Страхът на родителите от Газа вече е изписан върху телата на децата им

Десислава Колева 23 октомври 2023 в 16:49 3361 3

Нещастието на войната

Снимка GettyImages

Илюстрация на страха на родителите в Газа

Върху телата на деца от Газа родители изписват имената им. В болница в Газа три деца лежат в моргата като един от крачолите на панталоните им е повдигнат, за да се вижда надписът, който по-рано семействата им са положили върху кожата с черно мастило. За тази своеобразна илюстрация на страха на фона на войната между Израел и Хамас разказва CNN. 

"Станахме свидетели на няколко случая, при които родителите са написали имената на децата си върху краката и корема им", разказва д-р Абдул Рахман Ал Масри, ръководител на спешното отделение на болницата "Мъчениците от Ал-Акса".

Той обяснява, че родителите са притеснени, че "всичко може да се случи" и никой няма да може да идентифицира децата им. По думи на лекаря хората се чувстват като мишени във всеки един момент и се страхуват, че могат да бъдат ранени или убити.

Черното мастило е малък знак за страха и отчаянието, изпитвани от родителите в гъсто населения район. Израел продължава да нанася въздушни удари в отговор на най-мащабната атака на ислямистката групировка "Хамас", която започна на 7 октомври. Изстреляни срещу Израел, много от ракетите на терористите също падат на територията на анклава. Преди дни Израелските отбранителни сили отчетоха, че за денонощие в Ивицата Газа са паднали 1/5 от ракетите на "Хамас".

Медицинска криза

В болница "Ал-Акса" има хора, които се занимават с измиването на труповете. Техният ръководител описва неделята като "изключителен ден". Той твърди, че броят на загиналите през нощта на събота срещу неделя е надхвърля 200.

"Това, което забелязахме днес, е, че много родители пишат имената на децата си на краката им, за да могат да бъдат идентифицирани след въздушни удари или ако се изгубят. Това е ново явление, което съвсем отскоро наблюдаваме в Газа", отбелязва той.

"Много от децата са изчезнали, много от тях стигат тук със счупени черепи… Невъзможно е да бъдат разпознати. Само след този надпис биват идентифицирани", обяснява още началникът на стаята, в която се измиват труповете.

През последните две седмици стотици деца са извадени изпод отломките на сгради, станали обект на въздушни атаки в Газа. Много от тях стават неузнаваеми заради нараняванията си.

Лекарствата, водата и електричеството в болницата са на изчерпване, докато стотици ранени палестинци продължават да търсят лечение, казват лекари и здравни работници.

Повече от 300 души се обръщат за помощ към болница "Ал-Акса", след като бомби падат наблизо в нощта на събота срещу неделя, заяви д-р Ияд Иса Абу Захер, генерален директор на болницата. Той твърди, че те са били израелски.

Ситуацията в момента ръководителят на лечебното заведение определи като "катастрофална".

"Не е възможно за нито една болница в света да приеме такъв брой ранени. Няма място и болнични легла за всички. Ранените са пред вратите на операционните зали - един върху друг, всеки чака своя ред за операция", оплака се той.

Тел Авив обяви "пълна обсада" на Ивицата Газа преди две седмици в отговор на нападението на "Хамас" срещу Израел, нансяйки въздушни удари и затваряйки достъпа на цялото население до храна, вода и ток.

Най-малко 1400 души, повечето от които цивилни, бяха убити при нападението на терористичната групировка над Израел, а 222 души бяха взети за заложници. Събитията от 7 октомври доведоха до най-голямата загуба на човешки живот за евреите от Холокоста насам.

Според данни на палестинското министерство на здравеопазването в Газа загиналите палестинци към момента са над 4650 души, а броят на ранените достига над 14 245. Колко от тях са поразени вслествие въздушни удари от Израел и колко - от паднали ракети от "Хамас" не е известно и може би никога няма да бъде.

Болниците са изправени пред огромни предизвикателства - от грижата за огромния брой ранени до достъпа до животоспасяващи медицински консумативи, докато бомбите валят, а нивото на горивото в генераторите е опасно ниско.

Първите камиони с хуманитарна помощ бяха допуснати в Газа от Египет в събота, вторият конвой влезе на територията на Газа в неделя през граничния пункт "Рафах", а третият по данни на Ройтерс - преди часове.

„Това е само малко начало и далеч не е достатъчно“, казаха от Световната здравна организация в свое изявление в събота.

В неделя агенцията на ООН, подпомагаща палестинските бежанци, предупреди, че запасите от гориво в Газа ще се изчерпят след три дни.

Във видео, публикувано от контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването в неделя д-р Фуад ал-Булбул, началник на неонатологичното отделение в болница "Ал-Шифа" в Газа, предупреди, че повечето от бебетата под негови грижи ще загинат, ако горивото свърши.

"Ако електричеството спре, ще има катастрофални последствия в това отделение. Повечето от бебетата на респираторно дишане ще умрат, защото можем да спасим най-много едно-две бебета, но не можем да спасим всички", обясни Ал-Булбул във видеото.

Неговият отдел разполага с 45 кувьоза и се грижи предимно за преждевременно родени деца в резултат на високорискова бременност.

По думите му до неделя в болницата му са свършили двата най-често използвани медикамента за облекчаване на проблеми с дишането при недоносени бебета. Той допълва, че повечето бебета в отделението са в критично състояние, а изтощеният му медицински екип е работил 18 поредни дни.

Невъзможна евакуация

Израел многократно е призовавал жителите да се евакуират преди очакваното сухопътно нахлуване на израелската армия. Нови предупреждения от Тел Авив са били отправени и в неделя, като израелската армия обръща внимание, че палестинците, които не се преместят в южната част, могат да се разглеждат като "симпатизанти на терористичната групировка", съобщи Ройтерс. 

Палестинският Червен полумесец казва, че израелските военни са издали три заповеди за евакуация за болницата "Ал-Кудс" още в петък. "Ал-Кудс" обаче в момента лекува повече от 400 пациенти и предоставя подслон на около 12 000 цивилни.

"Нямаме средства да ги евакуираме безопасно. Повечето от пациентите са с критични наранявания", каза говорителят на лечебното заведение Небал Фарсакх.

По думите му 24 болници, включително "Ал-Кудс", са под заплахата "да бъдат бомбардирани всеки момент поради израелските заповеди за евакуация".

Администрацията на болницата "Ал-Кудс" също твърди, че израелската армия многократно се е свързвала с тях с искане за незабавна евакуация на болницата заради текуща подготовка за нощна въздушна атака.

Отговорът на израелските отбранителни сили е, че всички жители в северната част на Ивицата Газа са били призовани да се евакуират, "за да намалят вредите за цивилните".

"Хамас умишлено разполага активите си в цивилни зони и използва жителите на Ивицата Газа като жив щит", добавят още в изявлението си от израелската отбрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

27.10 2023 в 14:35

Сухопътната операция на държавата Израел може и да унищожи голяма част от Хамас и нейните членове, но какви ще дойдат след тях!?

Георги Милков още в първия ден на войната каза в прав текст, че следващите ще бъдат още по-лоши, дано се окаже лош пророк, но насилието очевидно убийствено радикализира и двете общества.

Познавам палестинци от тези, първите, които са емигрирали още по живково време, които са женени за българки и напълно са се интегрирали в българското общество, сега те тиктакат, като стенни часовници, за тях всичко е черно - бяло. Предполагам, че и при повечето евреи положението е същото, звучи безнадеждно...

-240

2

редовно четящ

24.10 2023 в 10:21

Да благодарят за това на оня със сврачето гнездо на главата!

318

1

Valioka

23.10 2023 в 17:26

Човешката омраза е нещо наистина грандиозно и необяснимо... Израел населява собствената си територия, който не вярва нека отвори Библията и да чете - 4-5000 години преди Христа. Евреите обособяват съвременен Израел в изконно техни земи и осигуряват ток, вода, храна и работа на арабите които са в Ивицата Газа. Палестинците в ивицата Газа гласуват с мнозинство за Хамас, в чиято предизборна програма е заложено заличаването на Израел като държава. Хамас непрекъснато се въоръжават и бомбандират Израел още от създаването си, докато се стигна до... знаете какво. И сега, всеки може да отиде в Газа и да снима страдаща палестинка, прегърнала рожбата си, която обаче вика с цяло гърло "аллах акбар" когато загинаха цивилни евреи, нападнати по пладне на празника им. Арабите са мръсни, коварни лъжци, а европейците лапат мухи и ронят сълзи за страдащите палестинци, които обаче утре пак биха гласували за нещо като Хамас, което иска да унищожи евреите... Е, стига толкова...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки