В Ирак кюрдски отряди настъпват против град, държан от ИДИЛ

OFFNews 12 ноември 2015 в 13:05 4775 12

Бойни действия

Снимка Ройтерс

Бомбардирана от американската авиация позиция на ИДИЛ в Синджар.

Кюрдски сили в Северен Ирак са в настъпление към важния град Синджар, зает преди над една година от отряди на „Ислямски държава“, съобщи Ройтерс.

Около 7500 кюрдски бойци и около 440 опълченци язиди - местно етнорелигиозно малцинство, подложено на варварски масови убийства, издевателства и поробване от ИДИЛ, особено след превземането на града.

За участващите сили на язиди, битката в голяма степен е въпрос на отмъщение, уточнява Ройтерс.

Агенцията цитира командващия техния батальон Хюсеин Дербо: „Това е нашата земя и нашата чест. Те (от „Ислямска държава“) заграбиха нашето достойнство. Ние искаме да си го върнем“.

Настъплението е започнало в 7 ч тази сутрин (06.00 българско време). От въздуха го подкрепят американски бойни самолети, започнали ударите си още през нощта.

Цел на операцията е да бъде освободен градът и около него да се установи зона на сигурност, достатъчна, за да го предпазва от артилерийски обстрел. Това обяви в декларация днес Кюрдският съвет за национална сигурност.

Настъплението е стратегически важно и, защото може да прекъсне основна снабдителна линия на ИДИЛ. Синджар се намира на пътя (ориентиран приблизително запад-изток) между два града, които засега са бастиони на джихадистите – Рака в Сирия и Мосул в Ирак.

През декември м.г. кюрдски сили прогониха джихадистите от северната страна на източения на около 60 км планински масив Синджар. Те те напредват от южната му страна, където е разположение едноименният град.

Днес преди обяд съветът за сигурност съобщи, че кюрдските бойци вече са овладели три села около града.

Репортер на Ройтерс предаде от позиция на настъпващите, недалеч от покрайнините на Синджар:

„Близо до фронтовата линия в четвъртък кюрдски офицер стоеше зад стена от чували с пясък. Синджар, на около 300 метра можеше да се види през пролуки в укреплението. Кюрдски офицери съобщиха, че в града е заел позиция снайперист на „Ислямска държава“. Координати бяха предадени до щаба на съвместната операция и до 5 минути позицията беше бомбардирана.“

Операцията протича под личния надзор на Масуд Барзани, президент на Иракски Кюрдистан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!