Блеър се извини за войната в Ирак и призна, че тя е подтикнала появата на ИДИЛ

OFFNews 25 октомври 2015 в 11:23 3959 2

Блеър

Снимка Архив

Бившият британски премиер Тони Блеър, днес 62-годишен, се извини за войната в Ирак.

Бившият британски министър-председател Тони Блеър най-после се извини за войната в Ирак през 2003 г. и призна, че тя отчасти е причинила възникването на ИДИЛ. Тези думи са „исторически момент“ пише в електронното си издание английският „Дейл Мейл“.

Извиненията на Блеър се съдържат в интервю за Си Ен Ен, което ще бъде излъчено по-късно днес.

Те идват след публикувано миналата неделя - също в „Мейл“ - разкритие за задкулисната подготовка за войната, предприета преди 12 години без изричен мандат от Съвета за сигурност на ООН. От документ на Белия дом за пръв път става ясно, че президентът Буш – младши и Блеър са се договорили да бъдат плътно заедно във войната цяла година преди началото й.

В резюме на интервюто, разпространено от Си Ен Ен, пише, че Блеър „казва, че съжалява за „грешките“ направени в предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г., но не съжалява за свалянето на диктатора Саддам Хюсеин“.

„Аз мога да кажа, че се извинявам за факта, че разузнавателната информация, която получихме беше погрешна“ – казва британският политик относно предполагаемите, но несъществуващи оръжия за масово унищожение в Ирак, които послужиха като повод за нападението на САЩ и Великобритания на 19 март 2003 година.

Последвалата война и премахването на управлението на Саддам – припомня Си Ен Ен – хвърлиха Ирак в хаос, довел до години насилие и до поява в Ирак на Ал Кайда, предшественик на ИДИЛ. Десетки хиляди иракчани, над 4000 войници на САЩ и 179 британци бяха убити в продължителния конфликт.

В интервюто Блеър се извинява „за някои от грешките в планирането и, определено, за грешката в нашето разбиране за онова, което ще се случи, след като отстраним режима“.

Все пак бившият премиер подчертава: „Трудно бих се извинил за отстраняването на Саддам. Мисля, че даже погледнато от днес, от 2015 г., е по-добре, че той не е там, отколкото ако беше там“.

Запитан дали войната в Ирак е станала основна причина до възникване и укрепване на „Ислямска държава“, той отговаря: „Мисля, че има елементи на истина в това“.

„Разбира се – добавя той, - не може да се каже, че онези от нас, които свалиха Саддам през 2003-а, не носят отговорност за ситуацията през 2015-а.“

Изповедта на Блеър идва, след като 12 години той многократно е отказвал да се извини за войната, подчертава „Мейл“.

Вестникът публикува днес и свидетелство на бившия вътрешен министър лорд Дейвид Блънкет: „Аз предупредих Блеър, че предприемането на военни действия против Саддам носи рискове“.

Блънкет признава, че е подкрепял войната, „въз основа на информацията, която ни беше представена“. Същевременно:

„Аз се безпокоях за въздействието й върху нашето социално сцепление, ако британските мюсюлмани погрешно я изтълкуват като атака против тяхната общност.“

„Но аз бях също крайно загрижен за онова, което би станало, след като отстраним Саддам.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!