Руската ФСБ обвини в диверсия... покойник

OFFNews 17 август 2022 в 15:26 3401 1

диверсия

Снимка FEDERAL SECURITY SERVICE OF RUSSIА

Спецоперацията на ФСБ.

Преди два дни Федералната служба за сигурност на Русия обяви, че е "ликвидирала терористи в района на Волгоград". Става дума за съмишленици на неонациста Максим Марцинкевич, който почина през 2020 г. Те са планирали да взривят петролопровод. ФСБ посочва и организаторите на осуетения "саботаж". Единият от тях живее в Киев и категорично отрича пред Би Би Си да е инсценирал каквото и да било, а другият, както се оказа, е покойник.

В прессъобщението на ФСБ се казва, че "двама граждани на Руската федерация, които са оказали въоръжена съпротива, са били неутрализирани по време на задържането им при опит да взривят петролопровод".

Според тайните служби те са били членове на дяснорадикалната група "Реструкт", създадена от Марцинкевич, известен още като Тесак, който умира в ареста преди няколко месеца.

Според ФСБ "организацията на саботажа и терористичния акт под контрола на украинските специални служби е извършена от членове на "Реструкт" - руския гражданин Андрей Чуенков, роден през 1986 г., който понастоящем участва в бойни действия в Украйна в състава на националния батальон "Ураган", и украинския гражданин Юрий Йонов, роден през 1988 г., който е член на полка "Азов". Полкът е обявен от Върховния съд за терористична организация и е забранен на 2 август.

От прессъобщението на ФСБ не се разбира дали двамата мъже, убити във Волгоградска област, са Чуенков и Йонов.

Опитвам се да не влизам в конфронтация с Руската федерация

Бързо стана ясно, че поне Чуенков със сигурност е жив и се намира в Киев. Той заявява, че не е организирал "саботаж" във Волгоградска област, не е бил в батальона "Ураган" и че предполагаемият му (според ФСБ) съучастник Йонов е загинал при бомбардировката на Мариупол през март.

"Започнаха да ми изпращат линкове (към публикации с прессъобщение на ФСБ). Думата "изненадан" не е подходяща тук. Опитвам се да не се конфронтирам с Руската федерация, защото и без това имам достатъчно проблеми с нея, и когато започнаха да ми изпращат тези новини, бях малко шокиран. Фамилията ми не беше спомената в оригиналните линкове, затова си помислих, че журналистите просто са ме снимали за някакво видео по някаква причина... Случва се понякога, свикнах с това. Но след това името ми започна да се появява все по-често, започнаха да публикуват данни за семейството ми и това вече беше страшно, защото хора, които нямаха нищо общо, бяха подложени на тормоз и обиди. Така че имаше много емоции", казва Чеунков.

Той обяснява, че е напуснал Русия още през октомври 2020 г. - през Беларус до Украйна, където е потърсил политическо убежище.

"Тук съм от октомври 2020 г. Напуснах по някаква причина. Аз съм политически активист, моят приятел и другар Максим Марцинкевич беше измъчван", допълва Чуенков.

И отрича да е участвал в бойни действия в състава на украинския батальон "Ураган" или на друга паравоенна част. Съществуването на такъв батальон никога не е било съобщавано от медиите.

"Има един такъв герой от Русия с позивна Ураган. Може би са свързали всичко по някакъв начин. Цялата тази история е изпълнена със странна мъгла на несигурност, така че ми е трудно да я коментирам. Аз също не съм свързан с "Азов". Познавам ветерани от полка, но не съм общувал с тях като организация", посочва още той.

Чуенков разказва, че от началото на руската инвазия в Украйна той и негови познати са участвали в доброволчески акции, посещавали са курсове по тактическа медицина и са помагали при работата с ранените, но не са участвали в бойни действия.

Този човек е загинал в Мариупол

На въпрос откъде в прессъобщението на ФСБ се появява името на Йонов, когото руското разузнаване нарича съучастник, Чуенков отговаря: "Това е глупост".

"Този човек загина в Мариупол в самото начало на войната - през март 2022 г. Двамата с него се познавахме задочно. Но не си спомням да съм общувал с него. Теоретично това може да е било в далечното минало, но аз не си спомням такова нещо", обяснява Чуенков.

Двама военнослужещи от "Азов" потвърждават, че Йонов наистина е загинал преди няколко месеца при една от бомбардировките в Мариупол, когато градът бе щурмуван от руските войски.

Според Чуенков ФСБ иска да дискредитира "всичко, свързано с руския национализъм".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!