Руски саботажен флот. Разследване разкрива съмнителна активност на руски кораби призраци в Северно море

OFFNews 19 април 2023 в 10:21 13339 3

Снимка MORTEN KRÜGER, DR

Корабът "Адмирал Владимирски" плава с месеци с изключени транспондери, за да не може да бъде проследяван.

Русия има програма за саботиране на вятърни паркове и комуникационни кабели в Северно море, твърди Би Би Си като се позовава на съвместно разследване на обществени медии в Дания, Норвегия, Швеция и Финландия.

В него се казва, че Русия разполага с флот от кораби, маскирани като риболовни траулери и изследователски кораби в Северно море. Те носят оборудване за подводно наблюдение и картографират ключови места за възможни саботажи.

Според Би Би Си отговорни фактори в Обединеното кралство са запознати с руски плавателни съдове, които се движат около водите на Обединеното кралство като част от програмата. Първият от поредица репортажи с разкритията трябва да бъде излъчен в сряда от DR в Дания, NRK в Норвегия, SVT в Швеция и Yle във Финландия.

Датски офицер от контраразузнаването казва, че плановете за саботаж се подготвят в случай на пълен конфликт със Запада, докато ръководителят на норвежкото разузнаване казва пред телевизионния екип, че програмата се счита за изключително важна за Русия и се контролира директно от Москва.

Журналистите, ангажирани с разследването твърдят, че са анализирали прихванати руски комуникации, които показват така наречените призрачни кораби, плаващи в скандинавски води, които са изключили автоматичните си транспондери, за да не разкриват местоположението си.
Докладът се фокусира върху руски кораб, наречен "Адмирал Владимирски". Официално това е експедиционен океанографски кораб или подводен изследователски кораб. Но в доклада се твърди, че всъщност това е руски шпионски кораб.

Документалният филм използва анонимен бивш експерт от Кралския флот на Обединеното кралство, за да проследи движението на кораба в близост до седем вятърни парка край бреговете на Обединеното кралство и Холандия по време на една от мисиите си.

В него се казва, че плавателният съд забавя, когато се приближи до райони, където има вятърни паркове и блуждае. В продължение на месеци е плавал с изключени транспондери. Когато репортер се приближил до кораба с малка лодка, срещу него се изправил маскиран човек, носещ нещо, което изглеждало като военна щурмова пушка.

Същият кораб е бил забелязан край шотландския бряг миналата година да навлиза в Морей Фърт на 10 ноември и беше видян на около 30 морски мили източно от Лосимаут, база на флотилията на морските патрулни самолети на RAF, преди да се отправи бавно на запад.

През февруари холандското разузнаване издаде необичайно официално предупреждение за дейност, която може да показва подготовка за прекъсване или саботаж на морската инфраструктура. Ръководителят на военното разузнаване на страната каза, че руски кораб е бил открит в близост до вятърен парк в Северно море.

"Видяхме през последните месеци, че руснаците се опитват да разкрият как работи енергийната система в Северно море. Това е първият път, когато забелязваме е това", коментира генерал Ян Суиленс. При ескалация на напрежението между Русия и Запада е възможно да се повредят комуникациите или да се свалят енергийните системи на западните държави, за да се предизвика хаос. Засега доказателствата за действителен саботаж, а не просто за събиране на разузнавателна информация за възможността, са по-ограничени.

Докладът повдига възможността такива кораби да са били свързани с инцидент южно от Свалбард миналата година, когато подводен кабел за данни е бил прекъснат.

Кабелът обслужваше най-голямата търговска наземна станция за сателитни комуникации в света. Норвежката полиция каза, че вярва, че "човешка дейност" стои зад саботажа, но не е обвинила официално никого.

На 13 април тази година Норвегия експулсира 15 руски служители, като ги обвини в шпионаж. Това беше последната вълна от експулсиране в цяла Европа след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

19.04 2023 в 14:26

Рашняците да създадат нещо - ич ги няма. На бойното поле - също. Ама виж, да мишкуват - нямат равни! :D

10298

2

AntiZ

19.04 2023 в 10:57

...опитвали да разкрият как работи енергийната система в Северно море, моля ти се?! Ми, най-важното, не е сделана, не е направена с чук и пирони, не пуши, не бръмчи, не е и аналогова "и не влиза в г@з!"

-1650

1

ob1

19.04 2023 в 10:26

Да не почнат да пушат екипажите им? Опасно е... справка - крейсер/подлодка "МАсква" :)
 
X

Да помогнем на украинските деца!