Русия потвърди подкрепата си за Асад и взе инициативата за Сирия

Путин и Обама се срещат на четири очи за Сирия и Украйна

OFFNews 28 септември 2015 в 07:49 8334 4

Снимка Архив

Изглежда, че Русия взема инициативата в международните усилия за спирането на конфликта в Сирия, пише Reuters в неделя, когато Вашингтон побърза да изработи нова стратегия за разкъсваната от война държава, а Франция изпрати бойни самолети, които да бомбардират цели на "Ислямска държава".

Докато лидерите се събираха в Ню Йорк на Генералната асамблея на ООН, държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъждаше темата "Сирия" с руския външен министър Сергей Лавров. По думите му, въпреки че е било жизнено важно Русия да координира усилията срещу бойците на "Ислямска държава", това все още не се е случило.

"Мисля, че имаме притеснения за това как да продължим", каза Кери пред репортери. Американските власти обявиха, че Кери работи за нова политическа инициатива в Ню Йорк, която ще включи Русия и ключови регионални сили.

Високопоставен представител на Държавния департамент заяви пред репортери: "Беше много задълбочен обмен на мнения относно военните и политическите последици от увеличения ангажимент на Русия в Сирия".

Кери е обсъдил темата "Сирия" с външния министър на Иран по време на срещата на ООН в събота.

В Багдад пък беше анонсирано, че руските военни работят с техни партньори от Иран, Сирия и Ирак за координация на разузнаването и сътрудничество в областта на сигурността срещу "Ислямска държава", която окупира големи зони от Сирия и Ирак.

Тези действия дават потенциално повече власт на Москва в Близкия Изток.

В същото време, руският президент Владимир Путин осмя усилията на САЩ да сложат край на войната в Сирия, която доведе поток от бежанци в съседните държави и Европа.

Той каза, че Москва, която този месец изпрати танкове и бойни самолети към руска военна база в Сирия, сама се опитва да създаде "координирана рамка" за решаването на конфликта.

"Бихме приветствали обща платформа за колективни действия срещу терористите", каза Путин в интервю в неделя за предаването "60 минути" по CBS.

Путин, който днес ще се срещне с американския президент Барак Обама в Ню Йорк, определи американската подкрепа за бунтовническите сили в Сирия като "нелегални и неефективни" и каза, че Дамаск трябва да бъде включен в международните усилия за борба с "Ислямска държава".

Той се подигра с плановете на САЩ да обучат 5 400 сирийски бунтовници за борба с "Ислямска държава".

"Оказа се, че само 60 от тези бойци са били обучени добре и само четирима - петима от тях в действителност носят оръжие", каза той.

Путин каза още, че сега Русия не планира да разположи бойни части.

"Русия няма да участва в никакви полеви операции на територията на Сирия или в други държави; най-малкото, ние не го планираме засега", каза той.

Относно риска от радикализация на бойците, които се връщат у дома след битка с "Ислямска държава", той заяви: "Има повече от 2 000 бойци в Сирия от бившия Съветски съюз. Вместо да чакаме да се върнат у дома, би трябвало да помогнем на президента ал-Асад, като те се бият там, в Сирия".

В същото време, Франция осъществи първите си въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия. Официалните власти в страната обявиха, че е бил унищожен тренировъчен лагер в източната част на страната.

Досега Франция е обстрелвала само цели на "Ислямска държава" в съседен Ирак.

Срещата между Обама и Путин ще е на четири очи по време на Общото събрание на ООН. Основна тема на разговорите между двамата лидери ще бъде Сирия, заяви прессекрeтарят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. По думите му Украйна ще бъде обсъдена, "ако остане време". Според говорителя на Белия дом Джош Ърнест обаче срещата е била поискана от Путин. "Основната тема (за Обама) ще е Украйна", отбеляза той.

Песков уточни, че срещата ще се проведе след речта на Путин от трибуната на Общото събрание на ООН. Тя може да продължи между 50 минути и 1 час.

Путин и Обама не са сядали на преговори от 2012 г., когато на срещата на Г-20 в Мексико проведоха два часа разговори, основно за Сирия. Всички последвали срещи бяха все по-формални - през 2013 г. в Северна Ирландия бе отменена пълноформатна среща и се мина само на 20-30 минути разговор на четири очи. Скоро Белият дом обяви и отмяна на предстояща среща на върха в Санкт Петербург.

Още три пъти имаше по 15-20 минути размяна на реплики на международни срещи в Китай, Австралия и Франция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!