Сводка на войната, 21 юли 2023 г. Игор Стрелков или опасността от ''турбопатриотите'' в Русия

Александър Леви и Катрин Гишар 21 юли 2023 в 19:08 5895 0

Снимка

Игор Стрелков - Терориста Гиркин

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

"Полша трябва да благодари на Сталин". Взимайки думата на заседанието на Съвета за сигурност, Владимир Путин се впусна в дълга и яростна диатриба (над 13 минути) срещу Запада и най-вече срещу Полша, която обвини, че иска да се възползва от настоящата ситуация, за да "откъсне колкото се може по-тлъсто парче" от Украйна. Ръководителят на Кремъл започна с думите, че украинската контраофанзива е била пълен провал, че "западните наставници на престъпния режим в Киев са разочаровани" и че сега търсят "ново пушечно месо", след като десетките хиляди украински жертви са загинали по време на тази "така наречена контраофанзива". Той критикува и създаването на полско-литовско-украинско военно подразделение, което според него е прикрит начин Варшава да окупира Западна Украйна. Желаейки да припомни "някои уроци от миналия век", той осъди "териториалните апетити" на Полша и нейната "агресивна политика", която почти е довела до нейната гибел по времето на Третия райх, ако не бе съществувал СССР. Всъщност именно благодарение на Сталин Полша успява да превърне в своя собственост някои западни територии, принадлежащи на нацистка Германия. "Ако нашите приятели във Варшава са забравили, ние ще им го напомним", каза той в речта си, определена като "пълна с изненадващи разкрития" от независимата руска преса.

Игор Стрелков, или опасността от "турбопатриотите" в Русия. Този ветеран от войната в Донбас (2014 г.), където дори е бил "министър" на отбраната, току-що беше арестуван в Москва заради критиките си към армията и Владимир Путин. Стрелков, чието истинско име е Гиркин, е "турбопатриот", или "гневен патриот", по името на клуба, който е основал в Москва и който обединява ветерани и служители на службите за сигурност като него. Той със сигурност ще бъде задържан до съдебния си процес, ако такъв изобщо се състои, за "екстремизъм". Причини за това не липсват, като се има предвид язвителността на критиките му към военното и политическото ръководство на страната, особено по отношение на руския държавен глава, когото редовно нарича "посредствен" и "страхливец". Стрелков веднага беше подкрепен от своя боен другар и бивш депутат Виктор Алкснис, който определи ареста му като "опит да се запуши устата на патриотичната опозиция в момент, когато страната върви към военна катастрофа". Съратниците му от Клуба на гневните патриоти също излязоха с изявление, в което призовават за "незабавното му освобождаване". Те също така поискаха да бъдат оповестени имената на лицата, които стоят зад ареста му. "Смятаме, че задържането му подкопава доверието на населението на страната в силите на реда, че е продължение на несправедливата борба срещу Игор Стрелков и че ще има изключително негативни последици за стабилността на страната в контекста на специалната военна операция", казват те. Тези "турбопатриоти", които смятат, че действията на Кремъл са твърде меки, а армията - твърде некомпетентна, за да води "истинска война", представляват около 30% от руските избиратели, според неофициалната статистика. И представляват реална - или даже единствена - опасност от вътрешността на страната за оцеляването на сегашния политически режим.

В Украйна критиките към Зеленски имат своята цена. Украинският посланик в Лондон, Вадим Нестайко, току-що го усети на гърба си, след като определи неотдавнашните забележки на своя президент по адрес на британския министър на отбраната Бен Уолъс като "нездрав сарказъм". На последната среща на върха на НАТО във Вилнюс последният беше приканил украинските власти да покажат повече благодарност за помощта, която Киев получава за войната срещу Русия. "Ние не сме Амазон", каза той. След това Володимир Зеленски публично попита как министърът може да бъде благодарен "още повече". "Да се събуждаме всяка сутрин и да му благодарим, например? Вадим Нестайко беше освободен от поста си. В същия ден научихме и за оставката на министъра на културата Олександър Ткаченко, който в продължение на няколко месеца се противопоставяше на президентството заради бюджета, отпуснат на неговото министерство по време на войната.

Путин заяви, че е готов да подкрепи проекта за прес агенция на проруски настроена французойка. Основателката на френскоезичния уебсайт "Donbass Insider" и едноименния канал в Телеграм Кристел Неан предложи на среща в Кремъл в сряда да се създаде агенция, която да обединява западните журналисти, които “казват истината”, и да им помага в работата. Самозваната военна репортерка, която пристигна в Донбас през 2016 г., осъди пропагандната машина, която според нея властвува в западните медии и която тя сравни с тази на Гьобелс. Руският президент изрази задоволството си от срещата с човек като нея и я поздрави за тази идея, която е в интерес на самата Франция. "Много Ви благодаря. Ще направим всичко възможно, за да ви подкрепим."

Линк телеграм-канала на към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!