Спецназ разгони призори демонстрантите в Тбилиси, управляващите оттеглиха ''руския закон" (галерия)

OFFNews 09 март 2023 в 08:42 6308 3

Снимка Известия

Демонстрантите в Тбилиси се обявиха против "руския закон" и путинизацията на Грузия.

Протестите в Тбилиси срещу т. н. руски закон продължиха през цялата нощ срещу четвъртък, а властите успяха да разпръснат демонстранитте едва на сутринта, съобщи телевизионният канал „Рустави 2“. Хиляди грузинци демонстрираха в столицата срещу приетия на първо четене изкопиран от Русия закон за чуждестранните агенти в НПО и медиите. В четвъртък сутринта управляващата партия "Грузинска мечта обяви, че оттегля спорния законопроект, а ЕС привества решението на управляващите в Грузия.

"Като управляваща сила, отговорна към всеки член на обществото, решихме да оттеглим подкрепения от нас законопроект (за чуждестранните агенти) без никакви предварителни условия“, се казва в изявление на уебсайта на "Грузинска мечта".

"Приветстваме съобщението на управляващата партия за оттегляне на проектозакона относно „чуждото влияние“. Насърчаваме всички политически лидери в GE да възобновят проевропейските реформи по приобщаващ и конструктивен начин и в съответствие с 12-те приоритета на Грузия за получаване на статут на кандидат", написаха в Туитър от делегацията на ЕС в Тбилиси.

След първия спонтанен митинг във вторник в сряда през улиците на Тбилиси и големите грузински градове преминаха Женски маршове, които издигнаха лозунги срещу путинизацията на страната. В столицата към марша се присъединиха няколко хиляди души. Вечерта протестът се премести пред сградата на парламента на булевард „Руставели“ и съседните улици. Към 22 часа българско време започнаха по-сериозни стълкновения с полицията, към полунощ демонстрантите се насочиха и към Дома на правосъдието, като парализираха уличното движение и разбиха вратите на Националния музей на Руставели. По улиците на града звучаха химните на Грузия и на Украйна.

Демонстрантите атакуваха полицаите, охраняващи парламента с бутилки и коктейли „Молотов“, на което специалните части отвърнаха със сълзотворен газ и водни оръдия. Видеокадри показаха протестиращи да преобръщат полицейски автомобили.

В ранните часове на деня срещу несъгласните с „руския закон“ беше изпратен грузинският спецназ. Броят на арестуваните за два дни достигна над 130 души, движението по булевард „Руставели“ е възстановено, градските служби разчистват барикадите, пишат проруските медии и канали в социалните мрежи.

На фона на протестите в столицата и големите градове руснаците, които след началото на мобилизацията избягаха в Грузия са започнали да се връщат в Русия и на граничния пункт „Верхний Лес“ се е образувало задръстване. „Ой, верхнилесовците бягат обратно! Пак задръствания, сега в обратна посока. Нямате вие родина, нямате вие изгнание“, написа злорадо по повод на тапите на границата кремълската пропагандистка Маргарита Симонян.

Според функцията за следене на трафика в руските „Яндекс.Карти“ опашката на границата се е разтегнала до 7 километра през нощта, но тази сутрин вече е намаляла до 2.

В сряда вечерта украинският президент Володимир Зеленски обяви солидарност с протестиращите в Грузия и каза, че би искал да види Грузия член на Европейския съюз.

"Искам да благодаря на всички, които през тези дни на площадите и улиците в Грузия носеха украински знамена. Искам да благодаря за нашия национален химн, който звуча в Тбилиси. Това е уважение към Украйна и аз искам да изразя искреното си уважение към Грузия. Няма такъв украинец, който да не желае успех на приятелска Грузия. Демократичен успех. Европейски успех. Ние искаме да сме в ЕС и ще бъдем. Ние искаме Грузия да е в ЕС и, аз съм сигурен, ще бъде! Ние искаме Молдоав да е в ЕС, и, аз съм сигурен, ще бъде. Всички свободни народи на Европа заслужават това", каза Зеленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

3

avitohol

09.03 2023 в 10:44

Не е само до къса памет. Тези хора държат медии и политици изкъсо с деситилетия и умеят със сладки приказки да извъртат нещата и простоватите хора по малките градове и селата им се връзват. У нас е същото. тези гадове са много добре обучени пропагандисти да изопачават истината и да умаловажават истинските проблеми като създават изкуствени. Целия източен блог страда от комунизма и ще страда поне още 1-2 поколения докато не измрат и последните деца на тези пропагандисти. Трябва да удържим. Процеса ще затихва но много бавно и за съжаление няма да сме сред живите да видим крайния ефект.

1005

2

Диоген

09.03 2023 в 10:40

корупция граници няма...оттам и жажда за власт.
а после..ние си го отнасяме.
но докато си траем така ще е.

2910

1

ivenco

09.03 2023 в 09:27

Странна работа.Само преди 14 години путлер ги нападна и изби сумати хора и отцепи територии.А сега негови фенове управляват.А аз си мислих,че само у нас има хора с психични отклонения.Явно имат по-къса памет и от нашата.