоу Путин се показа на няколко пъти истински загрижен за тревогите на своя народ и обеща помощ за всички - за селяните, за работниците в авиационната промишленост, за строителите на космодрума, за ветераните, пенсионерите, болните, туристите в Крим и така нататък. И на Запад политиците обичат да раздават обещания на избирателите. Но в комуникацията между управляващи и управлявани в Русия изпъкват особеностите на руската политическа система. В тази страна говори не самоувереният суверен, който в качеството си на избирател иска обяснения от избрания от него представител, а говори руският поданик, който като един безропотен просител моли за помощ загрижения за народа си цар. А Путин, с типичния си патерналистичен маниер, раздава щедри обещания и гръмки уверения.

Руснаците всъщност нямат друг избор: такива постижения на демокрацията като партиите, изборите и парламентите са в Русия точно толкова изпразнени от съдържание, колкото и правната система. Всички тези институции са лишени от възможността да изпълняват основната си демократична задача - да отразяват интересите на гражданите в политиката. В резултат президентът управлява като национален властелин, на когото е подчинен огромен бюрократичен апарат. Затова и телевизионната беседа с Путин е просто едно кафкианско шоу, което служи за замитане на истината. А тя гласи, че руснаците де факто нямат възможност да влияят върху политиката.

Думи и дела

По време на телевизионната дискусия стана дума, естествено, и за Украйна и отношенията на Русия със Запада. Не е никаква изненада, че по същество Путин оправда водената от него външна политика. При по-внимателно вслушване обаче човек може да остане с впечатлението, че руският президент е склонен да смекчи тона към Украйна и Запада. Така например Путин заяви, че Русия не възприема Запада като враг. По неговите думи Кремъл бил заинтересован от политическо решение на конфликта в Донбас.

В Украйна и на Запад обаче имиджът на Путин пострада сериозно, а доверието в него силно намаля. Да не забравяме как навремето той уверяваше, че суверенитетът на Украйна е ненакърним и че Русия не възнамерява да присъединява Крим. А фактът, че въпреки мнобройните доказателства Путин отново отрича присъствието на руски войски в Украйна, разклаща още по-силно доверието в него. Междувременно Западът оценява руския президент само по делата му. На фона на сегашните му щедри обещания същото би трябвало да сторят и руснаците.

Дойче Веле

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.04 2015 в 03:44

Крайно време е азиатската империя на злото да заминава в историята, за където се е запътила от край време. Ама те биле, според тях си де, "голямата работата" и люто мразели враговете. Ти да видиш, ядрени оръжия дрънкале насам-натам, придвижвали се через остър меч (нещо като Торбалан от песента "Торбалан кючек").
Аз пък мога да ви кажа, че първия ден в който Раша вземе че наистина употреби ядрено оръжие срещу страна от НАТО ще е й последния ден в историята на тази държава, а може и да е последния ден в историята на света такъв какъвто го познаваме. Само американците имат ядрени бойни глави достатъчни да вдигнат във въздуха бившия СССР, който е по-голям от Русия, таман 20 пъти последователно и един след друг. Това - без да се броят ядрените арсенали на останалите ядрени държави в НАТО. Нещо повече - на американската електроника вярвам доста повече отколкото на руската. Да напомням ли за преработената руска МБР, бивша военна, със белоруския спътник на борда, която се грохна на 20 км от старта, след като беше специално подложена на проверки и изпитания след 30 години престой в шахтата. Направо не ми се мисли какво ще се случи с Русия, ако реално реши до употреби такива ракети - бас държа, че и половината няма да стигнат закъдето са тръгнали, и ще устроят ядрен ад първо у дома преди да направят поразии на друго място. Пък ако такъв е късметът и на първата, то може да се окаже че няма нужда американците да пускат техни ракети - вече нито ще има срещу кого, нито защо. Така Русия ще влезе успешно в историята като първата държава , успешно самоунищожила се чрез ядрен катаклизъм. Те не че не се опитаха веднъж вече с Чернобил, но поради некадърност и това не успяха.

18.04 2015 в 17:01

Коментарите на Инго Мантойфел ми се виждат все по-абсурдни и нелепи, но какво от това???

18.04 2015 в 14:52

Ако тази държава се управлява,както искат американците,е тогава Афганистан и Ирак ще ни се видят детска площадка....

18.04 2015 в 09:53

Трампя олигарх за 10 монополисти и с мое доплащане. Може и за хомосексуалисти. От Сибир съм. Спешно!

18.04 2015 в 09:47

Не е измислено по-добро от демокрацията, колкото и лоша да е. Путин не предлага нищо освен физическа сила. Липсите се захаросват или премълчават. Не съм чалгаджийка и кифла да се връзвам на такива хора.

18.04 2015 в 09:32

Горките руснаци. Никога няма да достигнат Западна Европа, както е било винаги в историята. А сега след кати и централна и източна показва как се прави и тях няма да могат, освен по едни голи вмирисани мускули, разбира се...

18.04 2015 в 08:21

Руснакът има две несбъднати мечти едновременно: Да изгони "всех нерусские" от Русия и да иде да живее в чужбина...

18.04 2015 в 02:02

http://bio-astrology.com/portfolio-item/vladimir-putin/

18.04 2015 в 00:37

Esli tui idiot, eto na dolga ...

18.04 2015 в 00:18

Валя, зрящ съм, че и е ясновидец, дедо ванго ми казват. ВидЕх начи истинското шоу на 9.5.2015. Докато путлер ходи по вода, за да открие изложението на скрап на красния площад, ти с останалите от цирковата трупа, като истински крепостник със сърп и чук на челото и портрет на сталин дефилираш под прозирците на президента. Аз и други сеирджии седим на фонтана, мятаме червени салфетки във въздуха и ядем пуканки.