Руското ГРУ изпратило разузнавач-нелегал на стаж в Международния наказателен съд в Хага

Шпионинът Черкасов-Ферейра е градил легендата си за работа под чужда самоличност в продължение на 12 години

OFFNews 17 юни 2022 в 08:58 8548 2

Черкасов-Ферейра, нелегал от ГРУ

Снимка OFFNews

Преди да се опита да го внедри в Международния наказателен съд, руското ГРУ е създавало легенда на Черкасов-Ферейра в продължение на 12 години.

Руското военно разузнаване ГРУ е изпратило свой шпионин-нелегал, подготвян дълги години и живял под чужда самоличност, на стаж в Международния наказателен съд в Хага с надеждата да го внедри там и да получава секретна информация за работата на съда срещу руските военни престъпления. 

Новината безпрецедентно с подробности разкри в сайта си Генералната служба за разузнаване и сигурност на Нидерландия AIVD. Разузнавачът е спрян още при опита си да влезе в страната на летището в Амстердам и е върнат обратно в Бразилия, откъдето е долетял.

36-годишният Сергей Владимирович Черкасов е старателно подготвян за работа под чужда самоличност разузнавач, който се е представял като Виктор Мюлер Ферейра, на 33 години от Бразилия. През април мъжът кацнал в Амстердам и трябвало да започне стаж в Следствения отдел на Международния наказателен съд в Хага. Черкасов-Ферейра обаче изобщо не могъл да премине през ГКПП, тъй като му е отказано влизане в Нидерландия и е обявен за персона нон грата в страната. След което с първия полет е върнат в Бразилия и предаден за разследване за използване на фалшиви документи и самоличност.

Разузнавателната общност отчита появата на случая „Черкасов-Ферейра“ като знак, че Русия е възобновила използваната от СССР по време на Студената война програма „Нелегали“ за достъп до места и информации, до които руски граждани не биха били допуснати. Целта на Москва е била след настаняване на разузнавача в МНС да получи чрез него достъп до информационните масиви и оперативната работа на съда, който в момента се занимава с разследване на военни престъпления, извършени от руски военнослужещи в Украйна, както и с престъпления на руските военни от времето на Грузинската война през 2008.

Подготовката на Черкасов, според AIVD е започнала някъде около 2010 година, като за създаване на добро алиби и увеличаване на възможностите за реализация е тръгнал от Бразилия и е минал през още няколко страни, където е градил легенди. През тези години е създавал необходимите документи и биография, публикувал е CV-та, препоръки. Според една от публикациите в myvisajobs.com той е магистър от Училището за напреднали международни изследвания към университета Джон Хопкинс (SAIS) по обществени науки, анализатор и изследовател, живеещ в Арлингтън, САЩ. Бил е преводач във Вашингтон през 2015, пътнически агент в Бразилия през 2011-2014, преподавател в Ирландия.

Холандското разузнаване се е добрало до екземпляр от официално оформената легенда, която Черкасов е трябвало да изучи до последната буква за да влезе в ролята на Ферейра. „Аз съм Виктор Мюлер Ферейра, роден…“ започва документът и включва последователно всичко, което Виктор би трябвало да знае за себе си – включително как уж напуснал Бразилия, защото не можел да прости на баща си смъртта на своята майка, починала при раждането му, как после се разкаял и тръгнал да търси среща с баща си отново в Бразилия. Описани са ресторантите, които уж обичал да посещава, докато живеел в Бразилия, както и най-вкусните неща, които е ял там, размера на наемите, които е плащал – класически елементи от легендирането на разузнавач-нелегал. Според нидерландското разузнаване документът най-вероятно е писан от самия Черкасов в опит да я запомни по-добре и с много детайли. Като разказва за работата си в сервиз докато е ученик през 2005 той си спомня миризмата на масла и вулканизирани гуми, както и това, че на вратата на сервиза е имало плакат на Вероника Кастро, сменена по-късно от Памела Андерсън.

Черкасов е изграждал новата си самоличност успешно. До такава степен, че преподавателят от „Джон Хопкинс“ Юджийн Финкел му написал и препоръка. „Да, написах му препоръчително писмо. Силно. Да, аз написах препоръка на офицер от ГРУ, никога няма да преодолея този факт. Мразя всичко, свързано с ГРУ, него, тази история, радвам се, че е бил разкрит.“ – написа в Туитър след провала на нелегалния разузнавач Юджийн Финкел, цитиран от „Гардиън“.
Западни източници се опасяват, че войната в Украйна е накарала ГРУ и другите руски агенции да действат по-радикално, агресивно и безразсъдно в шпионските си операции, тъй като Москва е напълно изолирана от Запада след нахлуването си в Украйна.

„Това ясно показва какво правят руснаците, опитвайки се да получат нелегален достъп до информацията в рамките на Международния наказателен съд. Ние класифицираме това като заплаха от много високо ниво.“ – коментира пред „Гардиън“ Ерик Акбаум, директор на нидерландската разузнавателна агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

2

borisboris

17.06 2022 в 10:11

Жерави, помисли си щирлиц.
Щирлиц, помислиха си жеравите.
Рашистко тъпотия по всички нива.

2910

1

ivenco

17.06 2022 в 09:24

Накратко: Щирлиц пошел при военний корабль