Свидетелство от Рака: С 40 камшика ИДИЛ наказва за една изпушена цигара

OFFNews 23 ноември 2015 в 19:01 21354 12

Ислямисти

Снимка Архив

Парад на „Ислямска държава“ В Рака през лятото на 2014 година.

Провинция Рака, североизточна Сирия, беше завзета към края на 2013 година от „Ислямска държава“, която провъзгласи за своя столица нейния едноименен център. Провинцията, някога шумна и оживена, днес е място, където хората са потиснати от брутален режим.

Жител на града разказва за всекидневието, наложено там от ИДИЛ.

Текстът, разпространен от телевизия „Ал Джазира“, публикуваме тук с незначителни съкращения:

Гареб ал Омауи е името, което си измислих и използвам в социалните мрежи като Фейсбук, след като източния район на Сирия, от Рака до Дейр аз Зор, падна под контрола на ИДИЛ. Оттогава нашият живот се промени завинаги.

Всекидневният живот в Рака повече прилича на голям затвор, охраняван от маскирани мъже в черно. Сутрин често се събуждаме от звука на бойни самолети, ревящи в небесата.

Вече и децата не се плашат от самолети

Дроновете почти никога не напускат очертанията на небето над Рака. Придружени са от алармените сирени, които ИДИЛ установи в града.

Сега децата в Рака вече не се страхуват от бомбардировки. Те дори умеят да разпознават типа военен самолет, който кръжи над нас, и дали той принадлежи на режима, на руската армия или на предвожданата от САЩ коалиция.

Жените вече не пищят, както правеха, когато за първи път чуха звука на военни самолети.

Сега можем да кажем кои са новодошли в града, като видим паниката, страха и безпокойството по лицата им, когато са чули шума от военните самолети.

Всеки ден излизам от дома си и скитам насам-натам из улиците на Рака. Със смесени чувства на страх, нервност и отвращение, аз се опитвам да документирам жестокостите, извършвани от ИДИЛ в града.

Аз започнах да документирам престъпленията на ИДИЛ, след като те арестуваха един от моите близки приятели и по-късно го убиха по обвинения, че шпионирал за Свободната сирийска армия (ССА - една от силите в умерената опозиция против режима на Башар Асад, воюваща и против ИДИЛ).

Започнах да публикувам (в социални мрежи) новини за всекидневните събития, които се случват в райони под контрола на ИДИЛ. Аз отразявах също много насилия, като арести, разпъвания на кръст и убийства с камъни.

Преди войната, или революцията (както аз предпочитам да я наричам) против диктатурата на режима на Башар Асад, учех за инженер по селскостопанска техника в Ефратския университет.

Използвах свободното си време като другите сирийски млади хора, имах любими занимания като футбол и плуване, и обичах да ходя на любовни срещи.

Когато през март 2011 г. избухна революцията, аз започнах да участвам в мирните протести в Дейр аз Зор, в източна Сирия.

Мирните протести продължиха около три месеца, а броят демонстранти беше достигнал до 500 000 на централния площад на града.

Режимът смаза мирния протест

Силите на режима започнаха да използват сили против протестиращите, целейки се в множество млади. Жителите на Рака отговориха с гражданско неподчинение, издигайки бариери и прекъсвайки транспортните линии в града.

Това подтикна правителствените сили да разположат танкове, тежки машини и голям брой войници.

Междувременно семейството ми и аз избягахме в Рака, където беше по-добре, отколкото в Дейр аз Зор. Избягахме, защото ни беше страх от бруталния оръдеен обстрел и от масираните нападения от правителството на Сирия.

Аз се опитах да се върна в университета, но получих писмо от един от моите приятели, което ме шокира и съсипа бъдещето ми.

В него пишеше: „Против теб е издадена заповед за отстраняване от университета поради политически причини“.

Той не ми даде повече информация относно заповедта за изключване, но с това решение ми беше отнето правото да продължа образованието си. И до ден-днешен аз мечтая да се върна в университета.

През март 2013 г. ССА освободи от правителствените сили Рака; помогнаха ѝ бойците от Фронта ал-Нусра (свързан с ал-Кайда и вече изрично признат от Съвета за сигурност на ООН за терористична група), съюз, който по-късно се срина. Събитията ескалираха много бързо и към началото на 2014-та ИДИЛ вече контролираше град Рака след ожесточени боеве с бойците на ССА, които по-късно се оттеглиха.

От ИДИЛ започнаха да издигат черните си знамена над своите щабове. Те извършиха много арести, започнаха да грабят (оставеното от) правителствените организации и да премахват всичко, отнасящо се до сирийска национална идентичност, подготвяйки се да строят тяхната си „Ислямска държава“.

От ИДИЛ построиха тяхната тъй наречена държава, употребявайки методи, подобни на използваните от сирийското правителство, включително арести и убийства.

Секат ръце и убиват хора с камъни

Все пак в жестокостта на престъпленията ИДИЛ задмина режима, тъй като започна да разпъва на кръст, да сече ръце, да убива с камъни и публично да пребива хора с камшик.

ИДИЛ наложи стриктни правила против пушенето на цигари. На всеки арестуван заради пушене се нанасят 40 удара с бич за първо нарушение; бичуване и хвърляне в затвора е наказанието за повторно нарушение.

Хванатите за трети път са бити с камшик, глобени, хвърлени в затвора, а после прогонени от града.

Неотдавна арестите зачестиха - предимно против млади хора, заради действия като пушене, носене на тесни панталони или бръснене на брадите.

За жените основно обвинение е нарушаване на ислямското традиционно облекло.

Гледайки влошаването на положението, аз реших заедно с група опитни активисти и журналисти да подема проект, наречен „Звук и Картина“, който документира погазването на човешките права, извършвано от всички въоръжени групи в сирийската война.

... Аз не мога да говоря как процедираме, за да получим или хванем такава информация, тъй като това би могло да ни вкара в сериозни неприятности.

Погазването на човешките права от ИДИЛ е отвъд жестокостта, а някои хора не знаеха нищо за този факт, се подчертава в текста, разпространен от „Ал Джазира“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!