В Ирак кюрдски отряди настъпват против град, държан от ИДИЛ

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2015 в 13:05 4194 12

Бойни действия

Снимка Ройтерс

Бомбардирана от американската авиация позиция на ИДИЛ в Синджар.

Кюрдски сили в Северен Ирак са в настъпление към важния град Синджар, зает преди над една година от отряди на „Ислямски държава“, съобщи Ройтерс.

Около 7500 кюрдски бойци и около 440 опълченци язиди - местно етнорелигиозно малцинство, подложено на варварски масови убийства, издевателства и поробване от ИДИЛ, особено след превземането на града.

За участващите сили на язиди, битката в голяма степен е въпрос на отмъщение, уточнява Ройтерс.

Агенцията цитира командващия техния батальон Хюсеин Дербо: „Това е нашата земя и нашата чест. Те (от „Ислямска държава“) заграбиха нашето достойнство. Ние искаме да си го върнем“.

Настъплението е започнало в 7 ч тази сутрин (06.00 българско време). От въздуха го подкрепят американски бойни самолети, започнали ударите си още през нощта.

Цел на операцията е да бъде освободен градът и около него да се установи зона на сигурност, достатъчна, за да го предпазва от артилерийски обстрел. Това обяви в декларация днес Кюрдският съвет за национална сигурност.

Настъплението е стратегически важно и, защото може да прекъсне основна снабдителна линия на ИДИЛ. Синджар се намира на пътя (ориентиран приблизително запад-изток) между два града, които засега са бастиони на джихадистите – Рака в Сирия и Мосул в Ирак.

През декември м.г. кюрдски сили прогониха джихадистите от северната страна на източения на около 60 км планински масив Синджар. Те те напредват от южната му страна, където е разположение едноименният град.

Днес преди обяд съветът за сигурност съобщи, че кюрдските бойци вече са овладели три села около града.

Репортер на Ройтерс предаде от позиция на настъпващите, недалеч от покрайнините на Синджар:

„Близо до фронтовата линия в четвъртък кюрдски офицер стоеше зад стена от чували с пясък. Синджар, на около 300 метра можеше да се види през пролуки в укреплението. Кюрдски офицери съобщиха, че в града е заел позиция снайперист на „Ислямска държава“. Координати бяха предадени до щаба на съвместната операция и до 5 минути позицията беше бомбардирана.“

Операцията протича под личния надзор на Масуд Барзани, президент на Иракски Кюрдистан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2015 в 18:03

Не съм зора бе панелен шуейцарец!
И е било град по Садамово време.
Стига повтаря заучени лъжи като онзи дебел афроаерикански мелез. Къде са прословутите ОМП? Нали заради тях влязаха там?
Цял свят разбра за краварските лъжи, тоя продължава да ги повтаря. Спри се бе.

„I wonder what will happen when we put 500,000 troops into Iraq and comb the country from one end to the other and find nothing“

(„Чудя се какво ще се случи, когато изпратим 500,000 войници в Ирак, претърсим щателно цялата държава от край-до край и не намерим нищо“)


Войната в ирак беше единствено и само за установяване на контрол върху петрола!

12.11 2015 в 17:55

Зората,

По Садамово време не беше различно. Само пушекът го нямаше. Е, имаше го, де, ама беше от невропаралитични газове.

12.11 2015 в 17:53

Кирияк Стефчо,

И американците, и руснаците могат да изринат тоя мравуняк за точно 2 дни ако хвърлят достатъчно войска. Въпросът е, че работата не е никак толкова проста и двупистова колкото ти се струва на тебе и не опира просто до изриване защото в тоя район като изринеш един мравуняк, се пръква веднага друг. Затова и руснаците вече от месец са там и нещо не се чува ИД да се гърчи в агония. Работата е да се помогне на хората там сами да го изринат, тогава ще му се разруши основата. Така че не ми сравнявай войни, които са толкова сравними колкото и доматите с ябълките.

12.11 2015 в 17:45

Това на снимката е било град по времето на Садам. После влязоха краварите.
Докато не излязат, няма никакма вероятност отново да е град.

12.11 2015 в 16:31

Ебати, това около пушека е било град с къщи някога си. Е затова са бежанците.

12.11 2015 в 16:29

Работата е сериозна. До сега кюрдите се биеха само на своя територия. Нямаха никакво желание за настъпление. САЩ, за да прикрият провала с "умерените" обещали на кюрдите/те са единствената друга реална военна сила, извън армията на Асад/ държава , ако превземат Рака.
За Турция това е голям проблем, защото гражданската война в Анадола ще се ожесточава докъто кюрдите се отделят.
Никога не е добре, когато на комшията гори къщата.

12.11 2015 в 16:03


Виж, центово кириякче, Оная Война е траяла 1418 дни, тая - вече половин година ПОВЕЧЕ. И - НИЩО. Идил се угоява и добрува. Значи американците НЕ МОГАТ нищо. Иначе трябва да признаеш че не искат - сам избери кое свинство е по-голямо.
Така че американците не натискат никого. Четири и половина години, 70 000 самолетоизлитания, избити три свадби, две болници и три багера.
А това че обръщаш работата наопъки, значи само че ти си същия мерзавец като ония.

12.11 2015 в 16:00

аве пундек панелен, ти не разбра ли, че е важно не кой се бие срещу тях заедно с руснаците, а кой продължава да ги снабдява с оръжие и да ги финансира бе идиот!?
Ако не си се познал, баш за теб "става на въпрос", както сам казваш. Да бе-е-ееее, ти си! Точно така ШУЕЙЦАРЕЦО!


12.11 2015 в 15:41

Кирияк Стефчо,

По-скоро е уместно да се каже, че руската работа е в стил "И ние се ОПИТВАМЕ да можем като Американците?" :D

Големи тъпанари сте това русофилистиците - хората са постигнали успех срещу ИД (подобно на сирийската армия тези дни), но нашите рубладжийчета вместо да се радват, че някой натиска ония главорези, тръбят "И нищо. Пиарско мероприятие и прессъобщението му." Отвратителна пасмина!

12.11 2015 в 15:40

Ъъъъъ... вдигнали са самолет за 1 (един?) снайперист? Ооооо ово е ефективност ))))