Сирийци, свързани с ИДИЛ, със закана „да атакуват руски интереси“ в Тайланд

OFFNews 04 декември 2015 в 13:09 3694 0

След взрив

Снимка Ройтерс

На 17 август т.г. 20 души загинаха при бомбен атентат в Банкок.

Десет сирийци, свързани с „Ислямска държава“, са влезли в Тайланд през октомври, за да ударят по руски интереси, съобщи Ройтерс. Това става ясно от изтекъл документ на местната полиция, в който се цитират сведения на Федералната служба за сигурност в Русия.

С документа Специалната полицейска служба нарежда да се засилят мерките за сигурност около „районите на цели, за които руските власти са загрижени“. Такива обекти са и местата за срещи със съюзници, участвали в ударите против ИДИЛ в Сирия.

Русия започна въздушни удари в Сирия на 30 септември и засили нападенията в последните седмици, припомня Ройтерс. Филиал на ИДИЛ пое отговорността за свалянето на руски пътнически самолет над египетския полуостров Синай през октомври, когато загинаха всичките 224 души на борда.

Тайландската Специална служба, която работи по проблеми на националната сигурност, е пратила разпореждането до другите полицейски подразделения.

Документът с гриф „Спешно“, носи дата 27 ноември. Вчера той се е разпространявал в социалните мрежи. В него се цитират разузнавателни данни от Русия - че 10 сирийци, свързани с ИДИЛ, са влезли в Тайланд между 15 и 31 октомври.

„Документът е реален. Получихме от Специалната служба“, е потвърдил полицейски служител, пожелал да запази анонимност.

„Първоначалните данни са от разговор между руснаците и тайландската полиция – е казал той. - Аз не знам как документът е изтекъл“.

Специалната служба казва, че четирима от заподозрените са пътували до крайбрежния град Патая, двама до туристическия остров Пхукет, двама до столицата Банкок и двама неизвестно къде.

Полицията не е получавала предупреждения за дейност на ИДИЛ от която и да било друга чужда разузнавателна служба, е казал пред репортери зам.-говорителят на полицията Сонгпол Уатаначай. Той е добавил, че полицията няма информация за това къде са сега влезлите сирийци, каква е тяхната самоличност и кои са възможните им цели.

Запитан дали те са останали в страната, той е отговорил: „Ние още се опитваме да установим дали изобщо са влезли“.

Шефът на Националния съвет за сигурност ген. Тхауип Нетнийом е казал, че на спецслужбите е наредено бъдат особено бдителни.

„Ние още не сме открили никакво необичайно движение – е допълнил той пред журналисти. - Всичко е безопасно, бъдете сигурни.“

Преди две седмици Националния съвет за сигурност е поискал от имиграционното бюро да направи проверка за сирийците, влезли от 1 октомври насам.

Днес шеф на бюрото е съобщил за Ройтерс, не са открило нередности сред оставащите в страната 21 сирийци. А през октомври общо 231 са влезли в страната в Югоизточна Азия.

„Няма информация, която да ги свързва с „Ислямска държава“, е казал той.

По оценки на службата на ООН по наркотрафика и престъпността (UNODC) в региона има между 700 и 1000 чуждестранни ислямистки бойци.

„Определено има връзка между Югоизточна Азия и Сирия“, е казал днес регионалният представител на UNODC Джереми Дъглас. Според него Тайланд има нужда да работи заедно със съседите си, за да се справи със заплахата.

„Много правдоподобно е чужди бойци да минават транзитно през Банкок към и от Близкия Изток“, е казал той.

Предупреждението в изтеклия документ идва три месеца, след като бомбен атентат в Банкок уби 20 души. Властите казаха, че взривът е бил отмъщение за акции против банди за трафик на хора и не го окачествиха като терористично нападение.

Тайланд е натоварена туристическа дестинация и средище за бизнес и за международни организации, а това създава „среда, богата на мишени“, отбелязва Антъни Дейвис, анализатор по проблеми на сигурността, който работи в Банкок.

Той добавя, че корупцията и присъствието на транснационални престъпни групи са допринесли да се създаде „опасно либерална околна среда“.

„След Синай, руското разузнаване ще се пита „Къде са уязвимите ни места в глобален план?“ И Тайланд ще е точно в началото на списъка“, каза Дейвис.

В трите най-южни провинции на Тайланд, край границата с Малайзия живее голяма мюсюлманска общност. Части от нея преди над 10 години подеха бунт против тайландската държава, доминирана от будисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови