Обама и Путин се срещат следващата седмица

OFFNews 25 септември 2015 в 07:30 4047 4

Барак Обама и Владимир Путин ще се срещнат следващия понеделник. Последната среща между двамата е била преди четири години.

Кремъл и Белият дом обаче излязоха с противоположни анонси за срещата между двамата президентите.

Американският говорител Джош Ърнест заяви, че Обама и Путин ще обсъдят преди всичко за ситуацията в Украйна, където все още няма съществен напредък в прилагането на договореностите със сепаратистите, съобщава БНР. Според говорителя на Путин -Дмитрий Песков, обаче това ще стане само „ако остане време“. Според Песков основният дебат ще бъде за обстановката в Сирия.

До момента не е ясно дали американските и руските интереси в Сирия се припокриват, заяви министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър, седмица след като двете страни започнаха консултации във връзка със засилването на руското военно присъствие в района на северното пристанище Латакия.

През последните седмици Русия е доставила там още танкове, хеликоптери, ракети земя-въздух и друго оборудване, както и персонал, припомня Асошиейтед прес.

Срещата ще се проведе по време на редовната годишна сесия на Общото събрание на ООН, която започва днес. Очаква се на него участие да вземат рекорден брой световни лидери. Бежанският проблем в Европа, "Ислямска държава" и тероризма са сред топ темите, които ще обсъжда елитът на света.  

Папа Франциск ще говори днес пред 150 световни лидери. 

"Седмицата за срещи на високо равнище в Общото събрание, по традиция е известна като време на "бързи дипломатичеси срещи", но тази година очаквам да счупим рекордите", обяснява Саманта Пауър, посланик на САЩ в ООН. Прогнозите са, че това ще е сесията, посетена от най-много световни лидери, съобщи Ройтерс. 

Сред тях ще бъдат германския канцлер Ангела Меркел, кубинският лидер Раул Кастро и руският президент Владимир Путин. Си Дзинпин, който е на официално посещение в САЩ, ще дебютира в ООН в качеството си на президент на Китай. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови