Путин: Не искаме да възраждаме империя, не знам защо ни обвиняват в това

OFFNews 16 април 2015 в 14:56 8622 30

Снимка ТАСС

Ние не искаме да възраждаме империя, не е ясно защо ни обвиняват в това.

Това заяви руският президент Владимир Путин по време на традиционната „Пряка линия“, в рамките на която Путин отговаря на въпроси на руски граждани.

Ние създаваме обединения, не за да привличаме към нас други държави, а за да са отворени границите, руснаците в тези държави да живеят достойно, да не им се забранява да говорят на своя език. Това е естествен интеграционен процес, какъвто се случва в Европа, в Азия, Северна и Южна Америка, подчерта Путин.

В рамките на "Пряката линия" бяха зададени над 3 млн. въпроси, което е рекорден брой. Путин отговори на общо 71 въпроса в рамките на близо 4 часа. Ето и отговорите на някои от тях:

Украйна

Украйна е самостоятелна държава. Ние я освободихме от себе си пред 90-те години на миналия век и трябва да се отнасяме с уважение към това, допълни президентът.

В Минск бяха обсъдени важни въпроси за съдбата на Донбас – за конституционни промени, за възраждане на икономиката на региона. Киев обаче няма желание да работи в тази посока.

В момента в Донбас има пълна блокада – на пенсиите, на банковата система.

Жители на Донбас излязоха, за да отстояват правата си с оръжие. Дали е правилно или не – няма да коментирам. Има и такива хора обаче, които нямат нищо общо с това – те имат право на пенсии, но не им се изплащат. Украинските власти сами отрязват Донбас от себе си.

Правителството на Украйна прави много грешки и ще има последици. Уговаряхме ги да не предприемат бойни действия в Донбас, но те не послушаха. Порошенко също имаше възможността да започне мирни преговори, но вместо това отново започнаха бойни действия. Това е голяма грешка. Изходът е само един – да се изпълняват Минските договорености. Ние нямаме намерение да се намесваме, но имаме право да изкажем мнението си, посочи Путин.

Не си избираме партньорите и нашата работа не трябва да е свързана със симпатии, а с това да се върши работа.

Голяма част от постъпилите въпроси били свързани с факта, че Русия продава на Украйна евтин газ и евтина електроенергия, евтини въглища, предлага кредити и т.н., а в замяна получава лошо отношение от страна на Киев.

На това Путин отговори, че причината за предложените от Русия отстъпки са с цел да се помага на хората.

Политическата ситуация се сменя, а народът остава. Това е близък до нас народ, аз дори не правя разлика между руснаци и украинци – те са един народ. Ние помагаме на хората, имаме интерес Украйна да излезе от кризата, защото е наш съсед и винаги е добре да имаме икономически връзки с добър партньор – не сме длъжни, но това е нашата цел, подчерта президентът.

През 2013 г. предложихме на Украйна 15 млрд. долара кредит с помощта на ценни книжа. Намалихме цената на газа, която сега е в пъти по-ниска в сравнение с международните цени. В същото време Украйна получи от своите партньори кредит от 17,4 млрд. долара за 4 години. Не е ясно защо беше направено всичко това, но се стремим да възстановим отношенията си с Киев, допълни той.

Помагахме на Украйна дори в много трудни за нас времена. Хората са уморени от корупцията, от олигарсите във властта, от тяхната алчност – започват да търсят изход от тази ситуация. Има такива, които се възползват от тази ситуация – националисти. И при нас имаше такива през 90-те години. Те се възползваха от ситуацията в Украйна и това доведе до сегашната ситуация, коментира Владимир Путин.

Убийството на Борис Немцов

Немцов беше рязко опозиционно настроен, включително към мен, но имахме добри отношения, когато общувахме, Това е едно трагично и позорно убийство.

В този случай следствието действа много бързо - след максимум един ден бяха известни имената на изпълнителите, а след няколко дни бяха задържани. Те бяха открити с помощта на обективни данни – с помощта на камери за наблюдение и други съвременни методи, въпросът беше решен в рамките на часове. В този смисъл те работиха добре и оперативно. Не знам дали има поръчители – ще стане ясно в рамките на разследването, каза Путин.

Санкциите и отношенията със Запада

Ние не сме разваляли отношенията си със Запада. Винаги сме искали да имаме добри отношения с другите държави и да получаваме в отговор уважение към Русия и към нейните интереси. Има обаче супердържави, които се считат за единствена сила, които считат другите за свои васали, какъвто е примерът със САЩ.

Когато ние сега казахме своята независима позиция, всички се обърнаха срещу нас. Това не означава, че ще се сърдим и ще отказваме да работим с някого.

Що се отнася до санкциите – те вече доказаха, че не са ефективни. Идеята беше нашите банки и предприятия да се сблъскат с непреодолими трудности, но това не се случи. Те се справиха със задълженията си с наша помощ. Тези мерки са безсмислени, но все още няма осъзнаване на този факт.

Санкциите имат всъщност обратния ефект, защото стимулират вътрешното производство, убеден е Путин.

На въпрос за това кои са враговете на Русия Путин посочи, че Русия е държава с големи ресурси, велика ядрена държава и това дали някой е определен като неин приятел или враг, не е малко. Никого не смятаме за наши врагове от международната общност и не препоръчвам на никого да ни смята за свой враг, подчерта президентът.

Путин отговори още на въпроси на ветерани, земеделци, жители на Крим и пострадали при големи пожари в страната.

Сред допуснатите до ефира въпроси бяха и въпрос на момченце, което иска да стане президент и се вълнува от това колко спи един президент, както и въпрос на жена, която се опитва да убеди мъжа си да й купи куче и търси съвета на Путин. 

В края на "Пряката линия" Путин по традиция получи и няколко блиц въпроса. 

Сред въпросите беше и такъв на служители на „Газпром“, които поискаха да узнаят кога ще започнат да получават заплати, достойни за труда им.

„Какво, искат да им ги намалим ли? Ще говоря с Милер“, пошегува се Путин.

На въпрос защо преговори с международни партньори не се провеждат в руска баня Путин отговори, че преди години е водил федералният канцлер на Германия Шрьодер на руска баня, но тя се е запалила и той приема това като лош знак. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!